Jaaroverzicht 2013: cijfers en veel letters

vakblog jaaroverzicht 2013Jaaroverzicht 2013 in letters
De laatste dag van het jaar is natuurlijk bij uitstek geschikt om terug te kijken op een jaar Vakblog. Helemaal omdat 2013 het jaar was dat ik stopte met iedere dag te bloggen en ik eind vorig jaar geen idee had hoe en wat ik precies wilde gaan doen met de frequentie van bloggen dit jaar.

Dat bleek ook uiteindelijk niet eens zoveel lager uit te gaan vallen. Ik schreef weliswaar minder blogposts dan 2012 – dit jaar waren het er 256 t.o.v. 395 in 2012 – maar dat zijn er nog steeds gemiddeld meer dan 20 per maand. Inhoudelijk had ik er, mede door de iets lagere frequentie waardoor ik me wat vrijer voelde sommige onderwerpen wat beter uit te werken, dit jaar wel meer plezier in. Ik denk dat ik me beter aan mijn eigen voorkeur in onderwerpen heb kunnen houden (het ging veel over ebooks, bibliotheken en auteursrecht) en ik had dit jaar meer het gevoel dat ik terug was bij de reden waarom ik ooit met dit blog begon, nl het uitzoeken van onderwerpen die me zelf boeien en dat vast te leggen door het op te schrijven.

De lengte van de blogposts – die ik nu als artikelen probeer te schrijven – werd er in elk geval niet minder van. Ik hou geen statistieken bij van de lengte maar ik zag de teller meestal staan tussen de 800 en 1000 woorden als ik uitgeschreven was en ik verteld had wat ik wilde vertellen. Als ik dat vermenigvuldig met die 256 artikelen dan heb ik toch een paar boekwerken volgeschreven. Dit jaar kwam ik er ook achter dat minder woorden (moeten) gebruiken een uitdaging op zich was toen ik begon met het schrijven van de Recht op informatie rubriek voor de InformatieProfessional. Die moet ik rond de 600 woorden houden, ik kan geen linkjes of afbeeldingen gebruiken en het moet een bepaalde structuur bevatten omdat een column nu eenmaal geen blogpost is. Je hebt ze ook allemaal hier voorbij zien komen en hoewel ze niet veel gelezen worden op mijn blog, ben ik eigenlijk het meest trots op die stukjes. Juist omdat er zoveel tijd en energie in is gaan zitten en ik echt dingen (opnieuw) heb moeten leren om ze beter te krijgen. Om nog maar niet te spreken van de kick die ik krijg als ik die rubriek in het papieren tijdschrift zie staan.

Voordat ik de lijstjes van best gelezen blogposts ga opsommen moet ik vanzelfsprekend eerst stil staan bij het beste moment waar geen statistieken tegenop gewassen zijn. In november won ik de Victorine van Schaickprijs 2013 en, zoals ik daarover al schreef, is dat toch de allermooiste bevestiging dat anderen waardering hebben voor wat je doet.

Jaaroverzicht 2013 in cijfers
Maar ook de statistieken bevestigen dat ik niet tegen mezelf aan het kletsen ben op dit blog. Uit de WordPress statistieken blijkt dat de stijgende lijn qua paginaweergaven is doorgezet. Van 89 duizend in 2011 naar 168 duizend in 2012 en dit jaar eindigt de teller op ruim 201 duizend paginaweergaven. Google Analytics maakt daar zo’n 152.000 bezoeken en 124.000 unieke bezoekers van, gemiddeld zo’n 10.000 bezoekers per maand.

Die bezoekers komen voor het grootste deel  via Google, Twitter en de overige sociale netwerken op Vakblog terecht. De abonnees op de RSS feed en bezoekers via de sociale netwerken gaan bijna exclusief naar de actuele content van dat moment terwijl via Google en andere referalls oudere blogposts gevonden worden. Al sinds 2009 zijn er enkele blogposts die de meerderheid van de bezoekers trekken wat maar weer bewijst dat het lang niet altijd actueel hoeft te zijn wat je schrijft. Mijn record paginaweergaven-op-een-dag werd vorige maand zelfs nog (ruim) verbeterd toen een half jaar oude blogpost over auteursrecht op ondertiteling ineens actueel werd met BREIN die sommaties had gestuurd naar twee ondertitelsites. Op 27 november had ik ineens meer dan 4000 paginaweergaven daardoor.

