Barnes & Noble lanceert Nook in Nederland. Als Windows 8 app

Heel bekend is Barnes & Noble niet in Nederland denk ik. Het Amerikaanse bedrijf is groot geworden met de verkoop van boeken (via fysieke winkels) maar staat ondanks zijn grote omvang – ook online – erg in de schaduw van Amazon. Die onbekendheid in Nederland zal ook zeker gelden voor hun Nook ereaders, tablets en apps die zeer vergelijkbaar zijn met de Kindle producten en apps van Amazon. Ook Nook is een gesloten ecosysteem waar je vooral de ebooks van Barnes & Noble op kunt lezen hoewel je DRM vrije ebooks wel op hun ereaders kunt laden.

In tegenstelling tot Amazon heeft Barnes & Noble bijna geen aanwezigheid buiten Amerika. Je kunt via de site weliswaar ebooks kopen – hoewel ik het niet voor elkaar krijg om mijn creditcard toe te voegen – maar bent dan volledig afhankelijk van de Nook apps voor het web, iOS, Android of Windows 8 om die ebooks te kunnen lezen. Ondanks aankondigingen in 2011 en 2012 dat ze hun digitale diensten en Nookproducten ook wereldwijd zouden gaan aanbieden bleef het erg lang stil.

Tot gisteren dus want samen met een nieuwe versie van de Windows 8 app bleek de Nook Store nu ook beschikbaar te zijn in 32 landen, waaronder Nederland. Maar dan alleen via de Windows 8 app want de overige apps bieden geen nieuwe functionaliteiten in de nieuw toegevoegde landen. Ook is er (nog?) niks bekend gemaakt over een eventuele beschikbaarheid van de Nook ereaders/tablets in deze landen.

De exclusieve beschikbaarheid van de Nook Store in/via de Windows 8 app zal te maken hebben met het feit dat Microsoft een groot deel bezit van Nook Media, de divisie van Barnes & Noble waar de ebooks en digitale content in ondergebracht zijn. Misschien dat de betere titel van deze blogpost ook ‘Microsoft lanceert Nook in Nederland’ was geweest want de kans is groot dat het alleen Microsoft is geweest als aanjager van deze internationale uitbreiding.

Hoe dan ook, als je Windows 8 op je pc of laptop hebt staan of – nog beter – de gelukkige bezitter bent van een Windows 8 tablet dan kun je de gratis Nook app installeren en kun je aangeven dat je de Nederlandse Nook Store wilt. Met toch wel interessante (Nederlandse) content.

nook windows8 app

In de Nook app kun je kiezen tussen de Boeken en de Tijdschriften & Kranten afdeling. Voor ebooks beschikt Barnes & Noble al enige tijd over een koppeling met CB en daarmee kan het bedrijf nu via de Nook app dezelfde Nederlandse ebooks verkopen als die je via Bol, Kobo, Apple en Google Books kunt aanschaffen.

De Tijdschriften & Kranten afdeling is echter interessanter. Barnes & Noble heeft overeenkomsten gesloten met Nederlandse uitgevers en daardoor tref je o.a. Quote, de Nederlandse Cosmopolitan en Elle maar ook Vrij Nederland in de app aan. Vergelijkbaar met de Kiosk/App Store van Apple kun je een los nummer kopen of een abonnement nemen.

nook windows8app NLtijdschriften

Betalen doe je overigens niet met je Barnes & Noble account en bijbehorende creditcard maar – wederom vergelijkbaar met Apple – met je Microsoft account en de betalingswijze die je voor de Microsoft Billing Services aangegeven hebt. Heb je nog niet eerder wat gekocht in de Windows Store dan zul je alsnog een betalingswijze moeten toevoegen aan je account.

Het Nederlandse aanbod van tijdschriften is niet heel erg groot maar het wordt aangevuld met honderden Engels- en anderstalige tijdschriften in de Nook Store. Daar is een grote overlap in aanwezig met het aanbod van tijdschriften in de App Store maar het viel me op dat de prijzen in de Nook Store wat lager waren.

nook windows8 app tijdschriften

Ik heb zelf bijvoorbeeld een abonnement op Playstation Official Magazine UK en daar kost een los nummer €5,49. Neem je een maandabonnement dat telkens vernieuwd wordt dan kost je dat maandelijks €4,49 in de App Store terwijl je (alleen daar) nog een jaarabonnement kunt nemen voor €35,99.

Dat jaarabonnement levert je ook meteen de laagste prijs per nummer op maar zowel de losse nummers als het maandabonnement zijn met €4,71 en €3,53 respectievelijk toch aanzienlijk goedkoper in de Nook Store. En dat lijkt het geval te zijn met alle Engelse digitale tijdschriften. Mocht je Engelse digitale tijdschriften lezen op je tablet dan loont het dus om te kijken of het wellicht goedkoper is in de Nook Store.

Het grootste probleem van de Nook Store blijft helaas dat het alleen voor het Windows 8 platform beschikbaar is en dat je gekochte ebooks en tijdschriften dus alleen via de Windows 8 app kunt lezen. Ik weet niet of jij graag van je monitor of laptopscherm leest maar zelf ben ik daar geen fan van. Dat betekent dat je het mijns inziens alleen op een Windows 8 tablet moet willen gebruiken en daar zijn er niet enorm veel van in omloop (tot groot verdriet van Microsoft). Je kunt nog zo’n interessant aanbod hebben van ebooks en tijdschriften maar als je dat alleen goed kunt gebruiken op een Windows 8 tablet dan is een iets lagere prijs voor digitale content niet voldoende om te concurreren met Amazon, Apple, Google of Kobo.

Daarvoor zal Microsoft toch echt eerst meer Surface tablets moeten gaan verkopen in dit land.

Update 8 juli 2015: Eind 2014 stopte Barnes & Noble de samenwerking met Microsoft en op 8 juli 2015 kondigde het bedrijf aan dat de Nook-app voor Windows 8 per 7 augustus niet meer beschikbaar is. Alle dienstverlening buiten Amerika wordt effectief gestaakt.

nook

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (5) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top