Lijstjesmaand: mijn boeken(series) top 10 van 2013

lijstjesmaand goodreads 2013
Mijn voornemen voor 2013 was om eindelijk weer eens de tijd te nemen om te gaan lezen. Aangezien ik in elke jas en rugzak tegenwoordig wel een ereader gepropt heb lukte dat ook heel aardig en het jaaroverzicht van Goodreads ziet er dit jaar ook een stuk florissanter uit dan de afgelopen 2 jaren. Ik lees vooral SF, fantasy, detectives, comics en manga en het zijn dan ook bijna allemaal titels uit deze genres die ik gelezen heb. December is de ideale lijstjesmaand en dat betekent dat ik voor mezelf terugkijk en tegelijk een top 10 maak van de boeken waar ik het meest van genoten heb. Op de comics en manga na heb ik overigens alles dit jaar als ebook gelezen. De linkjes bij de titels gaan dan naar ook diverse ebookshops.

1.Wool boeken van Hugh Howey
Hugh Howey was voor mij de ontdekking van dit jaar. Een schrijver die zelf een reeks korte SF verhalen via Amazon publiceerde en doorbrak. Hij volgde de omnibuseditie van het eerste deel Wool op met drie verhalen (die het tweede deel Shift vormen) en enkele maanden geleden het laatste deel Dust. De boeken beschrijven een wereld waar een restant van de mensheid in een grote silo leeft en waar strikte regels nageleefd moeten worden om te overleven. Maar er blijken meerdere silo’s te zijn en steeds meer mensen beginnen zich een ander leven te herinneren. Een leven buiten de silo’s onder een blauwe hemel.
In 2014 komen de boeken ook in Nederlandse vertaling uit maar voor 12 euro heb je bij Kobo alle drie de delen te pakken voor op je ereader. Als je SF leest moet je deze gelezen hebben.

2. The Bern Saga van, jawel, Hugh Howey
Ik was zo onder de indruk van Hugh Howey dat ik meer wilde lezen van hem. Vier boeken schreef hij (tot nu toe) over Molly Fyde en haar avonturen en ondanks dat de titels van de boeken klinken alsof het om een reeks meisjesboeken gaat zou ik de reeks beschrijven als de TV serie Firefly maar dan met een vrouwelijke hoofdrolspeler. Ook niet te missen voor SF liefhebbers en met 4 euro per deel sowieso waar voor je geld.

3. Daemon & Freedom van Daniel Suarez
Ik kende Daniel Suarez niet maar volgens meerdere mensen moest ik definitief Daemon en het vervolg Freedom gaan lezen. Daar had ik geen spijt van en ik heb beide boeken in nauwelijks een week tijd uitgelezen. Ik was blij veel lange treinreizen te hebben die week :) Het is een zogenaamde technothriller waarbij een overleden softwaremiljardair een complex computervirus nalaat en daarmee de wereld begint te veranderen zoals we die kennen. Voor €3,74 per deel kun je dat ook echt niet laten liggen.

4.Locke & Key (Act 1)
Tot zo’n 10 jaar geleden las ik veel comics. Heel erg veel comics zelf. Tegenwoordig besteed ik nog maar weinig tijd aan deze erg prijzige hobby en focus ik me vooral op series die al afgelopen en compleet zijn zodat ik ze achter elkaar kan lezen. In 2008 verscheen het eerste deeltje van Locke & Key en hoewel ik dat toen gemist heb werd ik begin dit jaar door vrienden nogmaals op het bestaan van deze serie geattendeerd. Geschreven door Joe Hill (de zoon van Stephen King) en getekend door Gabriel Rodriguez kwam dit juweel bij een kleine comicuitgeverij terecht en bestaat de serie uit meerdere korte series die samen weer drie acts vormen. Omschrijvingen doen geen recht aan het verhaal en ik heb ademloos de eerste act gelezen dit jaar. Vorige week kwam het laatste deel uit en is de serie afgerond. Volgend jaar zul je ongetwijfeld act 2 en act 3 terugvinden in deze lijst.

5.Y: The Last Man
De 9 tradepaperbacks die de 60 deeltjes van Y: The Last Man bundelen stonden al enige jaren in mijn boekenkast. Het verhaal van Yorick die samen met zijn aapje Ampersand als enigen overleven als op een dag alle mannelijke zoogdieren op de planeet een bloedige dood sterven. Wat je dus best een post-apocalyptisch verhaal mag noemen.