De bestgelezen blogposts van 2013
Als je dan ook ziet welke blogposts in 2013 het beste bekeken/gelezen zijn, dan kom je slechts één blogpost uit 2013 zelf tegen. Gevonden worden via Google levert bij mij dus overduidelijk de meeste bezoekers op.

 1. Over het opladen van je ereader met USB laders (2012)
 2. MKV bestanden met ondertiteling converteren naar dvd formaat (2009)
 3. Meelezen met toestemming: over auteursrecht op ondertiteling (2013)
 4. Meer met MKV op je tv (of mediaplayer) (2010)
 5. Calibre: de bibliotheek voor ebooks (2012)
 6. Niks opslaan, gewoon media streamen naar je iPad (2010)
 7. Calibre en het aanmaken van ebook collecties op de Sony ereaders (2012)
 8. De Kobo Glo in de praktijk (2012)
 9. Apps maken als je niet kunt programmeren (en het ook niet wilt leren) (2012)
 10. De BeBook Pure in de praktijk (2012)

Kijk ik naar de tien best gelezen blogpost uit 2013 zelf, dan krijg je het volgende lijstje waarin het vooral over ebooks en ereaders gaat:

 1. Meelezen met toestemming: over auteursrecht op ondertiteling
 2. Ebooks lezen op Android apparaten met Calibre Companion
 3. Review van de Slimfit beschermhoes voor de Kobo Glo
 4. Shelves (Boekenplanken) op je Kobo ereader beheren met Calibre
 5. OK, Netflix is in Nederland beschikbaar. En wat nu?
 6. De Kobo Aura HD in de praktijk
 7. Je gekochte ebooks DRM vrij maken mbv Calibre (voor uploaden naar Play Books)
 8. Op zoek naar de goedkopere ebookversie van Inferno (van Dan Brown)
 9. Ereaders haal je nu gewoon bij de supermarkt maar ebooks nog steeds niet bij de bibliotheek
 10. Inholland streeft naar een digitale hogeschoolbibliotheek voor 2015. Maar wie zit daar op te wachten?

En in 2014?
Komend jaar ben ik niet van plan om grote veranderingen door te voeren. Ik denk wel dat er een nog betere balans te vinden is tussen de hoeveelheid tijd die ik in alle blogposts steek en wat ik in andere zaken wil/moet steken dus ik ga zeker niet meer bloggen dan ik dit jaar gedaan heb. Mijn blogvoornemen is om minimaal 200 blogposts te plaatsen hier. In 2014 blijf ik ook de Recht op informatie rubriek doen voor de InformatieProfessional en die zul je sowieso hier weer terugzien.

Over rubrieken gesproken: een nog niet heel concreet voornemen is om in 2014 meer structuur aan te brengen in de onderwerpen waar ik over blog. Eén van de ideeën die ik daarbij heb is het introduceren van 1 of 2 nieuwe rubrieken die dan met enige regelmaat terugkeren. Zo heb ik nog een oud idee in de diepvries liggen om een rubriek over interessante bibliotheek/boekenplekjes te gaan doen hoewel ik daar vooral een vorm bij moet vinden die me niet het halve land over doen reizen en me teveel tijd gaat kosten. En misschien een interview-achtig iets. Nou ja, genoeg om over na te denken.

Tenslotte heb ik nog steeds de hoop (een paar) gast- of collegabloggers uit de (onderwijs)bibliotheekwereld bereid te vinden af en toe iets te plaatsen op Vakblog en ik denk dat ik daar in 2014 zelf eens actiever achteraan moet gaan. Er zijn zoveel interessante onderwerpen waar ik zelf te weinig van af weet om over te schrijven terwijl ik ze hier wel graag voorbij zou willen laten komen. Mocht je je aangesproken voelen dan hoor ik dat graag! En anders ga ik je zelf aanspreken in 2014 ;-)

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (4) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top