Zeven jaar Vakblog

vakblog 7jaar

Is het nu al weer 6 december? Dan is er wederom een jaar voorbij op dit Vakblog en vier ik daarmee vandaag mijn zevende blogverjaardag. En het was een erg interessant jaar nadat ik 2012 – het jaar waarin ik dagelijks geblogd heb – afgesloten had met het voornemen om een beetje gas terug te nemen. Om wel frequent te blijven bloggen maar niet meer dagelijks mezelf uren achter de pc te laten tikken. Om het ook leuk te houden zeg maar.

Op de zesde verjaardag stond de teller op 900 blogposts totaal en aangezien deze blogpost nummer 1171 is, heb ik toch nog wel aardig doorgeschreven vind ik. Het is in elk geval meer dan ik eigenlijk verwacht had te schrijven want het blijft en blijkt nog steeds verslavend om te schrijven over de dingen die ik interessant vind. De schrijfkriebels noem ik het zelf.

De uitdaging die ik mezelf dit jaar wel meegegeven had was om meer te gaan letten op de structuur, opbouw en leesbaarheid van mijn blogposts. Meer tijd steken in de kwaliteit van hoe ik dingen opschrijf en wat minder in de kwantiteit. Bij het teruglezen van oudere blogposts was ik daar zelf niet zo tevreden over en wilde ik gaan proberen er meer een verhaal van te maken met een begin, midden en een eind. Dat is volgens mij een uitdaging waar ik nog jaren mee vooruit kan.

Een extra reden om daar mee aan de slag te gaan was dat ik een jaar geleden ook gevraagd werd om de Recht op informatie rubriek over te nemen voor de InformatieProfessional. Het bleek de eerste maanden een behoorlijk lastige klus te zijn om een tekst te schrijven die per definitie een goed begin, midden en eind moet hebben. Maar dan ook nog met vastomlijnde beperkingen doordat er een maximum aantal woorden geldt en je natuurlijk geen gebruik kunt maken van afbeeldingen en linkjes naar andere sites. Ze staan ook allemaal op Vakblog en ik zie er zelf in elk geval wel een lichte verbetering in komen naar mate ze recenter zijn :)

En verder was het hoe dan ook een geweldig jaar want mensen lezen wat ik hier opschrijf. Ik weet dat het misschien als een (te bescheiden) cliché overkomt maar daar ben ik echt nog steeds niet aan gewend. Reacties hier, via Twitter, Google+, Facebook en LinkedIn zijn nog steeds cadeautjes en ik blijf verrast als ik voor mijn werk mensen tegenkom die weten hoe ik ergens over denk omdat ze mijn blog gelezen blijken te hebben. Als je dan ook nog de Victorine van Schaickprijs wint voor je blog, dan is het toch onmogelijk om niet vol energie door te schrijven?

Dat is dus precies mijn voornemen op deze zevende verjaardag van Vakblog. Ook het komende jaar zul je weer een paar honderd blogposts kunnen lezen die ongetwijfeld weer over auteursrecht, ebooks, bibliotheken, ereaders, interessante webdiensten en apps zullen gaan. Als een vroeg cadeautje gaf @Pixelprinses me ook een (nieuw) logo cadeau dus ik ben klaar voor het jaar dat komen gaat.

Lees gerust mee!

Oh ja, nog even. Ik had laatst een discussie met enkele collega’s over hoe we in ons vakgebied (laat ik het maar breed het informatievakgebied noemen) kennis met elkaar delen en hoeveel er onzichtbaar blijft omdat mensen geen vorm kunnen vinden om dat te doen. Als ik iets leuker vind dan mijn eigen ideeën en ervaringen te delen dan is het wel om te leren van anderen. In het verleden heb ik ook enkele gastblogs gehad van mensen die normaliter niet (zouden) bloggen en ik vond het geweldig om iets nieuws te lezen hier dat niet door mezelf geschreven is.

Dus. Mocht je ook iets te vertellen hebben over auteursrecht, ebooks, bibliotheken, ereaders, interessante webdiensten, apps of een ander onderwerp dat *iets* met informatievoorziening te maken heeft en waar je enthousiast van wordt, laat het dan weten. Ik zou het in elk geval een prachtig cadeau vinden iets van jou te kunnen lezen en leren.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (13) Write a comment

  1. juist door het winnen van je prijs ben ik je gaan volgen en tot nu toe met veel plezier, Raymond.

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top