De Kobo Aura in de praktijk

kobo aura mini touch glo aurahd

Toen Kobo nog geen twee jaar geleden met de Kobo Touch ereader kwam had ik niet gedacht dat we elk half jaar een nieuw model zouden zien. Na de Touch kwam de Mini als kleinere 5″ ereader, de Glo die schermverlichting introduceerde en een half jaar geleden bracht Kobo hun topmodel uit, de 6,8″ grote Kobo Aura HD. Inmiddels ligt het volgende model ook al weer een tijdje in de (online) winkels en is het tijd om te bekijken wat de 6″ Kobo Aura toevoegt aan de lijn van Kobo ereaders.

Idealiter zou je een nieuwe Kobo ereader willen vergelijken met de nieuwe modellen van concurrenten Amazon of Sony. De Kindle Paperwhite is echter nog steeds niet zonder extra importkosten in Nederland te verkrijgen en Sony lijkt zich terug te trekken uit de markt voor ereaders. Er is recentelijk wel een PRS-T3 model uitgekomen maar die voegt nauwelijks wat toe aan de voorgaande modellen en is in Amerika zelfs niet eens beschikbaar. Het betekent dat je een nieuwe Kobo ereader nog steeds het beste kan vergelijken met de andere Kobo ereaders die nog steeds allemaal te koop zijn op dit moment.

kobo aura hd aura glo

Vlnr de Kobo Aura HD, de Kobo Aura en de Kobo Glo

Ondanks de naamgeving van de Kobo Aura – die doet vermoeden dat het een kleinere uitvoering is van de Kobo Aura HD – kun je het nieuwe model van Kobo dankzij het 6″ schermformaat beter vergelijken met de Kobo Glo. Qua prijs zit de Aura met 149 euro sowieso ook tussen de Aura HD (€179) en de Glo (€129).

Het uiterlijk
Aangezien alle Kobo ereaders effectief dezelfde software gebruiken zullen de grootste verschillen tussen de modellen de zichtbare verschillen moeten zijn. En dat is zeker het geval bij de Kobo Aura. Het eerste dat opvalt is dat de randen rondom het scherm kleiner zijn geworden en dat het scherm niet meer ‘in’ de ereader ligt. De Aura beschikt nu over een zogenaamd ‘edge-to-edge‘ scherm wat betekent dat het nu, vergelijkbaar met een tablet of smartphone, geen opstaande randen meer heeft. Voor een (E-ink) aanraakscherm betekent dat het makkelijker en natuurlijker aanvoelt om te swipen. Met name de smallere rand onderaan betekent dat de Aura zelfs een beetje kleiner is dan de Glo, ook al is het scherm exact even groot. Het geeft de Aura definitief ook een meer elegant uiterlijk mee.

Kobo Aura links en Kobo Glo rechts

Kobo Aura links en Kobo Glo rechts

De achterkant van de Kobo Aura is ook weer net wat anders dan eerdere modellen. De Aura HD introduceerde een hoekige achterkant die het makkelijker zou moeten maken om de ereader goed vast te houden en die gedachte is vastgehouden voor de Aura. Het hoekige is echter sterk afgezwakt en in plaats van glad plastic heeft Kobo nu gekozen voor een soort geribbeld kunststof waar je beter grip op hebt met je vingers. Aangezien de Aura HD zonder hoes al enkele malen uit mijn vingers geglipt is – zonder schade gelukkig – beschouw ik dit als een zeer goede verbetering.

Het scherm
Kobo beschrijft het scherm voor de Aura als een 6″ Pearl E-Ink ClarityScreen met een resolutie van 1024×758. Dat is op papier hetzelfde soort scherm als de Aura HD en dezelfde resolutie als het (iets oudere) scherm van de Glo. Ook hier is de schermverlichting aanwezig (ComfortLight) en het goede nieuws is dat het in mijn perceptie het licht beter en gelijkmatiger verdeeld over het scherm. Ook is het verversen van het scherm minder vaak nodig en is de ereader standaard ingesteld op het verversen van het scherm na elk hoofdstuk in plaats van elke 5 tot 10 pagina’s. Het scheelt aanzienlijk in het ‘flitsen’ van het scherm en hoe snel je kunt bladeren.

