De strijd om de lezers via RSS-feeds (en waarom ik niet meer wil doorklikken bij blogfeeds)

rss-feeds
Ik weet niet hoe lang ik al – voor mij interessante – nieuwssites en blogs volg met behulp van een feedreader. De aanwezigheid van RSS-feeds beschouw ik als een vanzelfsprekende basis om als lezer op de hoogte gehouden te worden van nieuwe artikelen of blogposts. Wie wil er nou honderden sites in de bookmarks bewaren en elke dag controleren of iemand wat nieuws geproduceerd heeft? RSS-feeds geven je de gelegenheid om, middels een feedreader, alle nieuwe content op 1 plek bij elkaar te brengen. Zodat je snel kunt kijken of er iets leuks bijzit of om dat ene interessante artikel meteen te kunnen lezen.

Maar ook al zijn er veel webdiensten gebouwd op basis van die zelfde RSS-feeds (zoals bijv. Feedburner, Bloglovin en CommentLuv), de sociale netwerken hebben veel impact gehad op hoe je op de hoogte blijft van nieuws en blogposts. Linkjes naar artikelen en blogposts worden getwitterd, op Facebook geplaatst en steeds vaker via Google+ gedeeld omdat dit enerzijds potentieel veel lezers kan bereiken en anderzijds omdat Google dat ook beloont in de zoekresultaten van haar zoekmachine. Google ziet zelf dan ook geen enkel nut (en daar mag je verdienmodel lezen) in het ondersteunen en aanbieden van RSS gerelateerde diensten. Het afgelopen jaar zijn o.a. Google Reader en iGoogle geschrapt en het is maar afwachten hoe lang de enige resterende dienst, Feedburner, nog bestaat.

Ook al zijn er wereldwijd honderdduizenden mensen (miljoenen?) die gebruik maken van RSS-feeds en ook al bieden bijna alle nieuwssites en blogs de feeds nog steeds aan, feeds raken een beetje op de achtergrond. Bloggers die de afgelopen jaren zijn begonnen met hun blog beseffen vaak niet eens dat ze bij zowel WordPress als Blogger automatisch een RSS-feed aanbieden aan hun lezers. En dat terwijl het bij bloggers populaire Bloglovin eigenlijk een online RSS reader is zonder dat je daar het woord RSS terug ziet komen.

Een volledige of gedeeltelijke RSS-feed?
Nu komen RSS-feeds er in twee varianten. Sites en blogs kunnen er voor kiezen om een samenvatting van nieuwe artikelen te laten zien in een feed of om het volledige artikel te tonen. Bij de eerste krijg je als lezer, als abonnee, slechts een voorproefje waar een artikel over gaat en moet je doorklikken naar de website om het artikel te kunnen lezen. Terwijl je bij de tweede optie het volledige artikel meteen in je feedreader kunt lezen zonder een browser(app) te hoeven starten en naar de site te gaan.

En daar heb je wellicht ook meteen door waarom dat tot stevige discussies over volledige of gedeeltelijke RSS-feeds heeft geleid. Vooral commerciële sites vinden het belangrijk dat lezers op hun sites komen. Daar worden advertenties getoond en daar zit een verdienmodel op het aantal geregistreerde clicks dat een artikel/site krijgt. Vaak is dat ook nodig om eenvoudigweg de kosten voor de site eruit te kunnen halen. Maar ook niet-commerciële sites en blogs hechten vaak waarde aan hogere statistieken en willen dus dat je op hun site terecht komt als lezer. Veel van die sites kiezen dan ook bewust voor het alleen tonen van een korte samenvatting in hun feeds.

Daar is op zich niet veel mis mee want voor niets gaat nu eenmaal alleen de zon op. Als je een verdienmodel hebt (of wilt) met advertenties voor je site dan zul je de balans moeten vinden tussen het opwerpen van drempels voor je lezers en het verleiden van die lezers om (toch) naar je site te gaan. Door *hele* goede samenvattingen in je RSS-feeds te tonen die duidelijk maken waar een nieuw artikel over gaat en die uitnodigt om het hele artikel op de site te komen lezen. En dat kan vanzelfsprekend alleen als je je weet te onderscheiden door *hele* goede artikelen te produceren. Als je content goed genoeg is dan komen de lezers wel naar je site. Tenminste, zo werkt het voor mij wel.

