Review Slimfit hoes voor de Kobo Aura HD

De Kobo Aura HD is op dit moment mijn favoriete ereader. Het heeft met 6,8″ een iets groter scherm met hogere resolutie dan zijn concurrenten, voor het eerst lijkt de achtergrond ook echt wit te zijn en samen met de schermverlichting heb je daarmee een ereader die voor mij tenminste bijna geen nadelen heeft. Of het moet de hoge prijs van 170 euro zijn natuurlijk (ook al vind je de ereader voor 2 tientjes minder online).

Toch wist ik in mijn review van de Kobo Aura HD een klein minpuntje te vinden. Ik was weliswaar zeer te spreken over de hoekige achterkant waardoor je twee richels krijgt waar je je vingers op kunt laten rusten als je de ereader vasthebt in één of beide handen, maar dat kwam niet geweldig uit de verf als je de ereader in een hoes stak. En een ereader van 170 euro met een gevoelig HD scherm wil ik nu eenmaal in een beschermhoes in mijn rugzak steken.

Een reguliere beschermhoes kan dan weliswaar op maat gemaakt zijn voor de Aura HD qua grootte – de mijne was afkomstig van Geckocovers – maar het heeft dan nog steeds een egale achterkant waardoor de hoekige achterkant van de ereader niet aansloot op de achterkant van de hoes. Met als gevolg speling tussen de ereader en de hoes aan de achterkant. Daar merk je niet veel van tijdens het lezen maar de voordelen van die richels was ik kwijt. En dankzij de speling was het schuifknopje waarmee je de ereader aan- en uitdoet ook lastiger te gebruiken.

Nauw passend
Ik vond het dermate onhandig dat ik een paar maanden lang de ereader zonder hoes gebruikt heb. Dat las prima maar ik heb hem enkele keren bijna laten vallen door het gladde plastic waar de ereader van gemaakt is en dus zocht ik toch een beter alternatief. En die vond ik nadat ik me – mijn eigen review (ahum) – herinnerde van de Slimfit hoes voor de Kobo Glo en op de site van Geckocovers zag dat er inmiddels ook een Slimfit hoes bestond voor de Kobo Aura HD. Navraag leerde me dat deze inderdaad de contouren van de achterkant volgde.

kobo aura hd slimfit hoes
De Slimfit beschermhoes heeft een harde achterkant (een plastic ‘bakje’) waar je de Kobo Aura HD zo in kunt klikken. De dunne voorkant zorgt er voor dat de Slimfit cover een stuk dunner en lichter is met de ereader erin dan de andere hoezen. De voorflap is voorzien van een platte magneet die niet alleen de hoes goed sluit maar ook de slaapfunctie van de ereader activeert. Deze is gelukkig niet krachtig genoeg om de Kobo Aura HD in de slaapstand te brengen als je de voorflap tegen de achterkant aanvouwt als je met 1 hand wilt lezen. Aangezien de Slimfit hoes ook dunner is houd je de ereader sowieso makkelijker vast dan met een andere hoes.

kobo aura hd slimfit hoes
Aangezien de achterkant van de Slimfit hoes ook de contouren van de ereader volgt heeft de hoes nu ook twee richels. De hoeken zijn echter iets afgevlakt waardoor je een vierhoekige achterkant krijgt met de hoes terwijl de ereader vijf hoeken telt. Een keuze die Kobo zelf ook gemaakt heeft overigens voor de 6″ Aura ereader die ze na de Aura HD uitbrachten.

Al met al voegt de Slimfit hoes voor mij een stuk broodnodige bescherming toe terwijl de unieke vorm van de ereader nu wel behouden blijft en ook het aan- en uitschuifknopje goed bereikbaar is. Het haalt ook nog eens het nadeel weg van het toch wel merkbare extra gewicht dat een hoes toevoegt en is mede daardoor veel beter met één hand te gebruiken. Ideaal voor lezen in bed dus waarbij je nu iets minder bang voor beschadiging hoeft te zijn als je de ereader uit je hand laat glijden omdat je in slaap valt ;)

Disclaimer: de oorspronkelijke Fashion hoes die ik gebruikte was me ter beschikking gesteld door Geckocovers. De hierboven besproken Slimfit hoes heb ik echter zelf gekocht en zoals altijd is ook deze keer mijn mening volledig van mezelf zonder enige vergoeding of tegenprestatie. Mocht Kobo in 2014 weer meerdere nieuwe modellen ereaders uitbrengen dan wil ik bij deze opmerken dat ik ook prima onafhankelijk mijn mening kan geven als ik een exemplaar van de nieuwe ereader cadeau krijg. Best een dure hobby hoor, alle Kobo ereaders kopen.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (5) Write a comment

 1. Wat betekenen die rode en blauwe cijfertjes?
  En waar zit de magneetschakelaar op de kobo Aura HD? Ik wik met met een oude hoes van de Kobo Aura edition2 een en ander kan testen.

  Reply

  • De rode en blauwe cijfertjes waren bedoeld om aan te geven dat de hoes minder hoeken heeft dan de achterkant van de Aura HD en dat de hoes de boel dus wat ‘vlakker’ maakt. De magneetschakelaar zal in het midden van de rechterrand zitten aangezien daar ook de metalen strip tegenaan komt van de hoes. De vorm van de Aura HD is echter zodanig dat je met een Aura Edition 2 hoes weinig kunt mijns inziens maar proberen kan altijd natuurlijk.

   Reply

 2. Bedankt voor je reactie. En inderdaad met de hoes van de Aura Edition 2 werk het niet. Dus maar een andere besteld.

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top