Stiekem fan van Microsoft, Office 365 en Skydrive

office 365 voor hoger onderwijsIk snapte nooit helemaal waar Microsoft mee bezig was. Goed, ik gebruik hun besturingssystemen al sinds MS-DOS 5 en sinds Office 95 ben ik ook dat blijven gebruiken. Niet zo zeer omdat ik het zo geweldig vond maar omdat de alternatieven in mijn ogen niet beter waren. Op enige visie en echt innovatieve ideeën kon ik ze in al die jaren daarna echter ook niet betrappen.

Zo introduceerde Dropbox een online synchronisatiedienst voor al je documenten. En kwam Microsoft met een eigen online opslagdienst Skydrive waar je alleen maar bestanden kon uploaden en downloaden. Het duurde jaren voordat ze dat goed wisten af te kijken en er ook synchronisatie van bestanden werd aangeboden.

Google kwam met Google Docs en gaf iedereen een gratis online officepakket. Jaren later kwam Microsoft met de Office Web Apps als een soort uitbreiding op Skydrive. Ook daar was ik niet erg van onder de indruk.

Na het succes van iOS en Android als mobiele besturingssystemen ging Microsoft mijns inziens compleet van de rails af toen ze met Windows 8 aankwamen. Een halfslachtige mix van het oude Windows en een startscherm waar je apps op kunt/moet gebruiken. Ook al kan ik swipen wat ik wil op het scherm van mijn laptop, er gebeurt niks zonder muis op dat ding want wie heeft er nou een laptop met een touchscherm? Office 2013 heb ik uiteindelijk wel geïnstalleerd op mijn (inmiddels) Windows 8.1 laptop maar ach, heel veel vond ik het niet toevoegen ten opzichte van de oudere versies.

En toch, heel geleidelijk, ben ik het meer gaan gebruiken.

Ik raak gewend aan Windows 8.1 (met zelf erbij geïnstalleerde startknop) en vind het ontwerp en stijl van de Windows 8 apps eigenlijk ook best wel mooi. Ineens bekruipt me het idee dat Apple met iOS 7 heeft zitten afkijken bij Windows 8 apps maar per ongeluk de verkeerde antwoorden heeft overgeschreven. Het aanbod van apps is nog niet geweldig groot in de Windows Store maar de Uitzending Gemist en Netflix app staan bijna permanent open op mijn laptop. Het ziet er zo veel beter uit dan de websites.

Sinds ik een Surface Pro tablet te leen heb gekregen is het helemaal mis. Met Windows 8.1 maar dan wel met een touchscherm. Apps die nu ‘normaal’ te bedienen zijn. En dat je het ineens wel logisch vindt om ook een Office pakket te installeren vanuit de cloud want je hebt niet voor niets een Windows tablet met toetsenbord, nietwaar? Dus heb ik vandaag Office 365 voor hoger onderwijs aangeschaft. Het scheelt dat ik in een onderwijsinstelling werkzaam ben natuurlijk want dat goedkopere abonnement is alleen maar beschikbaar als je student of medewerker bent.

Dan blijkt Microsoft toch wel goed nagedacht te hebben over al die producten van hun want met Office 365 wordt alles aan elkaar gelijmd. In Windows 8.1 en in Office 365 staat Skydrive centraal als de plek waar standaard documenten (en instellingen) opgeslagen worden. Je kunt natuurlijk vanuit Skydrive de Office Web Apps gebruiken maar met Office 365 kun je het hele Office 2013 pakket op twee pc’s of Macs installeren.

office 365 install
Ook werken ineens de Office Mobile apps voor iOS (iPhone) en Android in combinatie met een Office 365 abonnement en kun je Office documenten openen & bewerken op je mobiele apparaten. Bij Skydrive krijg je nog eens 20GB erbij gedurende de duur van je abonnement en ook Skype wordt uitgebreid want je krijgt elke maand 60 belminuten om naar ‘gewone’ telefoonnummers te kunnen bellen.

Geen zin (of installaties over) om Office 2013 te installeren? Dan kun je ook met ‘Office on demand’ een vijftal Office pakketten streamen naar je pc of Mac. Word, Excel, PowerPoint, Access of Publisher kun je dan vanuit de browser gebruiken waarbij, afhankelijk van welke functies je gebruikt, er telkens onderdelen naar je pc gestreamd worden. Het werkt vlekkeloos tot mijn verbazing.

Vind je de Windows 8 apps maar niks en heb je geen reden om iets met Office te (moeten) doen dan zal je waarschijnlijk minder enthousiast zijn. Maar al die webdiensten en producten van Microsoft lijken nu beter bij elkaar te passen en het wordt steeds prettiger om ze te gebruiken ipv de alternatieven van bijvoorbeeld Google.

Ik had in elk geval zelf nooit gedacht nog eens (stiekem) fan te worden van Microsoft.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (9) Write a comment

 1. Windows 8.1 met touch screen is idd best leuk. Ik heb daarom dan ook een laptop met touchscreen gekocht. Zonder touch is dat maar een gedoe met de tegeltjes. Zonder touch werkt die traditionele kant van W8 veel lekkerder.

  Na vele jaren is Microsoft er dan toch in geslaagd bijna net zo iets moois als Apple te maken ????????

  Reply

  • Ik vind Windows 8.1 (zelfs dus de RT) een stuk mooier dan iOS7 maar ik kan sowieso dat minimalistische design met strak lettertype en focus op grote afbeeldingen wel waarderen. Het combineren van dat design met de traditionele Windows kant was ongetwijfeld noodzakelijk maar zoals je zegt, het 1 werkt niet zonder touch terwijl de ander juist niet met touch functioneert.

   Hopelijk bereikt Windows 8 qua apps een omslagpunt dat derde partijen er (veel) meer van gaan maken. Ik heb op dit moment al moeite om een top 10 favoriete apps te maken en dat moet echt veranderen wil het gaan concurreren met Apple en Google.

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top