Lijstjesmaand: mijn meestgebruikte Windows 8 apps

windows 8 apps

Bij apps denkt lang niet iedereen meteen aan Windows 8 maar Microsoft is vastbesloten om niet achter te blijven bij de groeiende populariteit van de mobiele besturingssystemen en de apps die daarop draaien. In de opvolger van Windows 7 introduceerde Microsoft daarom een compleet nieuwe interface – Metro of zoals die nu officieel heet: Modern UI – die met apps werkt. Tot ontzetting van de consument die zich afvraagt wat die met een apps omgeving moet op zijn desktop zonder touchscherm. Tegelijkertijd met Windows 8 bracht Microsoft echter een aparte variant uit die alleen maar de Modern UI bevat en waar je geen standaard Windows software op kunt installeren. Deze Windows RT variant is specifiek bedoeld voor de (echte) Surface tablets die Microsoft ook op de markt heeft. Vorig jaar kwam de Surface RT tablet en dit jaar al de Surface 2. Niet te verwarren met de Surface Pro en de Surface Pro 2 want dat zijn feitelijk tablet-achtige laptops met de volledige Windows 8.

Ongeacht of je nou Windows 8(.1) gebruikt op je desktop, laptop of Surface Pro, je hebt dan de mogelijkheid om Windows 8 apps te gebruiken ook al zullen weinigen zelfs maar de gratis apps uit de Windows Store aan een nadere blik onderwerpen. Heb je een Surface RT of Surface 2 tablet dan ben je echter volledig aangewezen op wat er in die Store te vinden is en kun je niet terugvallen op wat je aan software kunt installeren.

Zelf vind ik de vormgeving van Windows 8.1 stiekem mooier dan die van iOS en Android en gebruik ik de Modern UI interface steeds vaker op mijn laptop. Daarnaast heb ik een Surface tablet te leen en ben daarom al enige tijd zoekende naar mooie, nuttige, boeiende en leuke Windows 8 apps. In het kader van lijstjesmaand volgt hieronder dan ook een lijstje met mijn meestgebruikte Windows 8 apps.

Even vooraf
Het is duidelijk dat de Windows Store nog in de kinderschoenen staat als het gaat om de hoeveelheid apps. Het helpt ook niet dat Microsoft er nog een aparte Windows 8 Phone App Store naast heeft voor de telefoonvariant van het besturingssysteem hoewel er hardnekkige geruchten gaan dat Microsoft beide in elkaar wil schuiven op termijn. Hoe dan ook, op dit moment vind je ca. 200.000 apps in de Windows Store en dat is natuurlijk niet veel als je dat vergelijkt met de ca. 1,4 miljoen apps in zowel de App Store als de Google Play Store. Heel praktisch betekent het dat veel apps die je kent van iOS of Android niet aanwezig zijn op Windows en dat het ook qua games nogal armoe troef is, ook al zet Microsoft nu met Xbox (Live Arcade) alle zeilen bij om apps naar het Windows 8 platform te brengen. Het nadeel is dat je weinig (of soms geen) keuze hebt als je een bepaald soort app zoekt – ik zou echt willen betalen voor een betere Twitter app bijvoorbeeld – maar het voordeel is dat je op dit moment verhoudingsgewijs veel gratis apps aantreft omdat niemand dollartekens in de ogen krijgt bij het ontwikkelen van Windows 8 apps.

En het wil niet zeggen dat er onvoldoende mooie, nuttige, boeiende en leuke Windows 8 apps te vinden zijn :)

Nuttige apps
Wil je productief zijn met Windows 8 apps dan zijn dit degene die ik het interessantst vond:

