Niet alleen ebooks maar ook nieuws lezen met Pocket op je Kobo ereader

pocket op de kobo ereaders
Eén van de nieuwe functionaliteiten van de Kobo Aura ereader is de integratie van Pocket in de Reading Life software. Nu is Pocket weliswaar een webdienst & app die ik veel gebruik maar tijdens het schrijven van de review van de Aura heb ik er maar nauwelijks gebruik van gemaakt. Ik heb mijn Pocket account gekoppeld met de ereader en de 30 of zo ongelezen artikelen gesynchroniseerd maar verder stond ik er niet zo bij stil. Omdat ik Pocket vooral op mijn Android telefoon en via de website gebruik.

Een week geleden echter kwam ik er achter dat Pocket door Kobo vrijgegeven is voor twee andere Kobo ereaders, de Glo en de Aura HD. Met firmware 2.10.0 beschikken ook deze ereaders over een Pocket-integratie bij de instellingen en in de bibliotheek. Klik op de bibliotheek (linksonder in het scherm) en behalve boeken kun je nu ook artikelen uit Pocket kiezen om te lezen. De eerste keer dat je daar op klikt wordt er gevraagd om je inloggegevens dus zorg dat je die bij de hand hebt. Je vindt Pocket ook terug in het menu van de instellingen als je de koppeling wilt verbreken of een ander account wilt koppelen.

Het was reden om Pocket toch eens een tijdje te gaan gebruiken op de Aura HD. Ik lees elke dag in de trein en nu begon ik dus elke ochtend met het synchroniseren van mijn ereader om zo ook alle niet-gearchiveerde artikelen uit Pocket te synchroniseren. Dat zijn er maximaal 50 volgens Pocket maar tegen die grens ben ik zelf niet aangelopen aangezien ik redelijk selectief ben in wat ik toevoeg om later nog eens te lezen.

En het werkt dus behoorlijk goed. Juist omdat in Pocket de bewaarde artikelen ontdaan worden van de (grafische) opmaak, teneinde ze beter leesbaar te maken, zijn ze ook uitstekend te lezen op een E-ink scherm. Video’s worden – vanzelfsprekend – niet afgespeeld maar voor de rest zijn de standaard menu-opties van de Pocket app ook aanwezig in de versie op de ereader. Zodra je bij de laatste pagina van een artikel bent aangekomen krijg je een menu om het artikel te archiveren, favoriet te maken of te verwijderen en die zelfde opties zie je ook als je midden op het scherm tikt, net zoals je dat gewend bent bij reguliere ebooks.

Ook bij artikelen uit Pocket heb je de mogelijkheid om het lettertype, lettergrootte, regelafstand, marges en uitlijning van de tekst aan te passen naar eigen smaak. Het maakt duidelijk dat Pocket niet als een app is toegevoegd aan de ereader maar echt volledig geïntegreerd is in de software. De afbeelding van het laatst gelezen artikel wordt zelfs, net als bij de boeken, als omslag weergegeven op een tegel in het beginscherm van de ereader.

Als je toch al dagelijks (of iig zeer regelmatig) op één van de ondersteunde Kobo ereaders leest dan is het met afstand de handigste manier om behalve ebooks ook nieuwsartikelen, blogposts of zelfs bewaarde tweets te lezen op je ereader. Gebruik je ook al Pocket om vanuit o.a. Feedly, Flipboard of Zite nieuws te bewaren, dan is het helemaal al het proberen waard. Het enige puntje van kritiek is dat het synchroniseren van Pocket verplicht samengaat met het synchroniseren van de Kobo ereader zelf.

Dat betekent dat er telkens gecontroleerd wordt of je nieuwe boeken bij Kobobooks gekocht hebt (die geladen worden als dat zo is), er gekeken wordt of er nieuwe firmware beschikbaar is (die dan gedownload wordt) en dat na het synchroniseren van Pocket ook de leesstatistieken en de awards gesynchroniseerd worden. Heb je nieuwe boeken gekocht hebt, is er een firmware update beschikbaar is en heb je ook nog nieuwe awards, dan ben je zo 5 tot 10 minuten bezig. Niet zo handig als je alleen maar ‘even snel’ nieuwe artikelen op de ereader wilde zetten. Ik hoop dat Kobo dat in een toekomstige update nog gaat scheiden van elkaar zodat je er ook voor kunt kiezen alleen maar nieuwe artikelen van Pocket te synchroniseren.

Het is nog wel even de vraag of Pocket ook daadwerkelijk naar alle Kobo ereaders en tablets komt. Op dit moment is het beschikbaar voor de Kobo Glo, Kobo Aura HD en Kobo Aura ereaders plus de tablets Arc 7, Arc 7HD en Arc 10HD. De ereadermodellen zonder schermverlichting (Kobo Mini en de Kobo Touch) moeten het vooralsnog zonder stellen.

Update 6-12-2013: Inmiddels is er ook een firmware update beschikbaar (3.0.1) voor de Kobo Touch en die introduceert dus Pocket voor de Touch. De eigenaren van de Kobo Mini blijven in onzekerheid achter ….

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (9) Write a comment

  1. Pingback: De Kobo Glo HD in de praktijk - Vakblog

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top