Foto’s van Flickr embedden op je blog


Foto’s van Flickr embedden op je site of blog kon al geruime tijd maar afgelopen week veranderde Flickr de wijze waarop dit werkte. Voorheen kon je een HTML code bij publieke foto’s kopieren en die op je eigen site gebruiken waarbij je puur en alleen de foto te zien kreeg. Je moest als site-eigenaar of blogger zelf zorgen voor een goede naamsvermelding en behalve dat de foto natuurlijk bij Flickr gehost werd zag je verder nauwelijks dat het om een foto van Flickr ging.

Het feit dat concurrerende webdiensten (Twitter, Instagram, Facebook en Vine) al tijden interactieve embeds van hun content aanbieden zal zeker een rol gespeeld hebben bij de wijzigingen die Flickr doorgevoerd heeft. Als je nu een foto van Flickr wilt embedden op je site dan krijg je daar via een mouse-over automatisch de naamsvermelding bij. Je kunt het uitproberen op de foto die hierboven staat. Het interactieve deel bestaat er uit dat je meteen de foto als favoriet kunt markeren (mits je als lezer ingelogd bent op Flickr), je de foto beeldvullend kunt maken en je verder kunt bladeren in de set waartoe de foto behoort.

Met dat laatste ben ik niet zo blij. Het is goed dat de naamsvermelding met de nieuwe embedcode automatisch goed geregeld is – zeker bij alle foto’s met een Creative Commons licentie – en ik gun de maker ook zeker de statistieken zodat die weet *dat* zijn of haar foto’s elders gebruikt worden maar als blogger kies ik die foto omdat ik die vind passen bij mijn tekst. Dat de lezer van mijn blogpost dan met 1 klik andere foto’s uit de set van de fotograaf te zien krijgt op *mijn* blog vind ik niet zo geslaagd. Helemaal als die andere foto’s totaal niet relevant zijn zoals ook bij bovenstaand voorbeeld. Ik wil recht doen aan de CC-licentie maar niet meteen een showcase op mijn eigen blog creëren voor Flickr en de fotograaf in kwestie. Ik zie mezelf die nieuwe embedcode dan ook niet gebruiken voor toekomstige blogposts.

Maar mocht je wel foto’s van Flickr willen embedden dan moet je ook nog even goed opletten op de site van Flickr. De embedmogelijkheid werkt op verschillende manieren, afhankelijk van of je de nieuwe photo experience beta ingeschakeld hebt of niet.

De ‘oude’ manier
flickr embedden oud

Als je de reguliere interface hebt van Flickr dan is er niet veel veranderd. Onderaan de foto vind je de Share knop waarmee er een menu tevoorschijn komt. Als je Grab the HTML/BBCode openklapt zie je de nieuwe embedcode en kun je kiezen voor een aantal formaten om de foto mee te embedden op je site of blog. Let op dat de oude HTML code hier nog steeds te vinden is waarmee je op de oude manier foto’s kunt embedden zonder dat je die interactiviteit krijgt.

De nieuwe manier
flickr embedden nieuw
Heb je de nieuwe beta interface dan vind je de Share knop niet meer onder de foto’s maar in de rechterzijbalk samen met alle andere informatie en opties. Als je klikt op die knop dan komt er ook een nieuw menu tevoorschijn voor delen naar de sociale netwerken. Als je vervolgens klikt op het < /> teken krijg je de nieuwe embedcode te zien inclusief pulldown menu voor de verschillende formaten. Hier ontbreekt echter de oude HTMLcode en ook lijken er andere restricties te gelden tav het delen. Voor de foto bovenaan kreeg ik wel de embedcode in de oude interface maar kreeg ik een melding dat delen via embedden niet mogelijk was.

Wel of niet embedden?
Dat Flickr nu meer werk maakt van embedden is een goede ontwikkeling. Ze leggen veel nadruk op het delen van gemaakte foto’s onder een Creative Commons licentie en het werd echt tijd dat de essentiële naamsvermelding automatisch geregeld wordt als je een foto van Flickr gebruikt. Ook kunnen de makers van elders gebruikte foto’s in hun statistieken hiermee nu zien hoe populair hun foto’s buiten Flickr zijn en dat ‘beloont’ alleen maar het meegeven van zo’n CC-licentie.

Maar dat automatisch bladeren door meerdere foto’s als de door jou geselecteerde foto onderdeel uitmaakt van een set vind ik persoonlijk een stevig minpunt. Natuurlijk zitten lang niet alle foto’s in een set maar ik ga niet de moeite doen om een foto op te sporen die niet tot een set behoort ter illustratie van een blogpost.

Mocht je dit echter geen probleem vinden dan is embedden van foto’s definitief handiger en sneller dan foto’s van Flickr te downloaden en vervolgens weer te uploaden naar je eigen site. Het bespaart niet alleen ruimte – ik merk echt wel bij het maken van backups dat ik meer dan 1000 blogposts met foto’s heb – maar je gaat ook automatisch correct om met de auteursrechten van de makers van die foto’s.

En dat is toch wel iets om over na te denken.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (4) Write a comment

  1. […] Zoals gezegd zijn de foto’s vrij te gebruiken en dat zie je ook als je op de Share knop klikt bij de gevonden foto’s. Je kunt dus de foto’s zonder problemen delen via de sociale netwerken, een rechtstreekse link ophalen of de foto embedden op je site of blog. Kies hierbij voor de (oude) HTML code tenzij je de interactiviteit wilt van de nieuwe embedmethode. Ik ben daar zelf geen fan van. […]

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top