Het minder goede nieuws is dat er, waarschijnlijk om het edge-to-edge design te realiseren *iets* door Kobo met dat scherm gedaan is wat niet zo geweldig uitpakt. Er lijkt een soort patroon van streepjes zichtbaar te worden over het hele scherm, afhankelijk van je kijkhoek en of de schermverlichting aanstaat. Het is niet per se storend  maar het valt op als je gewend bent om van een E-ink scherm te lezen.

Het tweede dat op de foto’s weliswaar niet goed naar voren komt maar erg opvalt als je de Aura naast de Aura HD legt is dat het scherm van de Aura een stuk donkerder is. Ook dat is niet storend bij het lezen maar het doet denken aan de wat donkere achtergrond van de Kobo Touch en het is zeker niet wat je verwacht van het recentste model ereader. Tel daarbij ook nog op dat het scherm krasgevoeliger lijkt te zijn dan alle voorgaande modellen en dan heeft Kobo mijns inziens wel een prijs moeten betalen voor het fraaie design van de Aura.

In de praktijk
Het in gebruik nemen van de Kobo Aura gaat, net als bij alle andere Kobo ereaders, bijzonder vlot mits je al een account hebt bij kobobooks.nl. Ook al haal je de Aura uit de doos met een afbeelding zichtbaar die stelt dat je hem aan je pc moet koppelen, via wifi en het verplicht koppelen van de ereader met je Kobo account ben je in enkele minuten klaar om te gaan. Waarschijnlijk krijg je ook een software-update tijdens het sychroniseren erbij die weer nieuwe functionaliteiten toevoegt aan de ereader. Kobo werkt deze software met grote regelmaat bij en het is verstandig om af en toe te synchroniseren, ook al koop je je ebooks niet bij Kobobooks.

Behalve ebooks lezen (en beheren via bijv. Calibre) is het op de Aura ook mogelijk om artikelen te lezen middels een koppeling met Pocket. Als je een Pocket account hebt kun je bewaarde artikelen synchroniseren met je Aura en bijvoorbeeld onderweg nalezen. Het werkt verrassend goed en voegt ook echt wat toe. Inmiddels is de mogelijkheid om Pocket te gebruiken ook beschikbaar in nieuwe softwareversies voor de oudere Kobo ereaders. En dat geldt ook voor de niet ondersteunde spelletjes Unblock It en Word Scramble mocht je even geen zin hebben om te lezen.

Doe je dat lezen onderweg in de bus of trein en ben je gewend om je ereader in je rugzak te stoppen zonder een hoes? Dan is dit wel de eerste ereader waarbij ik durf te beweren dat een beschermhoes geen overbodige luxe is. Ik vind dat sowieso wel erg prettig in mijn overvolle rugzak maar het scherm van de Aura is duidelijk minder duurzaam als je het als een gewoon boek behandelt. Krassen ontstaan snel en als je dan toch 149 euro neertelt voor een ereader, dan zou ik ook niet besparen op een paar tientjes voor een goede hoes.

Conclusie
Als het om het design gaat is de Kobo Aura de mooiste ereader die je op dit moment kunt kopen. Het is een ereader die meer lijkt op een (dure) tablet nu het scherm één geheel vormt met de voorkant. Ook de achterkant is wat mij betreft eindelijk helemaal geslaagd en door het smallere ontwerp ligt de ereader uitstekend in de hand.

Voor het fraaie design heeft Kobo echter wel concessies moeten doen op het scherm. De achtergrond is duidelijk minder helder en egaal dan de Aura HD (en zelfs de Glo) en het scherm zelf is gevoeliger voor krassen geworden. De Pocket integratie, de uitgebreide leesinstellingen en andere softwarematige functionaliteiten zijn geweldig maar niet beperkt tot alleen de Aura aangezien ze ook op de andere Kobo ereaders modellen beschikbaar zijn. Uiteindelijk kom je dan terug bij de vraag of de Kobo Aura de beste keus is als je vijf Kobo ereaders met elkaar vergelijkt.

