FreeDigitalPhotos: gratis foto’s maar wel even letten op de voorwaarden

unsplash

Het valt nog niet mee om geschikte afbeeldingen of foto’s te vinden op internet voor je blog, website of presentatie. Er is veel te doen over auteursrechten op foto’s en je kunt problemen krijgen als je niet goed oplet en de verkeerde foto op je site gebruikt. Toch zijn er veel fotosites waar je goede foto’s kunt vinden die je ook daadwerkelijk mag gebruiken omdat rechthebbenden vooraf toestemming gegeven hebben. Dat kunnen betaalde stockfotosites zijn die je een gebruiksrecht voor een foto verkopen maar ook gratis fotosites die je middels een licentie toestemming geven voor (commercieel) hergebruik van foto’s. De sites die ik interessant vind zullen op dit blog besproken worden.

FreeDigitalPhotos

Download free and premium stock photos and illustrations for websites, advertising materials, newspapers, magazines, ebooks, book covers and pages, music artwork, software applications and much more. All our free images are of high quality, produced by our community of professional stock photographers and digital illustrators.

De promopraat van FreeDigitalPhotos is erg typerend voor een gemiddelde stockfotosite. Met een nadruk op gratis foto’s – de site is er zelfs naar genoemd – terwijl er natuurlijk geld verdiend moet worden met de betaalde foto’s op de site. Normaliter zouden er wel alarmbellen moeten gaan rinkelen als je een site FreeDigitalPhotos tegenkomt maar deze keer heeft een stockfotosite ook daadwerkelijk wat te bieden voor mensen die per se (en alleen) gratis foto’s zoeken.

freedigitalphotos

FreeDigitalPhotos bevat duizenden foto’s en illustraties die onderverdeeld zijn in een aantal categorieën en subcategorieën. Hierdoor kun je relatief makkelijk bladeren door de verschillende onderwerpen en foto’s ontdekken die wellicht interessant voor je zijn. Zonder uitzondering zijn alle foto’s en illustraties ook voorzien van (veel) tags waardoor je behalve op de titel dus ook zeer goed de zoekfunctie kunt gebruiken om heel gericht beeldmateriaal te vinden voor je blog of website.

Heb je een foto of illustratie gevonden dan zie je meteen hoe het businessmodel van FreeDigitalPhotos werkt:

freedigitalphotos
Alleen het kleine formaat is namelijk gratis. Het watermerk dat je in het voorbeeld ziet is in de downloadversie afwezig maar je bent verplicht om je aan de regels van de naamsvermelding te houden van de site. Die maken onderdeel uit van de algemene voorwaarden waar je je akkoord mee moet verklaren voordat je een foto kunt downloaden.

Kort gezegd komt de naamsvermelding er op neer dat op de webpagina waar je de foto gebruikt, je ook moet verwijzen naar zowel de site als de maker van de foto. In het geval van een blogpost moet je dat dus binnen de blogpost zelf doen. Gebruik je meerdere foto’s van FreeDigitalPhotos in één blogpost? Dan moet je ook meerdere naamsvermeldingen opnemen. Is het om wat voor reden dan ook niet mogelijk om die naamsvermelding op dezelfde pagina te zetten, dan dien je de foto te kopen. Voor gekochte foto’s geldt namelijk dat een naamsvermelding niet nodig is en dat je dan ook kunt kiezen uit (zeer) grote formaten van diezelde foto.

Let op de licentie
Eén ding hebben alle stockfotosites wel met elkaar gemeen en dat is dat ze met specifieke licenties werken die nauw afbakenen waarvoor je de foto’s mag gebruiken. Dat is voor FreeDigitalPhotos niet anders en het is opgenomen in de algemene voorwaarden.

Er is een standaardlicentie die het meeste zakelijke, persoonlijke of educatieve gebruik afdekt en een uitgebreide licentie voor alle doeleinden die producten bevatten waar de foto’s van FreeDigitalPhotos prominent op afgebeeld worden. In een tabel wordt in de voorwaarden weergeven voor welk gebruik je welke licentie nodig hebt.

Het is verstandig om de voorwaarden goed te lezen als je hun foto’s in een grootschalig commercieel project wilt gaan gebruiken maar wil je het gebruiken voor websites, blogs en sociale media, dan valt het allemaal onder de standaardlicentie. In die licentie zelf wordt ook weer de nadruk gelegd op het correct vermelden van de maker en website dus let daar goed op als je gratis foto’s van FreeDigitalPhotos gebruikt.

Want het is alleen gratis als er een correcte naamsvermelding bij staat!

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (10) Write a comment

  1. Dank voor je mildheid ;)
    ‘t Brengt me er nu tenminste toe ook een beetje originaliteit te brengen in de afbeeldingen die ik benut ten behoeve van m’n blogs…

    Dank dus voor dit artikel!!

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top