Je eigen ebooks uploaden naar Google Play Books en op elk iOS/Android apparaat lezen

google play books
Ook al lees je – zoals ik – misschien het liefste ebooks op een ereader, het kan nog steeds handig zijn om je ebooks ook bij de hand te hebben op je tablet of smartphone. Zeker als je beschikt over een smartphone met een wat groter scherm of juist een iets kleinere tablet zul je merken dat je daar tegenwoordig ook best goed op kunt lezen. En het is altijd prettig om niet te hoeven kiezen, nietwaar?

Nu kun je daarvoor een ereading app installeren op je iOS of Android apparaat (bijv. Bluefire Reader die gratis voor beide platformen is) en op die manier via bijv. Dropbox je eigen (DRM-vrije) ebooks lezen. Google Play Books biedt echter enkele voordelen die het nog gemakkelijker maken om overal je ebooks te kunnen lezen.

Google Play Books is de online boekwinkel van Google natuurlijk maar hoewel ze ongetwijfeld graag zien dat je je bibliotheek vult met ebooks die je daar ook koopt, biedt het ook de mogelijkheid om zelf ebooks te uploaden die je niet bij Google gekocht hebt. Het grote voordeel is dat je eigen ebooks dan ook meteen te lezen zijn in de browser en de Google Play Books app voor zowel Android als iOS. Lees je een ebook op meerdere apparaten via de browser of app, dan onthoudt Google Play Books waar je gebleven bent en wordt dat gesynchroniseerd naar alle apparaten toe waar je het op gebruikt. Op die manier kun je dus bijvoorbeeld beginnen in de browser, verder lezen op een Android telefoon en later de draad weer oppakken op een iPad. Daar kan zelfs de VakantieBieb app nog niet aan tippen.

Hoe werkt het?
Als je naar de bibliotheek (Mijn boeken of My books) in Google Play Books gaat dan zie je daar alle ebooks die je gekocht, gehuurd of geupload hebt. In het menu links zie je uploads ook nog apart staan maar helemaal rechtsbovenaan zie je een blauwe knop met Bestanden uploaden (Upload). Daarmee kun je maximaal 1000 ebooks in het ePub of PDF formaat toevoegen aan je bibliotheek. Deze kun je selecteren van je pc of rechtstreeks uit je Google Drive account mocht je ze daar opgeslagen hebben.

Ook al werkt Google Play Books met Adobe DRM voor ebooks die je daar gekocht hebt (en wilt downloaden), het betekent niet dat met Adobe DRM beveiligde ebooks geupload kunnen worden naar je bibliotheek dus indien je die wilt gebruiken dan zul je de DRM (alsnog) moeten verwijderen. Ebooks met sociale DRM werken overigens wel gewoon.

Alle geuploade ebooks worden na een paar minuten getoond in je bibliotheek en gesynchroniseerd naar alle apparaten waar je de app op geïnstalleerd hebt. Aangezien de app (en de bibliotheek op de site) geen mogelijkheden kent om ebooks te ordenen zou ik je niet aanraden om er ook 1000 te uploaden want je raakt snel het overzicht kwijt. Met een stuk of 10 a 20 heb je er volgens mij meer dan genoeg om lange tijd vooruit te kunnen met lezen en kun je ze ook nog gemakkelijk terugvinden in de app.

Uploaden vanaf je Android toestel
google play books appSinds deze week is er op Android een update beschikbaar voor de Google Play Books app waarmee je ook vanaf je Android toestel eigen ebooks kunt uploaden naar je bibliotheek. Dat doet de app door zichzelf te koppelen aan zowel ePub als PDF bestanden. Heb je meerdere apps op je toestel staan die gekoppeld zijn aan die extensies dan kun je vanaf nu kiezen voor een optie om het bestand te uploaden naar Play Books als je er op klikt. Is Play Books de enige app op je toestel die wat doet met die beide soorten bestanden, dan worden ePubs en/of PDF’s automatisch geupload zodra je ze aanklikt.

Of je nu ebooks in je mail hebt zitten, in de apps van Dropbox, Skydrive of Google Drive, of dat ze in een mapje op je Android toestel staan, je kunt nu al deze ebooks ook eenvoudig uploaden naar Play Books. En overal (verder) lezen.

Update 20-12-2013: Google heeft met een nieuwe update de mogelijkheid verwijderd om PDF’s te uploaden naar Play Books vanuit de Android app. Voor ebook in het ePub formaat is er niets veranderd.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (13) Write a comment

 1. Dag Raymond,
  Je doet nuttige en mooie dingen. Je uitleg is helder als het gaat om uploaden van je eigen boeken naar google play books, maar toch snap ik iets niet. Kan ik je bellen? Je kunt mij ook bellen? telefoonnummer verwijderd Dat communiceert makkelijker. Groet, Mohammed Benzakour, schrijver journalist

  Reply

  • @Mohammed Dank voor je reactie! Hoewel ik niet zo ver wil gaan om te zeggen dat ik de telefoon altijd vermijd, ben ik in elk geval geen groot fan. Het voordeel van schrijven is ook dat ik het één en ander kan uitzoeken en rustig kan nadenken over hoe ik dit ga opschrijven.

   En niet om flauw te doen maar ik wil voorkomen dat ik een soort telefonische helpdesk word want dat is niet de bedoeling van mijn blog. Ik ben blij als mensen iets hebben aan de dingen die ik deel maar kan daar moeilijk elke variatie daarop telefonisch gaan toelichten, helemaal als het – zoals hier – om een onderwerp gaat waar ik drie jaar geleden over geschreven heb.

   Als ik je hier verder kan helpen (of als je liever mailt naar rsnijders(at)gmail.com) dan zal ik dat zeker proberen natuurlijk maar geef me dan wel de gelegenheid om me er even opnieuw weer in te verdiepen want dat lukt me niet 1-2-3 aan de telefoon.

   Reply

 2. Hoi ik heb twee boeken gekocht en die zijn naar mijn mail gestuurd. Nu wil ik ze uploaden op mijn ereader direct via mn telefoon. Kan dat? Mijn laptop vertoont namelijk problemen dus daar gaat t niet mee.

  Reply

  • Nee. Helaas is het niet mogelijk om vanaf je telefoon de ebooks op je ereader te zetten. Met een Android toestel zou je in beginsel een webserver moeten kunnen opzetten en daarmee de ebooks versturen naar de browser van de ereader maar ik betwijfel zelfs of dat zou lukken. Ik ben bang dat je gebruik moet maken van een andere laptop of pc om dat te doen.

   Reply

 3. Beste Raymond,

  Is het mogelijk om boeken die in ‘Mijn bibliotheek’ staan van Google, bijvoorbeeld op de plank ‘nog te lezen’ naar Google Play te verplaatsen? Verslepen lukt me niet. Ik heb toegang tot die bepaalde boeken omdat ik ingelogd ben als medewerker van een universiteit.

  Alvast dank.

  Reply

 4. Beste Raymond,
  Zou het kunnen dat je nu helemaal geen eigen boeken meer kunt uploaden?

  Groeten Aimée

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top