6.Mr. Penumbra’s 24-Hour Bookstore van Robin Sloan
Dit boek kwam warm aanbevolen door Natasja en ik heb er zelf ook erg van genoten. Het heeft die mysterieuze boekhandel met mysterieuze klanten en de nog veel interessantere eigenaar Mr. Penumbra. Maar het staat met beide voeten in de moderne tijd. De hoofdrolspeler prutst met computers, heeft een aftandse Kindle ereader en heeft een relatie met iemand die bij Google werkt. Het is een prachtige mix van een liefde voor boeken en boekenplekjes samen met de mogelijkheden van de informatietechnologie uit onze tijd.

7.Clean en Sharp (Mindspace Investigations) van Alex Hughes
Wat krijg je als je een telepaat bent die als consultant werkt voor de politie en daar moordzaken oplost? Een combinatie van detective en SF verhalen natuurlijk. Hopelijk gaan er nog vele delen komen want ik heb er van genoten!

8.Joe Kurtz boeken van Dan Simmons
Ik ben een groot fan van Dan Simmons. Hij schrijft niet alleen geweldige korte verhalen maar de Hyperion (en Endymion) boeken staan in mijn top 10 van favoriete SF boeken ooit geschreven. Dat Simmons ook nog meeslepende detectiveboeken kon schrijven, daar kwam ik dit jaar pas achter toen ik de drie – ruim 10 jaar oude – boeken las met hoofdpersoon Joe Kurtz. Mafia, schone dames, veel geweld en een Joe Kurtz die de klus geklaard krijgt. Het is bijna cliche maar het leest als een trein weg. Het is overigens wel flink speuren om de boeken te pakken te krijgen.

9.Joyland van Stephen King
Een kleine correctie op de uitspraak bovenaan dat ik alle titels als ebook gelezen heb muv de beeldverhalen want Joyland is het enige papieren boek dat ik dit jaar kocht. King vond het niet passend kennelijk om het ook als ebook uit te brengen hoewel het geloof ik slechts enkele dagen duurde voordat ik een ingescand exemplaar terugvond op internet. Gelukkig bleek het geen miskoop te zijn want na wat titels die ik zelf minder vond is Joyland één van de betere mystery-verhalen die ik de laatste jaren gelezen heb en lijkt King zijn vorm meer dan hervonden te hebben. Een verhaal dat niet over horror maar vooral over de vriendschappen gaat die de hoofdpersoon sluit met de mensen om hem heen.

10.The Ocean at the End of the Lane van Neil Gaiman
Neil Gaiman schrijft sprookjes voor volwassenen. Tenminste, zo leg ik het maar uit want fantasy doet ook geen recht aan zijn verhalen. Ik heb bijna al zijn boeken gelezen en dit jaar kwam zijn nieuwste uit. The Ocean at the End of the Lane moet je gewoon lezen als je van mysterieuze en vreemde verhalen houdt die jou ook zouden kunnen overkomen als je durft te geloven in sprookjes.

Het nadeel van een top 10 maken is dat je, ondanks het clusteren van hele reeksen, nog steeds veel boeken overhoudt die nog steeds meer dan de moeite waard zijn. Maar ja, het is toch kiezen en dus bleef de manga Akira buiten de top 10, net als The Long Earth en het vervolg The Long War van Terry Pratchett en Steven Baxter. Ook The Moon Maze Game van Larry Niven redde het niet ook al heb ik jaren op dat boek gewacht. In de zomer las ik alle tien de boeken van Steve Hamilton over prive-detective Alex McKnight en vorige maand begon ik met het eerste boek van Lee Child over de avonturen van Jack Reacher maar ook deze boeken haalden de top 10 niet.

En dan kan deze blogpost eigenlijk maar op één manier eindigen toch?

Wat waren jouw favoriete boeken die je dit jaar gelezen hebt?

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (8) Write a comment

  • Daar ben ik, via Goodreads in mijn geval, ook pas vorig jaar mee begonnen. Ik sprak laatst een oudcollega en die meldde dat hij alles genoteerd had wat hij de laatste 25 jaar gelezen had. Ik was zo jaloers want je vergeet het echt gewoon!

   Reply

   • Ik heb in mijn jeugd zo ongelooflijk veel gelezen dat ik dat echt niet meer weet. Misschien toch maar eens bij Goodreads inschrijven

    Reply

 1. Wat fijn om weer wat boekrecensies te lezen. Wel wat veel namen in een keer maar als ik ze maar vaak genoeg tegenkom dan blijft het wel hangen.
  Interessante post dit dus.

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2020 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top