De iets donkere achtergrond van het scherm van de Kobo Aura valt vooral op naast de Aura HD en daar is het wat lastig tussen kiezen. De Aura HD heeft een minder handzaam (zeg gerust minder mooi) design maar wel een groter scherm dat beter en prettiger leest. Ben je van plan veel te gaan lezen op je ereader, en heb je geen bezwaar tegen een grotere ereader, dan ben je wellicht toch beter uit met de Aura HD. Helemaal als je geen beschermhoes nodig denkt te hebben en even goed rondzoekt online naar acties. Op dit moment kun je de Aura HD voor zo’n 150 euro vinden.

Ga je voor het design, de (iets) betere schermverlichting en het feit dat het scherm nog maar zelden hoeft te verversen tijdens het lezen, dan moet je inderdaad de Aura hebben. Daar betaal je dan wel 149 euro voor (of iets minder online) maar het rechtvaardigt de 20 euro meerprijs ten opzichte van de Glo wel. Zelfs al moet je eigenlijk verplicht een beschermhoes erbij kopen. Hopelijk besteedt Kobo bij een volgend model meer aandacht aan het scherm of begint het eindelijk eens met het gratis meeleveren van een dergelijke hoes.

@ Met dank aan Geckocovers voor het beschikbaar stellen van de Kobo Aura hoes

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (14) Write a comment

 1. Swipen klinkt goed. Ik heb sinds kort de Kindle DX. gewoon geïmporteerd en dus met een Nederlands emailadres. leest heel prettig, lekker groot scherm, bijna A4. Maar als je een Ipad gewend bent is het een echte tegenvaller als je niet kunt swipen. Het voelt als steentijdtechnologie om steeds op een knopje te moeten drukken, dat nog geluid maakt ook. Een glo-functie lijkt me ook handig. En jammer dat je alleen de whispernetverbinding met de Kindle store hebt. -Wel een errug mooie naam, Whispernet.- Want als je in de VS woont kun je een mooie zin die je leest zo, hup, op Twitter gooien. Dat is onklaar gemaakt voor de nederlandse markt. Maar met één druk op de knop een Amerikaanse titel beschikbaar hebben is geweldig. Koningen zouden er oorlogen voor hebben gevoerd vroeger.

  Reply

  • Vergeleken met het scherm van een iPad is een Kindle DX ook steentijdtechnologie :) De DX is ook 4 of 5 jaar oud en tja, E-ink schermen zijn echt niet bedoeld om te swipen of al die andere leuke dingen die iPad schermen kunnen. Met modernere ereaderschermen is het ook niet echt swipen zoals je dat gewend bent maar bootst het scherm het effect na.

   Maar ik blijf gewoon fan van ereaders, ondanks alle nadelen. Lekker lang lezen, steeds meer handige features als schermverlichting en inderdaad, het enige dat ontbreekt is een soort Whispernet en een 3G specifiek om zelfs nog onderweg een nieuw boek te kunnen kopen.

   Het hele idee dat je duizenden boeken zo eenvoudig bij de hand hebt op een ereader en daar ook nog honderden uren op kunt lezen zonder dat ding op te moetne laten blijft werkelijk magisch!

   Reply

  • Vergeleken met het scherm van een iPad is een Kindle DX ook steentijdtechnologie :) De DX is ook 4 of 5 jaar oud en tja, E-ink schermen zijn echt niet bedoeld om te swipen of al die andere leuke dingen die iPad schermen kunnen. Met modernere ereaderschermen is het ook niet echt swipen zoals je dat gewend bent maar bootst het scherm het effect na.

   Maar ik blijf gewoon fan van ereaders, ondanks alle nadelen. Lekker lang lezen, steeds meer handige features als schermverlichting en inderdaad, het enige dat ontbreekt is een soort Whispernet en een 3G specifiek om zelfs nog onderweg een nieuw boek te kunnen kopen.

