Over geografische beperkingen en het prijsbeleid van ebooks

prijsbeleid van ebooks
Over de prijzen van ebooks in Nederland valt genoeg te zeggen. Ondanks dat ebooks niet onder de wet op de vaste boekenprijs vallen en dat er dus elke prijs gevraagd kan worden, zie je helaas nog steeds dat bij zowel romans als studieboeken het prijsbeleid van ebooks gebaseerd en gekoppeld is aan die van de papieren boeken. Ook al ben ik stellig van mening dat het twee totaal verschillende producten zijn en elke marketeer je, met verschillende doelgroepen voor ogen, kan uitleggen waarom dat ook voor de prijsstelling consequenties moet hebben. Ebooks worden niet gekocht door boekenliefhebbers die enkele euro’s willen besparen maar door ebookliefhebbers die slechts enkele euro’s willen uitgeven, orakelde ik zelf nog vorige maand met mijn ebookvoorspellingen voor 2014 in de hoop dat er geëxperimenteerd gaat worden met lagere prijzen.

Maar ook buiten Nederland ben je niet per se beter af. Engelstalige ebooks zijn meestal stukken goedkoper – en dat komt goed uit want die lees ik vooral – maar daar heb je ook met wisselende btw-tarieven te maken en bovenal met verschillende prijzen voor verschillende regio’s. Uitgevers van Engelstalige ebooks brengen die titels uit voor de Engelstalige landen en dat betekent dat als je daar niet woont, je meer moet betalen voor datzelfde ebook. En dat kan verhoudingsgewijs nog aardig schelen. Zo bracht Andrews McMeel Publishing vorig jaar november drie Calvin and Hobbes boeken digitaal uit via zowel Amazon als Barnes and Noble maar waar – via Amazon – de Amerikanen $10,99 betalen mag je voor precies dezelfde exemplaren $15,72 van je creditcard laten afschrijven als je in Nederland woont. Een extra 43% die je vooral betaalt omdat Amazon (en de uitgever) geen deal hebben voor de Nederlandse markt. Je moet maar net even weten dat als je titels in je verlanglijstje/wish list bewaart Amazon dan de oorspronkelijke prijs laat zien daar. Handig als je als koper van Kindle ebook wilt weten hoeveel extra je telkens betaalt …

Wat nieuw voor me was is dat de prijsverschillen minstens net zo extreem zijn bij Kobobooks. Het is alleen een stuk beter verstopt want de site van Kobobooks stuurt je op basis van je IP-adres, danwel het land dat hoort bij je account en creditcard, automatisch naar de versie van de site die voor jouw land bedoeld is. Het is pas op het moment dat je een VPN gebruikt – de Hola plugin voor Chrome of Firefox voldoet uitstekend – én uitlogt dat je kunt controleren wat de Amerikanen nou betalen voor datzelfde ebook.

prijsbeleid van ebooks
Bij bestsellers zie je de verschillen het beste. Doctor Sleep van Stephen King is in de Nederlandse Kobobooks te koop voor €13,30. Switch je naar de Amerikaanse winkel toe dan blijkt het ineens nog $7,99 te kosten. Je hoeft de dollarprijs niet om te rekenen naar een europrijs om te zien hoe groot dat verschil is.

Maar er zijn nog grotere verschillen.

prijsbeleid van ebooks
Het recente boek Innocence van Dean Koontz kost €15,48 als je het in Nederland koopt terwijl iemand in Amerika voor hetzelfde digitale exemplaar $6,49 betaalt. Dat is honderden procenten duurder in Nederland.

En natuurlijk snap ik wel dat die titels in beginsel niet voor de Nederlandse markt bedoeld zijn en dat je met het hoge btw-tarief van Nederland wat duurder uit bent maar met ebooks zou je niet meer het onderscheid in landen moeten hebben. In een tijdperk van distributie en verkoop via een internet zonder grenzen worden er (on)bewust weer geografische restricties aangebracht. Doordat er deals worden gesloten met een beperkt aantal landen en alle overige landen daar automatisch niet van kunnen profiteren. Wat de in mijn ogen ironische situatie creëert dat in de beoogde afzetmarkt met grote belangen een lage prijs wordt gevraagd terwijl in al die landen waar de belangen kennelijk niet groot genoeg zijn om een deal te rechtvaardigen, geïnteresseerde kopers soms het dubbele of meer moeten betalen.

Dan moet je niet vreemd opkijken dat je geen nieuwe markt aanboort en het helemaal al niet raar vinden dat mensen zonder gewetensbezwaren je ebooks via andere – minder legale – kanalen op de kop tikken. Het is niet uit te leggen dat iemand die een paar honderd kilometer verderop zit in Engeland veel minder hoeft te betalen dan jij zonder dat een leverancier extra kosten hoeft te maken om jou dat exemplaar ook voor dezelfde prijs te verkopen. Ik weet in elk geval dat ik me een beetje opgelicht voelde toen ik de Calvin and Hobbes albums noodgedwongen bij Amazon kocht omdat ze anders simpelweg niet te verkrijgen waren. En dan maakt het niet uit dat we een hoog btw-tarief op ebooks hebben zitten in Nederland.

Of het realistisch is om te hopen dat er op termijn een eind komt aan dit soort praktijken weet ik niet maar er zit weinig anders op vrees ik. Ik vertik het nu echter om Doctor Sleep en Innocence te kopen bij Kobobooks. Google Play Books wil nog wel eens stunten met de prijs en had het boek van Stephen King gelukkig voor een schappelijke prijs maar Dean Koontz heeft – met zijn uitgever – pech bij mij.

@foto: marsmet546 via photopin Creative Commons

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (11) Write a comment

  1. Mooi onderzoek. Uitgevers snappen nog niet dat de digitale wereld één wereld is en dat consumenten overal kunnen gaan winkelen. Je voelt je wel erg belazerd. Voor een e-book zijn er geen fysieke grenzen of afstanden. Binnen een aantal jaar zal door automatisch vertalingen iedere titel wereldwijd direct in eigen taal verkrijgbaar zijn.

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top