NRC artikelen delen via sociale media: voor 10 cent lees je de content

In augustus vorig jaar maakte NRC al de stap om delen van artikelen uit NRC Handelsblad en nrc.next mogelijk te maken vanuit de respectievelijke iOS apps. Dat vond ik een goed begin om krantennieuws – waarvoor je betaalt – te delen met anderen zoals je dat op papier altijd al kon natuurlijk. Wil je met een digitale krant succes hebben dan moet je betalende abonnees meer mogelijkheden geven en niet minder. Het delen van NRC artikelen vanuit de apps bleek echter beperkt te zijn tot email – van een tekstversie van het artikel – en hoewel je met behulp van bijvoorbeeld Evernote alsnog eenvoudig die artikelen verder kon verspreiden via sociale media, voorzag de app er niet in om rechtstreeks via Twitter of Facebook de artikelen te delen. Maar werd wel de belofte gedaan dat die mogelijkheid er in de toekomst zou komen.

Het archief toegankelijk maken
Dat die mogelijkheid er pas zou komen op het moment dat NRC ook een verdienmodel bedacht had bij de verspreiding van losse artikelen lag voor de hand. Als betalende abonnees alle artikelen gaan twitteren dan zie je vast met lede ogen aan hoe niet-abonnees jouw artikelen gratis lezen. Hoewel ik dat zelf niet zie als derving van inkomsten maar als de beste promotie van jouw krant die je kunt voorstellen, snap ik ook wel dat voor niets de zon niet op gaat.

Vandaag lijkt die stap gemaakt te zijn en is NRC begonnen met het beschikbaar maken en verkopen van 1,5 miljoen losse NRC artikelen.  Het gaat dan om alle artikelen van de oude en nieuwe NRC site, het archief van NRC Handelsblad (vanaf 1991) en het archief van nrc·next die ieder met een eigen URL terug te vinden zullen zijn in Google maar ook via de zoekfunctie van de NRC site.

Zoeken
Het zoeken naar de artikelen is ook op de NRC site te vergelijken met Google. Een kaal zoekbalkje waar je je zoekterm(en) kunt invullen en waar het – wederom net als bij Google – geavanceerd zoeken niet mogelijk is.

Gelukkig kun je wel de zoekresultaten verfijnen met filters als je eenmaal een zoekactie gedaan hebt. De nogal belangrijke filters van datum, sorteren (standaard op relevantie en niet op datum!) en uit welke NRC publicatie het gevonden artikel moet komen worden duidelijk zichtbaar weergegeven aan de rechterkant, gevolgd door mogelijkheden om te filteren op auteur, tag en categorie. Die laatste is ook nuttig aangezien de verschillende katernen als categorieën gebruikt worden.

nrc artikelen zoeken
Die zoekfunctie werkt op zich uitstekend maar ik denk dat het nu te omslachtig is om even snel een artikel uit de krant van vandaag of gisteren te vinden om te delen of te lezen. Artikelen van gisteren terugvinden vereist nu dat je een zoekactie doet en dan een filter met een aangepaste periode moet gebruiken. Zoals Google vroeger de ‘i feel lucky’ knop bij de zoekbalk had staan, zo zou NRC eigenlijk een knop met ‘Recente artikelen’ moeten hebben met daarin de artikelen van vandaag en gisteren.

Delen maar
Heb je eenmaal het artikel gevonden dan is dat een speciaal opgemaakte pagina die zowel op smartphones, tablets als pc’s goed te lezen is en die een eigen URL heeft. Je kunt die links dan delen op de sociale media met de daarvoor bedoelde knoppen maar natuurlijk ook opslaan in bijvoorbeeld Pocket of Evernote.

Pay-per-view
Maar wil je het artikel daadwerkelijk lezen dan kost dat geld. Voorlopig(?) vraagt NRC 10 cent per artikel voor de artikelen uit NRC Handelsblad en nrc.next dat middels een tegoed betaald dient te worden. Abonnees kunnen inloggen en gewoon de artikelen zonder verdere kosten lezen.

nrc artikelen
Na het aanmaken van een account – of inloggen met een bestaand account – krijg je eenmalig 50 eurocent tegoed waarmee je dus 5 artikelen gratis kunt lezen. Met iDeal en Paypal (en in de toekomst met creditcard en zelfs bitcoins) kun je dat tegoed dan weer ophogen om meer artikelen te lezen.

Maar wie deelt de NRC artikelen en wie gaat er voor betalen?
Zelf vind ik het een prachtig initiatief van NRC om alle artikelen in de losse verkoop te gooien. Ik betaal veel liever voor de artikelen die ik daadwerkelijk lees dan dat ik betaal voor de hele krant. Zo zie ik af en toe een interessant artikel uit nrc.next voorbij komen op Twitter (gedeeld door het account van nrc.next) en dan betaal ik met plezier 10 cent om het te lezen. En nu kan ik ook de zaterdagcolumns eens gaan lezen van Georgina Verbaan. Prettig geregeld.