 • Adobe Photoshop Express (gratis). Je gaat je fotobewerkingssoftware op je pc er niet door vervangen maar Photoshop Express is een gratis en handige app om snel je foto’s mee te bewerken. Net zoals bij veel apps (ongeacht het platform) bevat het in-app aankopen voor extra functionaliteiten, in dit geval filters;
 • Office 2013 RT (gratis). Goed, je hebt er specifiek een Surface RT of Surface 2 tablet voor nodig maar als je die dan toch gekocht of gekregen hebt, dan krijg je er gratis het Office 2013 pakket erbij dat speciaal voor de tablet gemaakt is. Klik een Type Cover aan je tablet en je kunt er uitstekend mee werken zelfs;
 • Skydrive (gratis). Vanzelfsprekend is Skydrive een systeemapp en je vindt hem dan ook als app standaard terug in Windows 8. Microsoft heeft Skydrive ook behoorlijk stevig geïntegreerd in zowel Windows 8 als de eigen apps die ze maken en of je nou wel of niet fan bent van Skydrive, je gaat het automatisch gebruiken om je bestanden van en naar een Surface tablet te krijgen;
 • Dropbox (gratis). Ook al ziet Microsoft natuurlijk liever dat je alleen nog maar Skydrive gebruikt, ook Dropbox heeft een uitstekende Windows 8 app. Met minder mogelijkheden dan de iOS en Android versie maar nog steeds essentieel als je, zoals ik, een betaalde account hebt bij Dropbox natuurlijk;
 • Skype (gratis). Ook Skype vind je standaard terug als Windows 8 app en dat is logisch als je bedenkt dat Microsoft de eigenaar tegenwoordig is. Ze doen er ook veel aan om zowel Skydrive als Skype te promoten en dat is prima wat mij betreft want het zijn beide prima apps;
 • Evernote Touch (gratis). De naam zegt het al want het is de Evernote app, bedoeld voor touchschermen. Het heeft de prettige interface van Windows 8 en werkt meestal goed als je de eerste synchronisatie van je notities gedaan hebt. Ik zeg meestal want hoewel de app het – na enkele keren gecrasht te zijn – goed doet op mijn laptop krijg ik hem niet gesynchroniseerd op de Surface 2 tablet. Hier heeft Evernote nog wel wat werk te verrichten;
 • Skitch Touch (gratis). Dat werk heeft Evernote wel goed gedaan voor Skitch Touch. Een iets speelsere app om foto’s en afbeeldingen te voorzien van pijlen, vormen of tekst en die niet crasht ;)

Nieuws en tv
Achterover leunen en (RSS) nieuws lezen of tv kijken? Dat gaat ook prima met Windows 8 apps

 • Flipboard (gratis) of News Bento (eveneens gratis) zijn beide apps waarmee je je eigen nieuwsmagazine kunt samenstellen en lezen. Ik gebruik zelf Flipboard ook af en toe op andere platformen en dat zorgt ervoor dat ik het ook op Windows 8 meer gebruik dan News Bento. Beide apps maken optimaal gebruik van Windows 8 en kosten je niets;
 • Fokke & Sukke (gratis). Fan van F&S? Dan zijn de cartoons ook in een gratis Windows 8 app te bekijken, bewaren en delen;
 • Nextgen Reader (€1,19). Ik lees mijn nieuws vooral via RSS feeds en dus Feedly. Nextgen Reader ondersteunt Feedly en is daarmee dus mijn RSS lees app voor Windows 8;
 • NOS (gratis). De NOS was er snel bij op Windows 8 en heeft een fraaie en goed werkende app om niet alleen het laatste nieuws te volgen maar ook nog recente nieuwsuitzendingen te bekijken;
 • NPO Uitzending Gemist (gratis). Uitzending Gemist in een mooier jasje dan de website, wat wil je nog meer?
 • Netflix (gratis). Natuurlijk kun je Netflix via de browser ook uitstekend bekijken maar de gratis Windows 8 app vind ik zelf vele malen fraaier en functioneler dan zowel de site als de apps voor concurrerende platformen. Aangezien mijn dochter de grootste fan is van deze app is Netflix met afstand de meestgebruikte Windows 8 app op de Surface tablet.

Ebooks en digitale strips
Hoewel alle nadelen van het beeldscherm lezen onverminderd hetzelfde zijn bij Windows 8 op je desktop of laptop, is het lezen vanaf een tablet aanzienlijk beter te doen. Ik lees vooral digitale strips en tijdschriften op tablets en (heel) soms een ebook.