Maar dan moet je er wel bewust mee omgaan!
Sites die met advertentie-inkomsten werken denken daar heus wel goed over na. De concurrentie is moordend en wil je lezers naar je site krijgen dan kun je het je niet eens veroorloven daar niet bewust mee om te gaan. Hoe anders is dat echter voor die grote categorie ‘reguliere’ blogs. OK, misschien vind je het wel fijner dat lezers op je blog komen zodat ze in Google Analytics meegeteld worden en de kans (miniem) toeneemt dat ze wellicht een reactie achterlaten. En misschien heb je ook wel een affiliate link of AdWords op je blog geplaatst.

Maar daar waar de grote sites met grote belangen het al lastig genoeg hebben om lezers te lokken en ze twee of drie keer te laten klikken voordat ze ook op die sites komen, daar maken de kleinere blogs wat mij betreft echt maar nauwelijks een kans meer. De laatste jaren is het aantal blogs explosief toegenomen en heb ik er zelf tientallen in mijn feedreader opgenomen. Omdat die boekenbloggers, edubloggers, persoonlijke bloggers, bibliobloggers of juridische bloggersbloggers een interessant blog hebben. Of omdat ik ze ken via #blogpraat.

En ja, ik weet dat veel bloggers niet eens weten dat ze een RSS-feed hebben. Laat staan dat ze weten dat (in elk geval) WordPress standaard een RSS-feed met alleen samenvatting genereert. Ze zullen zich waarschijnlijk dan ook niet realiseren dat ze lezers hebben die hun blogs alleen volgen via die feeds.

Maar dan weet je dat bij deze nu wel. Want *ik* lees je blog in Feedly. Of beter gezegd, ik probeer dat te doen want met die gedeeltelijke RSS-feeds zie ik alleen de titels van je nieuwe blogposts met de eerste paar regels ervan. En ik wil niet iedereen over één kam scheren maar je maakt het me niet altijd even gemakkelijk met die keuze in titels en die paar regels. Een goede titel voor je blogpost bedenken die de lading dekt en tegelijk mij nieuwsgierig maakt naar de hele blogpost, dat is geen sinecure. Dat weet ik want ik worstel er bijna dagelijks zelf ook mee. En over die eerste paar regels zal ik het ook maar niet te veel hebben. Die helpen in de meeste gevallen ook maar nauwelijks om vast te stellen of ik je blogpost wil gaan lezen of niet.

En dus moet ik doorklikken als ik dat wil bepalen. Uit mijn feedreader gaan, naar mijn browser en naar je blog. Om er achter te komen dat je op je blog ook alleen maar 1 of 2 alinea’s laat zien van je artikel met een ‘lees verder’ linkje erbij. Drie keer klikken om er achter te komen of ik het wel of niet wil lezen.

Dat ga ik niet meer doen heb ik besloten.

Ik wil gewoon je blogposts in mijn feedreader kunnen lezen. En niet op mijn pc, telefoon of tablet meerdere malen moeten doorklikken. Ik denk dat ik dat als lezer van je mag vragen. Wil je dat liever niet doen omdat je je statistieken belangrijker vindt dan mij als lezer te hebben, dan even goede vrienden. Ik hoop dat je dan echt enorm mooie blogposts schrijft met lokkende titels en interessante samenvattingen zodat ik die moeite wil blijven doen om door te klikken. En ach, anders zijn er nog zoveel andere blogs, nietwaar?

rss wordpressVind je het belangrijker dat je gelezen wordt en niet zo zeer of die lezers ook in de statistieken zichtbaar zijn? Dan zou je (in WordPress) eens kunnen kijken bij de instellingen. Bij Lezen staan de enige twee instellingen voor je RSS-feed. Hoeveel berichten er in de feed zichtbaar zijn en of de volledige tekst dan wel de samenvatting getoond wordt. Daar kun je dus instellen dat je een volledige RSS-feed wilt aanbieden aan je lezers.

Ik zou dat in elk geval fijn vinden.