   Het hele idee dat je duizenden boeken zo eenvoudig bij de hand hebt op een ereader en daar ook nog honderden uren op kunt lezen zonder dat ding op te moeten laden blijft werkelijk magisch! Het zal de reden zijn dat ik er zo veel van heb :)

   Reply

 2. Raymond, hoe gaat het lezen van PDF’s op de Kobo waarbij je het lettertype wilt vergroten? Ik las dat je bij PDF’s alleen kunt inzoomen (onprettig want ‘schuiven’) en ik heb regelmatig PDF’s waarbij ik dat wil doen. Op m’n Sony PRT-1 gaat dat wel goed.

  Reply

  • De functie om het lettertype te vergroten is specifiek voor het ePub formaat want PDF’s hebben alles ‘ingebakken’ in het formaat. Inderdaad kun je alleen inzoomen op een ereader en dat betekent dat je flink moet schuiven want de meeste PDF’s zijn opgemaakt voor A4 formaat en een 6″ ereader is nipt de helft. Standaard krijg je dus een erg uitgezoomde pdf te zien en moet je inzoomen om het te kunnen lezen. Je bent dan ook nog eens afhankelijk van of de pdf de tekst ge-OCR-ed heeft want puur als afbeelding worden de letters ook nog eens grijzig en dat verbetert de leesbaarheid ook niet.

   Het voordeel van de Aura is wel dat het de eerste is (voor zover ik weet) waar je kunt ‘pinch-zoomen’ oftewel je kunt net als op een tabletscherm inzoomen en uitzoomen door twee vingers naar elkaar toe te brengen op het scherm. Ook kun je schuiven door je vinger op het scherm te houden en het beeld ‘te verplaatsen’ links, rechts, boven of onder.

   Mijns inziens blijft het een belabberde manier om pdf’s te lezen maar ik heb de luxe om er ook een tablet bij te hebben natuurlijk. Voor zover lezen van pdf’s op een ereader je ding is, doet de Aura dat makkelijker dan alle andere ereaders die ik ooit geprobeerd heb. Inclusief de PRS-T1 :)

   Reply

 3. Ik heb een vraag nav je duidelijke uitleg hoe je Calibri kan instellen om je boekenplanken te beheren in de Kobo Aura:
  Ik kan verzamelingen aanmaken in de aura bibliotheek, is dat hetzelfde als die boekenplanken? DWZ is het dan handig als een kolom maak die mijn verzamelingen heet? en # verzamelingen? Of moet ik die verzamelingen laten voor wat ze zijn en een kolom: mijn boekenplanken aanmaken?
  Bbedankt alvast! Fijn dat er mensen zijn die er zoveel van afweten! groet, Antoinet

  Reply

  • Verzamelingen zijn inderdaad de naam die thans door Kobo gehanteerd wordt. Los even van die benaming blijft (volgens mij) alles wat er in https://rsnijders.info/vakblog/2013/08/15/kobo-shelves-calibre/ staat onverminderd van toepassing. Je kunt ze inderdaad Mijn verzamelingen noemen in Calibre zolang je er maar voor zorgt dat wat er bij Lookup name staat (in die handleiding) overeenstemt met wat je invult bij de aanpassing van de Kobo driver. In mijn voorbeeld is dat respectievelijk shelves en #shelves maar het werkt ook prima als je dat verzamelingen en #verzamelingen respectievelijk noemt.

   Succes!

   Reply

 4. Beste Raymond,

  Ik ben gecharmeerd van de Kobo Aura. Maar de Kobo Glo is momenteel voor €99,- bij Mediamarkt te krijgen en ik zit in dubio of ik gezien deze gunstige prijs met gerust hart voor de Glo kan kiezen. Kun jij hier iets over zeggen? Wat is wijsheid? Mijn primaire interesse ligt bij het leesgemak. Veel andere functies gebruik ik toch niet.

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top