Veel nieuws maar (nog) geen tijdschriften in de Google Play Kiosk

google play kiosk icoonDeze week kondigde Google aan met een eigen variant van Apple’s Kiosk te komen voor (betaalde) kranten en tijdschriften die aangevuld zou gaan worden met vrij beschikbaar (gratis) nieuws. De Google Play Newsstand app, of de Google Play Kiosk zoals die in Nederland heet, is sinds vandaag beschikbaar in de Play Store.

Qua content is het allemaal niets nieuws uiteindelijk. Google Play Kiosk combineert de betaalde kranten en tijdschriften die eerst apart in de Play Store stonden met het gratis nieuws zoals dat al in hun Flipboard tegenhanger Google Currents beschikbaar was. Aangezien het Magazines deel van de Play Store alleen maar beschikbaar was en blijft in de US, Canada, Engeland en Australië hebben we daar in Nederland dus niks aan en is de nieuwe Kiosk app vooral een upgrade van de Google Currents app. Als je die app al geïnstalleerd had dan wordt die vanaf vandaag dus ook letterlijk vervangen door de Play Kiosk app. Je hoeft er dus niet te gaan zoeken naar tijdschriften van Sanoma of een krant van Wegener maar dat wil niet zeggen dat geen interessante nieuwsapp is.

google play kiosk
Voor Currents moest je idealiter gebruik maken van – speciaal tbv Currents – gemaakte kanalen die het nieuws van een website of blog optimaal in de app weer konden geven. Dat kon je ook voor je eigen site of blog doen (er zou nog steeds een Vakblog kanaal moeten zijn) maar gelukkig kon je ook ‘gewone’ RSS feeds toevoegen als het aanbod uit de Currents selectie niet aansloot op jouw behoefte. Het werkte op zich goed maar Currents was eigenlijk vlees noch vis. Als je veel RSS feeds wilde lezen dan waren er veel betere alternatieven beschikbaar in de Play Store en qua lezen van nieuws als magazine deed Currents ook niets dat Zite en Flipboard niet veel beter doen.

Dat is met Google Play Kiosk tot op zekere hoogte nog steeds zo. Je kunt kiezen uit een groot aantal nieuwsbronnen die in de ‘Ontdekken’ sectie van de app terug te vinden zijn. Daar vind je behalve veel buitenlandse nieuwssites ook Nederlandse sites zoals NU.nl, RTL en de NOS om toe te voegen aan je eigen nieuws. Ga je zoeken op trefwoorden dan vind je behalve deze bronnen ook RSS feeds terug die je toe kunt voegen maar het is me niet duidelijk waar Google hier uit put. Mijn eigen (rechtstreekse WordPress) RSS feed is er wel te vinden maar als ik naar collega bloggers zoek dan vind ik ze in de meeste gevallen niet terug. Oftewel, Google heeft niet stiekem een RSS app gemaakt met Play Kiosk en je kunt het beter bij de Feedly app – of één van de RSS apps die Feedly ondersteunen – houden als je nog steeds een fanatieke lezer van RSS feeds bent.

Qua vormgeving en presentatie van de nieuwsartikelen is de Google Play Kiosk wel een stuk mooier geworden. Het heeft overduidelijk goed gekeken naar concurrenten als Flipboard en Zite en er wordt veel met foto’s gewerkt om het nieuws zo visueel aantrekkelijk mogelijk te presenteren. Individuele nieuwsartikelen kunnen voorzien worden van een bladwijzer en die kun je daarna – ook offline – met behoud van de opmaak teruglezen in een aparte sectie van de app.

Wat het meest interessant is echter is hoe ‘Nu lezen’ werkt. Het maakt namelijk gebruik van Google’s zoektechnologie om automatisch relevant nieuws te laten zien aan de hand van nieuwsberichten en artikelen die je daadwerkelijk leest. ‘Nu lezen’ staat ook grotendeels los van ‘Mijn nieuws’ en toont daarom ook nieuws uit bronnen die je niet geselecteerd hebt zolang het maar voldoet aan het profiel dat de app opstelt van je leesgedrag. Hoe meer je leest in de Play Kiosk App, hoe beter het aanbod zou moeten aansluiten op jouw interesses.

Juist als het om selecteren en filteren van nieuws gaat heb ik minder bezwaren tegen dit soort profilering door Google. Ik ben dan ook wel nieuwsgierig hoe goed dat gaat werken en vooral of er voldoende relevante nieuwsbronnen beschikbaar zijn binnen de app om ook een breed aanbod voor mij persoonlijk samen te stellen. Als er één partij is waar je dat van mag verwachten dan zou het Google moeten zijn dus we zullen het zien.

Nu doet Zite natuurlijk min of meer hetzelfde doordat je eigen onderwerpscategorieën van je interesses kunt opgeven en je de relevantie van individuele artikelen kunt aangeven zodat de app ‘leert’ wat voor soort artikelen en nieuwsberichten jij het liefste leest. Of Google met de Play Kiosk ook echt een marktaandeel weet te veroveren valt dan ook te betwijfelen, zeker zolang je – zoals in Nederland – geen gebruik kunt maken van de mogelijkheid betaalde kranten en tijdschriften toe te voegen aan de app.

Zodra Google het met de Play Kiosk app voor elkaar krijgt om een slimme selectie op maat te maken van artikelen en berichten uit bijvoorbeeld de dagelijkse digitale NRC Handelsblad – zodat ik niet alles hoef door te bladeren op zoek naar iets interessants – dan pas wordt het voor mij interessant om de app ook echt te gaan gebruiken. Met alleen de voorgeselecteerde gratis nieuwsbronnen blijft het vermoedelijk slechts een interessante gimmick.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (6) Write a comment

 1. dank. heel boeiend ! :-)
  dit review-in-aanloop van kiosk vind ik evenwichtig en helder.

  Reply

 2. […] Vorig jaar introduceerde Google al de Play Kiosk app – oorspronkelijk bedoeld als een Flipboard concurrent – in Nederland. Google Play Kiosk, of Newsstand zoals het in de Engelstalige landen heet, is niet alleen een nieuwsapp maar dient ook als winkel voor kranten en tijdschriften die je er zowel kunt kopen als mee kunt lezen. In Nederland ontbrak toen de mogelijkheid om kranten en tijdschriften te kunnen kopen maar vorige week opende Google alsnog de Kiosk in de Nederlandse Play Store. […]

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top