@ afbeelding bewerkt mbv foto: thewritingzone via photopin cc

#

 

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (16) Write a comment

 1. Tja, nu lees ik deze zo gewaardeerde blog niet via RSS, maar je hebt (misschien) wel gelijk, hoewel ik het nog altijd leuker vind om de site te bekijken (van een webdesigner’s point of view) :-p

  Reply

  • Het ligt natuurlijk altijd wat genuanceerder en ik maak het ook wat algemener maar mijn punt is vooral dat je als lezer niet genoodzaakt moet zijn om naar een site of blog te gaan om een artikel te lezen als je niet eens zeker weet of je dat artikel wel wilt lezen. Daarvoor is RSS nou net bedoeld en hoewel ik prima snap dat een site/blog daar andere keuzes in maakt dan dat ik fijn vind als lezer, gaat het me er wel om dat het wel een bewuste keuze moet zijn.

   En niemand weerhoudt je ervan om de site te bekijken natuurlijk want het gaat er om of je je lezers verplicht naar jouw design te kijken terwijl ze alleen maar je blogposts wilden lezen :P

   Overigens heb ik genoeg sites in mijn feedreader zitten waar ik prima mee kan leven dat het geen volledige feeds zijn. En ik lees ook enkele nieuwssites zoals Tweakers expres rechtstreeks op de site want ik wil ook de reacties erbij lezen bijvoorbeeld. Een goed voorbeeld van de lezer lokken overigens want Tweakers heeft een RSS-feed met speciaal daarvoor gemaakte samenvattingen van hun artikelen en biedt juist door de grote community daar een meerwaarde om sowieso al naar de site te gaan.

   Reply

 2. Na ons gesprek van gisteren heb ik het toevallig vanochtend nog gecontroleerd. Mijn blogs worden volledig getoond.

  Zoals je al aangeeft: het hangt van het verdienmodel af. Als het daarvoor nodig is dat lezers op de site komen kan ik me voorstellen dat ze het liever bij de inleiding laten. Wat mij betreft schiet RSS een beetje zijn doel voorbij als je niet via RSS de gehele blogposts kunt lezen.

  En ja, ook ik heb natuurlijk graag dat mensen doorklikken op mijn site en mij werk bezorgen, maar volgens mij is het daarvoor veel belangrijker om andere marketingtools in te zetten, zoals een goede call to action.

  Reply

 3. misschien is Feedly een ander soort dienst, maar ik gebruik deze feedreader. wat is het verschil met feedburner?

  Reply

  • Feedly is inderdaad een feedreader om RSS feeds mee te lezen. Feedburner is een andersoortige dienst waarmee je (je eigen) RSS feeds kunt uitbouwen als het ware. Je krijgt dan een Feedburner URL die verwijst naar je RSS feed en daarmee kun je o.a. statistieken zien plus nog heel veel andere mogelijkheden erbij. Rechtsbovenaan op mijn blog zie je ook die url achter de RSS knop zitten bijvoorbeeld. Bij klikken toont die ook meteen netjes de inhoud van de feed in de browser en ik gebruik het o.a. om de korte samenvattinkjes op rsnijders.info automatisch te maken.

   Feedburner was een zelfstandige dienst maar is jaren geleden door Google overgenomen. Inmiddels is het de enige RSS dienst nog van Google en is er nooit verder op ontwikkeld. Het is de vraag hoelang Feedburner nog door Google ondersteund zal worden.

   Als Feedburner verdwijnt zullen ineens heel veel feeds niet meer werken in de feedreaders van mensen. Inclusief bij een paar honderd lezers van mijn Feedburner feed vrees ik.

   Reply

 4. Tijdens de module ‘websitebouw’ aan de HvA heb ik geleerd dat een bezoeker nooit meer dat twee muisklikken nodig mag hebben om bij welke informatie dan ook te komen. Dat is hierbij dus niet! zo blijkt dat zo’n regel zeker niet uit de lucht komt vallen. Het brengt ergernis met zich mee. Juist als aanbieder van content moet je hier bewust mee omgaan. Ook bij commerciële aanbieders, al ligt het doel daar net even anders natuurlijk.
  Met andere woorden, helemaal met je eens Raymond!

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top