Over kabeltjes, USB opladers en dromen over een universele oplader voor al je apparaten

opladers
“Heel hard schiet het nog niet op met het verminderen van die berg met kabels, usb opladers en apparaatspecifieke opladers”, bedacht ik me vanochtend toen ik bezig was met het labelen van al die dingen. Het nadeel van al die mobiele apparaten is toch nog steeds dat je er telkens weer een net-iets-andere oplaadmethodiek erbij krijgt en het inmiddels wel een uitdaging begint te worden om daar nog een beetje overzicht in te houden. Zodat je ook daadwerkelijk de goede oplader kunt vinden als je apparaat weer eens leeg is.

Die van de telefoon heeft een prominente plek in huis want zo’n ding moet je nou eenmaal zeer frequent opladen. De oplader van een iPad lukt ook nog wel maar ja, dat zijn er tegenwoordig ook twee verschillende want ik heb een iPad 3 en een iPad 4 en daar vond Apple het voor nodig om een nieuwe connector voor te maken. Je staat er van te kijken hoe vaak je in alle haast net de verkeerde gepakt hebt.

Maar ja, daar houdt het natuurlijk niet mee op. Mijn ereaders hebben tegenwoordig gelukkig dezelfde micro USB aansluiting en kun je behalve met een pc ook via een USB oplader in het stopcontact steken. Maar ja, het zijn wel weer meerdere kabeltjes en opladers die minder universeel werken dan je zou hopen.

Micro usb kabels lijken weliswaar nu de standaard te worden, zeker met mobiele telefoons, maar dat is een droom die nog in de toekomst ligt. Net zoals dat USB de nieuwe stopcontactstandaard gaat worden en je ipv een stekker gewoon een USB kabel rechtstreeks in de muur kunt pluggen.

Wanneer het zo ver zal zijn, zal er vast geen omruilactie plaatsvinden voor al die bestaande apparaten en dus blijft het nog wel even uitsorteren en labelen van de opladers voor mijn PSP, PS Vita, Sony Tablet S, Nexus 7, Gameboy Advance, Nintendo (3)DS en de geleende Surface tablet die stuk voor stuk hun eigen aansluiting of stekker nodig hebben om ze op te laden. Ik heb nu een aparte doos voor de opladers van de apparaten die ik niet meer (of af en toe) gebruik zoals de iLiad, BeBook One, mijn oudere telefoons en die paar verdwaalde Gameboy Colors. En dat is ook een mooie plek om die opladers in te gooien voor al die apparaten die ik al lang niet meer heb. Je weet maar nooit of je er nog iets aan hebt, nietwaar?

Elke paar maanden komen er weer totaal vernieuwde en verbeterde gadgets op de markt maar ik hoop toch echt dat er eindelijk eens wat meer aandacht komt voor de meer praktische zaken. Zoals een fatsoenlijke accuduur (waarom gaat zo’n fonkelnieuwe telefoon na al die jaren nog steeds maar nauwelijks een dag mee en kan een PS Vita het niet langer dan 4 uur volhouden?). En dus een standaard microUSB kabel voor het opladen van die dingen die je gewoon in elke USB oplader kunt stoppen zonder te moeten controleren dat die wel voldoende vermogen levert om dat specifieke apparaat op te laden.

Maar goed, tot die tijd komen de vaardigheden van een informatiespecialist in ieder geval van pas om nog wat orde in de chaos te scheppen. Ik ben blij dat ik nog steeds een goede lettertang in mijn bureaula bewaar. Voor het volgende kabeltje en/of stekker.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (7) Write a comment

  1. Zelf net de verkeerde (want Amerikaanse) stekker voor een telefoon meegenomen op vakantie… Dus begrijp je punt!

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top