Unsplash: vrij te gebruiken foto’s

unsplash

Het valt nog niet mee om geschikte afbeeldingen of foto’s te vinden op internet voor je blog, website of presentatie. Er is veel te doen over auteursrechten op foto’s en je kunt problemen krijgen als je niet goed oplet en de verkeerde foto op je site gebruikt. Toch zijn er veel fotosites waar je goede foto’s kunt vinden die je ook daadwerkelijk mag gebruiken omdat rechthebbenden vooraf toestemming gegeven hebben. Dat kunnen betaalde stockfotosites zijn die je een gebruiksrecht voor een foto verkopen maar ook gratis fotosites die je middels een licentie toestemming geven voor (commercieel) hergebruik van foto’s. De sites die ik interessant vind zullen op dit blog besproken worden.

Unsplash

Als je bovenaan een site Free (do whatever you want) hi-resolution photos ziet staan dan ga je bijna denken dat er iets niet klopt. Het zijn namelijk prachtige foto’s die in grote resolutie te downloaden zijn. Unsplash is om meerdere redenen een bijzondere fotosite. De site is gemaakt door een webdesigner die graag goede foto’s deelt met anderen – en daar ook andere makers voor uitnodigt – zonder daarvoor iets terug te willen. Voor alle foto’s op de site geldt dat de maker afstand gedaan heeft van zijn of haar auteursrechten middels de Creative Commons 0 tool. Het is dan ook geen (Creative Commons) licentie maar een CC0 verklaring die meegegeven wordt waarmee de foto’s effectief door de rechthebbenden in het publiek domein worden geplaatst. No rights reserved in plaats van all rights reserved. En niet te verwarren met afbeeldingen in het publiek domein waar de beschermingstermijn van het auteursrecht op verlopen is.

unsplash _528c8f581f45e_1
Update 25-6-2017. Unsplash is afgestapt van het gebruik van de CC0 verklaring en heeft een eigen nieuwe licentie geïntroduceerd die bijna identiek is aan wat er met CC0 mag. Het verschil zit hem er in dat foto’s van Unsplash niet meer verzameld mogen worden op soortgelijke en concurrende fotosites zoals dat wel gebeurde (en mocht) met CC0. 

All photos published on Unsplash can be used for free. You can use them for commercial and noncommercial purposes. You do not need to ask permission from or provide credit to the photographer or Unsplash, although it is appreciated when possible.

More precisely, Unsplash grants you an irrevocable, nonexclusive copyright license to download, copy, modify, distribute, perform, and use photos from Unsplash for free, including for commercial purposes, without permission from or attributing the photographer or Unsplash. This license does not include the right to compile photos from Unsplash to replicate a similar or competing service.

De foto’s op Unsplash kun je dus gratis gebruiken, voor alle mogelijke doeleinden (commercieel en niet-commercieel) zonder dat je zelfs aan naamsvermelding hoeft te doen. Bij alle foto’s staat wel de naam van de maker met vaak een link erbij omdat deze hoopt dat je wellicht ook geïnteresseerd bent in andere foto’s van hem of haar, maar deze hoef je dus niet op te nemen als je een foto van Unsplash gebruikt. Hoewel dat zeker wel gewaardeerd wordt.

Elke tien dagen komen er tien nieuwe foto’s bij (het zijn wel eens meer dan tien dagen overigens) en het is volledig willekeurig welke dat zullen zijn. Er wordt geen metadata meegegeven en de site beschikt dan ook niet over enige zoekfunctionaliteiten. Je kunt bladeren door het aanbod, elke tien dagen krijg je er weer tien nieuwe bij en je kunt de foto’s vrij gebruiken maar daar houdt het dan ook mee op. Als je een foto zoekt waar een specifiek iets op staat dan ben je bij Unsplash niet aan het goede adres maar het is zeer geschikt om bijvoorbeeld je eigen beelddatabank op te bouwen.

Je kunt jezelf op een mailinglijst laten zetten waardoor je een mailtje krijgt als er nieuwe foto’s zijn of de RSS feed toevoegen aan je feedreader. Zie je een interessante foto dan kun je die downloaden en bewaren voor later gebruik. Overigens is het verstandig om zelf wel te weten waar een foto vandaan komt als je die wilt gebruiken aangezien het lastig kan zijn om – jaren later – aan te tonen dat je een foto correct gebruikt hebt. Ook al hoeft het niet van de fotograaf, een bron- en naamsvermelding kan nog steeds handig zijn voor zowel je lezers als jezelf.

@foto door Galymzhan Abdugalimov via Unsplash CC0 (getipt via Inktspatten)

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (25) Write a comment

  • Graag gedaan :) De komende maanden ga ik er nog diverse kort bespreken. Ik heb er nog diverse in mijn bookmarks zitten maar ze zijn niet allemaal meer even actueel als het gaat om een goed aanbod. Ipv een overzichtspost met zoveel mogelijk fotosites – wat me dagen uitzoekwerk zou kosten – splits ik het op in verschillende blogposts. Wordt vervolgd dus.

   Reply

 1. Hoi Raymond, we zijn oa door unsplash geïnspireerd geraakt en zijn een Nederlands initiatief gestart dat op vergelijkbare wijze werkt. Fotografie is onze hobby en hebben besloten het niet langer om onze harde schijven te laten staan maar om ze vrij te delen. Via skitterphoto.com uploaden dagelijks minimaal een foto naar het public domain.

  Reply

  • Een mooi initiatief! De site gaat ook op mijn lijstje dus wie weet komt die ook nog eens een keer terug in een blogpost. Dank voor de tip en het goede idee!

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top