 • Kindle (gratis). Volgens mij heeft Amazon voor elk denkbaar platform een Kindle app en hij ontbreekt hier ook niet. Onmisbaar als je wel eens Kindle boeken koopt;
 • NOOK – Boeken, tijdschriften, kranten, stripboeken (gratis). Barnes & Noble bracht vorige maand NOOK naar Nederland als Windows 8 app waarin je Nederlandstalige en Engelstalige ebooks en tijdschriften kunt kopen en lezen;
 • Bookviser (gratis). Er zijn meerdere ereading apps voor Windows 8 maar Bookviser vind ik de beste om eigen ePub ebooks te lezen die je bijv. vanuit de Dropbox of Skydrive app kunt openen. Wederom een fraaie app met voldoende opties om alles naar eigen smaak in te richten;
 • POW! Comic Book Reader (gratis). Voor het lezen van je eigen digitale comics en strips zijn er ook diverse apps te vinden in de Windows Store. Het lijkt echter nog wel een uitdaging te zijn om een fatsoenlijke fullscreenoptie te implementeren waarmee je op Surface tablets – die smaller zijn dan Android tablets en iPads – zonder in- en uitzoomen makkelijk kunt lezen. POW! Comic Book Reader is de enige die dat goed doet op dit moment.

Games
Een Surface tablet kopen voor de spelletjes zou ik niemand willen aanraden, daarvoor zijn er echt nog te weinig ontwikkelaars die hun spellen ook als Windows 8 app beschikbaar maken. Er ontbreken zelfs enkele Angry Birds spellen om maar meteen één van de bekendste te noemen. Maar ook de spelende mens kan wel iets vinden in de Windows Store.

 • Cut the Rope (gratis beperkte versie). Om Nom is ook overal en hem snoepjes voeren kan ook op Windows 8. De volledige versie kost je echter wel €3,99;
 • Jetpack Joyride (gratis) is een spel waar ik heel slecht in ben maar wat me telkens weer teruglokt om mijn record te verbeteren;
 • Where’s my Water? (€3,99) en los de puzzels op zodat je het water naar Swampy krijgt. Eigenlijk alleen jammer dat het duurder is dan de Android en iOS versie maar ik had geluk enkele maanden geleden toen Disney tijdelijk al hun Windows 8 apps gratis maakte;
 • Rayman Jungle Run (€1,19). Precies hetzelfde spel dat er ook voor iOS en Android al was maar het ziet er nog steeds geweldig uit en is, in tegenstelling tot Where’s my Water?, goedkoper als Windows 8 app;
 • Skulls of the Shogun (€3,69) is een spel dat door Microsoft Studios gemaakt is en ook voor Xbox beschikbaar is. Oftewel, een spel dat uniek voor Windows 8 tablets is en niet voor iOS of Android te vinden is. Het is een strategiespel dat zich in Japan afspeelt en waar je met samurais ten strijde trekt om de schedels van de Shogun te veroveren.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (12) Write a comment

 1. […] Toen ik vorig jaar Windows 8 op mijn laptop installeerde vond ik de apps op het startscherm maar erg weinig toevoegen. Zonder een aanraakscherm werkt dat minder prettig en op een laptop was ik sowieso niet van plan om mobiele apps te gaan gebruiken; dat vond en vind ik meer voor tablets bedoeld. Ik heb alleen een paar video-apps geïnstalleerd maar start tot de dag van vandaag rechtstreeks naar het bureaublad op de laptop. Eind vorig jaar kreeg ik echter de beschikking over een Surface Pro tablet en hoewel dat feitelijk ook een kleine laptop is zag ik daar wel voordelen om Windows 8/RT apps te gebruiken. Ook al kun je op een Surface Pro tablet reguliere software installeren, in de praktijk is het daar juist het bureaublad wat met een aanraakscherm nauwelijks bruikbaar is. En dus keek ik veel kritischer naar het aanbod van voor mij interessante Windows 8 apps. […]

  Reply

  • Nee, het is wel mogelijk om met een Android emulator (BlueStacks App Player) Android apps te draaien onder Windows maar er is geen Windows 8 app die dat doet.

   Microsoft kondigde vorige maand wel aan echter dat ze overwegen om ondersteuning voor Android apps willen gaan inbouwen in (een toekomstige versie van) Windows en Windows Phone. Dat is overduidelijk een idee dat ze hebben om te kijken hoe dat valt bij Google en om het gebrek aan apps in de Windows Store te compenseren.

   Het lijkt me overigens wel gegarandeerd dat zoiets pas in Windows 9 zal komen en dat het zeker weten niet met een koppeling met de Play Store zal werken.

   Reply

 2. […] Lijstjesmaand: mijn meestgebruikte Windows 8 apps – Vakblog – 27 dec 2013 … Wil je productief zijn met Windows 8 apps dan zijn dit degene die ik het … dat is prima wat mij betreft want het zijn beide prima apps;; Evernote … […]

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top