Vrij te gebruiken foto’s van The British Library zoeken via Flickr

british library

The Commons
In januari 2008 lanceerde Flickr, samen met de Library of Congress, The Commons. Dit begon als een folksonomy pilotproject om historisch fotomateriaal van de Library of Congres te laten voorzien van metadata (tags) op Flickr door het grote publiek. In de loop van de afgelopen zes jaren hebben meer dan 50 musea, nationale bibliotheken en nationale archieven zich aangesloten bij The Commons (vanuit Nederland het Nationaal Archief) om eveneens het publiek toegang te geven tot hun historisch materiaal met mogelijkheden voor commentaar en tags.

Vorige maand kwam daar een nieuwe nationale bibliotheek bij. The British Library is, net als onze eigen Koninklijke Bibliotheek, met diverse digitaliseringsprojecten bezig en scant hun collectie van 16e, 17e en 18e eeuwse boeken in voor onderzoeksdoeleinden. Alle afbeeldingen uit die gedigitaliseerde collectie van ruim 65000 boeken zijn door The British Library beschikbaar gemaakt op Flickr in de hoop en verwachting dat het publiek ze meer kan vertellen over de achtergronden van die afbeeldingen middels tags en beschrijvingen. En dat levert een Flickr collectie van maar liefst (ruim) een miljoen foto’s op.

Hoewel er binnen de fotostream ook sets zijn aangemaakt (zoals Highlights from the Mechanical Curator) om in te bladeren, is het een dermate grote collectie foto’s dat je beter de zoekfunctie kunt gebruiken van Flickr om specifieke foto’s te vinden in deze unieke beeldbank. Het voordeel van deze foto’s – en alle andere foto’s in The Commons – is dat het auteursrecht verlopen is en je ze dus vrij kunt hergebruiken op je site of blog.

Zoeken
Als je alleen de foto’s van de British Library wilt doorzoeken dan kun je dat het handigste doen door naar die Flickr pagina te gaan. Rechtsbovenaan vind je de standaard zoekbalk die overal op Flickr zichtbaar is. Zodra je daar je zoekterm invult krijg je echter een menu eronder te zien die je de keuze geeft om niet geheel Flickr te doorzoeken maar alleen de foto’s van The British Library.

flickr british library shareZoals gezegd zijn de foto’s vrij te gebruiken en dat zie je ook als je op de Share knop klikt bij de gevonden foto’s. Je kunt dus de foto’s zonder problemen delen via de sociale netwerken, een rechtstreekse link ophalen of de foto embedden op je site of blog. Kies hierbij voor de (oude) HTML code tenzij je de interactiviteit wilt van de nieuwe embedmethode. Ik ben daar zelf geen fan van.

Ondanks dat er weinig metadata bij de foto’s afwezig is – waardoor je dus ook alleen maar kunt zoeken op de titel en beschrijving van het boek waar de foto uit afkomstig is – is er veel interessants te vinden ter illustratie van een bijvoorbeeld een blogpost of presentatie.

Image taken from page 107 of 'The Adventures of Sherlock Holmes'
#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (15) Write a comment

 1. hallo Raymond, wil je in overweging nemen ‘es in een vakblog aandacht te besteden aan het hergebruik van (rechtenvrije) foto’s die je via het internet kunt verkrijgen?

  Reply

 2. Als je regelmatig alleen de foto’s van de British Library wilt doorzoeken dan kun je in Chrome of Firefox een eigen zoekmachine instellen die gebruik maakt van de adresbalk van je browser. Ik heb hier beschreven hoe je dat doet: https://rsnijders.info/vakblog/2013/10/31/je-eigen-zoekmachines-gebruiken/

  Je kunt bij Other Search Engines een nieuwe zoekmachine toevoegen door het een naam te geven (British Library bijv.), een kort keyword voor gebruik in de adresbalk (ik heb ‘bl’ gebruikt) en de url om rechtstreeks te zoeken. Daar moet je dan http://www.flickr.com/search/?w=12403504@N02&q=%s invullen.

  Als je dan ‘bl’ in de adresbalk tikt, gevolgd door een spatie en de zoekterm waar je op wilt zoeken, doorzoek je meteen en rechtstreeks alle foto’s van de British Library op Flickr.

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top