Gmail update: mailen naar en gemaild worden door Google+ contacten

gmail google+
Google zal niet stoppen voordat het Google+ de spil van al hun diensten heeft gemaakt. Dat dacht ik gisteren toen ik een mail kreeg in mijn Gmail account over een doorgevoerde update die het nu mogelijk maakt om rechtstreeks te mailen naar Google+ accounts. Wat is daar nou zo bijzonder aan zul je je wellicht afvragen maar in Google+ worden dus de mailadressen van Google+ contacten nooit getoond, ook al weet je 100% zeker natuurlijk dat ze allemaal een Gmail mailadres hebben om uberhaupt gebruik te kunnen maken van Google+.

Een hele vreemde update vind ik het dus ook niet. Ik heb wel eens gezocht naar het mailadres van iemand die mij volgt op Google+ om dit uiteindelijk via LinkedIn pas terug te vinden. Normaliter zou je op een sociaal netwerk een bericht achterlaten voor iemand maar laten we eerlijk zijn, als je dat via Google+ zou doen dan weet je dat de kans zeer miniem is dat iemand dat ooit leest. Dat weet Google zelf natuurlijk ook wel en zoals ze al diverse andere van hun diensten gekoppeld hebben met Google+, doen ze dat nu met één van hun meest (wel) gebruikte diensten ook. Waarmee je dus eigenlijk de situatie krijgt dat Gmail nu de DM (direct message) functie vervult binnen Google+.

Hoe werkt het?
De Google+ personen/accounts die je in je kringen hebt opgenomen worden toegevoegd aan je suggesties op het moment dat je een nieuw bericht opstelt in (de desktopversie van) Gmail. Ze komen er onderaan bij in de suggesties onder een apart kopje Google+ connecties zodra je een naam begint te tikken in het geadresseerdenveld. In tegenstelling tot bij de namen uit je eigen adresboek zie je daar dan niet het mailadres bij staan. Ook al kun je ze een mail sturen, je hebt dan nog steeds hun mailadres niet en je ziet alleen maar suggesties opduiken als personen/accounts ook in je eigen kringen staan.

Om te voorkomen dat spammers iedereen aan hun kringen toevoegen en hun troep ook via Google+ gaan mailen, zijn er een aantal beperkingen aangebracht in deze functionaliteit.

Als je een mail stuurt naar een Google+ connectie dan zal die in de reguliere inbox terecht komen van de ontvanger als die persoon jou ook aan zijn of haar kringen heeft toegevoegd. Geeft die persoon antwoord dan heb je vanzelfsprekend zijn of haar mailadres ook meteen en zal een nieuwe mail niet meer via Google+ gestuurd worden, ook al kun je dat wel doen als die persoon geen antwoord geeft overigens.

Heeft de ontvanger van je mail jou niet in zijn of haar kringen staan, dan komt de mail binnen op het Social tabblad – mits je dat niet uitgezet hebt – en is het verzenden naar die ontvanger een eenmalige actie totdat de ontvanger antwoord geeft en je zijn of haar mailadres ook terug krijgt. Je kunt dus maar 1 keer een mail sturen naar een Google+ connectie die jou niet in een kring heeft opgenomen.

Nog meer controle
Zelfs met de restrictie dat mensen buiten jouw kringen je slechts eenmaal een mailtje kunnen sturen, wil je wellicht in kunnen grijpen als je heel veel van dat soort (spam)mailtjes gaat krijgen. Google heeft daarom een nieuwe instelling toegevoegd die bepaalt wie jou via je Google+ profiel kunnen mailen.

gmai google+
Standaard kan iedereen op Google+ je een mail sturen mits ze je dan aan één van hun kringen toevoegen. Zelf denk ik dat dit geen geweldig idee is want – als je het vergelijkt met bijv. Twitter – dan kan iedereen je een DM sturen en van mij mag dat wel iets minder laagdrempelig zijn.

Aangezien Kringen en de Google+ profielinformatie sowieso al geïntegreerd waren in Gmail – iemand die je rechtstreeks mailde en die in een kring van je staat werd ook al als zodanig weergegeven – ligt het voor de hand om ook nu op kringen te filteren. In het pulldown menu kun je er voor kiezen om alleen mails te krijgen uit je kringen of uitgebreide kringen (iedereen uit jouw kringen plus iedereen die bij jouw connecties in de kringen zitten). Ook kun je ervoor kiezen dat niemand je via Google+ kan mailen maar dat moet je mijns inziens alleen selecteren als je zelf ook niemand in kringen geplaatst hebt op Google+ en je het dus niet gebruikt. Andersom is het handig om uitgebreide kringen te selecteren als je wel zelf gebruik maakt van Google+.

Ik gebruik Google+ voornamelijk om nieuwe Vakblog blogposts te verspreiden en zo af en toe mee te doen aan een Hangout maar heb inmiddels toch enkele honderden mensen aan kringen toegevoegd. Ik heb daarom de instelling gewijzigd naar het ontvangen van mail vanuit mijn uitgebreide kringen. Het kan geen kwaad om een beetje sociaal te doen op een sociaal netwerk, nietwaar?

Maar ik betwijfel of Google+ hierdoor populairder gaat worden, Google.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (9) Write a comment

 1. Raymond, waar vind ik de instellingen over de email? heb gezocht binnen eigen instellingen, maar niet gevonden. dank voor je reactie.

  Reply

  • De link die boven de screenshot in de blogpost staat zou je er direct naar moeten verwijzen. Zo niet dan vind je die instellingen door in Gmail (op het web) rechtsbovenaan te kijken waar een tandwiel icoon staat. Als je daar op klikt komt er een menu te voorschijn met o.a. link naar de instellingen. Op het eerste tabblad ongeveer halverwege vind je de Google+ instelling.

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top