Het levert ook een interessante afweging eind dit jaar op als mijn abonnement op de digitale NRC Handelsblad afloopt. Die krant waar ik (helaas) nog geen 10 artikelen in gelezen heb de afgelopen 2 maanden terwijl dat abonnement me echt wel meer dan 1 euro per 2 maanden kost. Het zou dus veel goedkoper zijn om vanaf 2015 artikelen via de site te gaan lezen.

Maar dit hele model staat of valt met het onder de aandacht brengen van (alle!) NRC artikelen. Want ik kom niet vanzelf op de site bij een artikel dat ik wellicht interessant vind. Laat staan interessant genoeg om voor te betalen.

En wie gaat dat doen? Gaan betalende abonnees op de papieren of digitale NRC kranten interessante artikelen opzoeken op de site en delen met hun netwerk? Wetende dat geïnteresseerden een account moeten hebben met een tegoed en 10 cent moeten betalen voor het lezen van dat artikel? Het lijkt me niet.
Ik kan het me ook niet voorstellen dat als je zelf net 10 cent betaald hebt voor een interessant artikel, je dat ook zelf weer meteen deelt met je netwerk op Twitter, Facebook of Google+. *Ik* vind 10 cent geen probleem maar ik denk twee keer na voordat ik linkjes naar mijn eigen netwerk stuur waarbij ze moeten betalen om te lezen wat ik ze stuur.

Daarmee ligt de bal volgens mij weer bij NRC. Losse artikelen terugvindbaar maken met een zoekfunctie is een goed begin maar wil je er echt meer lezers mee bereiken dan moet er meer gebeuren. Lezers moeten actief op interessante of nieuwe artikelen gewezen worden zodat ze op de site komen (en evt. gaan betalen). Daar zul je een balans moeten vinden in waar je precies naar verwijst want je kunt niet alle artikelen klakkeloos gaan twitteren of via Facebook verspreiden. En je moet oppassen dat je betalende leden niet dezelfde afweging gaan maken als ik eind dit jaar. Want ook al is 10 cent in mijn ogen een schappelijke prijs voor een artikel, je abonnees zijn hierdoor geen ambassadeurs meer voor je artikelen naar anderen toe maar gaan kritisch kijken of ze zelf niet te veel betalen voor wat ze lezen.

Ik ben echt heel benieuwd hoe en of dat delen via sociale media van NRC artikelen gaat werken. Maar tot die tijd ga ik genieten van de nrc.next artikelen en columns die ik graag wil lezen. Nadat ik wat tegoed op mijn account heb gezet.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (16) Write a comment

 1. Wil je de zoekfunctie van NRC voor de artikelen naar eigen smaak aanpassen en gebruik je Chrome of Firefox? Dan kun je een eigen zoekmachine instellen die gebruik maakt van de adresbalk van je browser. Ik heb hier beschreven hoe je dat doet: https://rsnijders.info/vakblog/2013/10/31/je-eigen-zoekmachines-gebruiken/

  Als je al een keer via zoeken.nrc.nl gezocht hebt, dan vind je deze ook terug bij ‘Other search engines’ en kun je hem aanpassen.

  Ik heb zelf gekozen om het keyword NRC te gebruiken met de zoekstring http://zoeken.nrc.nl/?q=%s&sort=date&daterange=month

  Als je dan in je adresbalk NRC tikt, gevolgd door een spatie en de zoekterm waarop je wilt zoeken, dan wordt die zoekactie op de site van NRC uitgevoerd en worden (alleen) de zoekresultaten van de afgelopen maand weergegeven met het meest actuele artikel bovenaan. Dat werkt voor mij in elk geval prettiger en bespaart een aantal klikken.

  Reply

 2. Blendl gaat hetzelfde doen, artikelen beschikbaar maken voor een klein bedrag, maar dan voor alle grote kranten en tijdschriften. Actueel, niet uit het archief. Ik kan niet wachten.

  Mooi stuk en goede vraag, hoe gaan mensen die content vinden? Ik heb zelf een abonnement op De Correspondent maar kom er nooit toe om hem te lezen. Dus ik lees alleen stukken die ik via Twitter onder ogen krijg. Kun je nagaan..

  Reply

  • Ik kijk ook met grote interesse uit naar Blendl, niet alleen omdat je dan per artikel afrekent voor zowel krantenartikelen als tijdschriftartikelen, maar vooral omdat het belooft dat je vrienden en collega’s kunt volgen en op die manier dus geattendeerd wordt op interessante artikelen.

   Iedereen heeft de mond al jaren vol over curatie van content maar ik heb tot nu toe geen model gezien dat je goed attendeert op betaalde content. Die combinatie van een werkend systeem van aanbevelingen/curatie en laagdrempelige toegang tot nieuwsartikelen is wat mij betreft de echte opvolger van de krant.

   Hoe interessant ik de Correspondent ook inhoudelijk vind, het valt ook bij mij uiteindelijk in dezelfde valkuil als mijn NRC abonnement: ik lees het niet omdat ik niet de tijd wil investeren om de selectie van voor mij interessante artikelen te maken.

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top