Bewerk je foto’s in één keer voor je blog of plog in Photoshop

Als je meerdere foto’s wilt gebruiken voor op je website, blog of plog dan zul je ze waarschijnlijk moeten bewerken voordat je ze plaatst. Zelfs de camera van een gemiddelde smartphone maakt tegenwoordig foto’s in een dermate groot formaat dat je ze minimaal moet verkleinen om er voor te zorgen dat het past in de layout van je site en om te voorkomen dat je bezoekers meerdere MB’s aan foto’s moeten downloaden. Het is verstandig om je foto’s die je op 1 pagina of blogpost wilt gebruiken allemaal op dezelfde grootte te hebben en de beeldkwaliteit aan te passen aan gebruik op het web.

Dat kun je in beeldbewerkingssoftware eenvoudig doen natuurlijk. Je laadt de foto’s één voor één in, verkleint ze naar het gewenste formaat en kiest bij het opslaan van de foto’s voor een iets lagere kwaliteit om zo de bestandsgrootte beperkt te houden. Gelukkig kun je met zowel betaalde als gratis beeldbewerkingssoftware dit ook in één keer doen om een hele hoop tijd te besparen. In het onderstaande stappenplan leg ik uit hoe je dit doet in Adobe Photoshop terwijl een volgende blogpost hetzelfde uitlegt met het gratis beschikbare Paint.net omdat nu eenmaal niet iedereen over dure software beschikt.

Photoshop

In alle versies van Photoshop kun je Actions gebruiken om alle handelingen die je op 1 foto toepast als een soort macro op te nemen en weer te gebruiken op andere foto’s. Op die manier kun je alle bewerkingen opnemen en toepassen op alle foto’s die je op een zelfde manier wilt bewerken. Maar Photoshop beschikt ook over een Image Processor script dat nog eenvoudiger te gebruiken is en waarmee je in één keer de foto’s kunt openen, de grootte kunt aanpassen en kunt opslaan in een aangepaste kwaliteit. In het onderstaande voorbeeld gebruik ik een Engelstalige versie van Photoshop CS3 maar je vindt deze functie in alle CS versies terug van de software.

photoshop image processor
Stap 1.
Onder File -> Scripts -> Image Processor vind je de Image Processor terug. Als je er op klikt opent zich een venster waarin je kunt aangeven welke foto’s je wilt gebruiken, waar de bewerkte foto’s opgeslagen moeten worden, welk bestandsformaat gebruikt moet worden en waar je eventueel nog enkele additionele bewerkingen kunt doen.

photoshop image processor
Stap 2.
Kies allereerst welke foto’s je wilt gaan bewerken. Heb je ze allemaal al in Photoshop geopend, dan is de eerste optie te gebruiken. Zo niet, dan kun je een map selecteren waar alle foto’s in staan. Het is dan dus wenselijk dat je alle foto’s bij elkaar gegroepeerd in 1 mapje gezet hebt.

Stap 3.
Kies waar de bewerkte en verkleinde foto’s opgeslagen moeten worden. Standaard is dat dezelfde map als waar de oorspronkelijke foto’s staan. Photoshop maakt dan een nieuwe submap aan waar de bewerkte foto’s in opgeslagen worden zodat de oorspronkelijke foto’s niet overschreven worden. Je kunt echter ook zelf een andere map opgeven waar ze dan neergezet worden.

Stap 4.
De geautomatiseerde handelingen in het script werken alleen voor het JPEG, PSD en TIFF formaat. Alleen het JPEG formaat is geschikt voor gebruik op het web en de kans is groot dat de oorspronkelijke foto’s in dat formaat zijn. Vink aan dat je de foto’s wilt opslaan in JPEG formaat.

Bij Quality kun je een waarde van 0 tot 12 opgeven waarbij 0 de laagste (zeg maar gerust heel erg slecht) kwaliteit is en 12 de maximale kwaliteit. Het hangt een beetje van de uiteindelijke grootte van de foto’s en hoeveel detail je nodig hebt in een foto om daar een goede waarde voor te kiezen dus experimenteer daar de eerste keer gewoon even mee. Voor een reeks schermafdrukken gebruik ik meestal 6, terwijl ik bij hoge resolutie foto’s 8 of 9 gebruik. Voor foto’s die ik met een iPad of smartphone gemaakt heb zet ik hem op 7. Vink ook de instelling Convert Profile to sRGB daaronder aan om betere kleuren voor weergave op een webpagina te krijgen. Dat werkt alleen als ook de alleronderste optie Include ICC Profile aanstaat maar die is standaard aangevinkt.

Resize to Fit is de instelling waarbij je automatisch het formaat van alle foto´s kunt aanpassen. Je kunt hier de maximale breedte en de maximale hoogte van de foto´s aangeven. Dat is dus wat anders dan de absolute waarde! Als je, zoals hierboven 400px opgeeft voor de breedte en 300px voor de hoogte dan zal Photoshop de foto´s proportioneel met behoud van de goede verhoudingen verkleinen (zodat foto’s niet in elkaar gedrukt of uitgerekt worden) maar zullen de foto’s maximaal 400px breed zijn en maximaal 300px hoog worden. Ongeacht of de foto’s in portrait of landscape geschoten zijn. Mijn blogtemplate is 700px breed dus dat is wat ik zelf gebruik. De hoogte staat dan op 1000px omdat ik die niet aangepast wil hebben en geen enkele foto daarbij in de buurt komt. Het zal afhangen van de beschikbare breedte (en evt. hoogte) op jouw site wat je hier wilt invullen.

Wil je de instellingen bewaren naar een bestandje op de harde schijf zodat je die later (elders) weer kunt importeren, dan kun je rechts op de Save knop klikken. Klik daarna op Run om het script uit te voeren en als je alles goed hebt ingevuld zal Photoshop op de opgegeven plek de bewerkte foto’s hebben opgeslagen.

Optioneel kun je in het venster, voordat je op Run klikt, ook nog een vooraf gedefinieerde Action toepassen op alle foto’s als je bijvoorbeeld een filter gebruiken. Daaronder kun je ook nog de Copyright Info aanpassen zoals die in de (IPTC) metadata van de foto’s opgenomen is. Voor zelfgemaakte foto’s kun je daar bijvoorbeeld je naam neerzetten en bevatten de foto’s dus jouw naam goed verstopt in het bestand zelf. Voor het geval je ooit wilt aantonen dat die foto echt van jou is.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (14) Write a comment

 1. Vind vooral het onderzoek in en naar het printen altijd een vraagstuk. Niet iedere foto is geschikt voor foto papier ivm kleurstelling!

  Reply

 2. Bedankt voor je artikel! Heel blij mee na 2 uur zoeken op Google. Heb het net geprobeerd alleen krijg ik de melding in photoshop : The command ”Feather” is not currently available. Weet jij wat Photoshop hiermee bedoelt?

  Groetjes,
  Danny

  Reply

  • @Danny Dan heb je ofwel een snelkoppeling in het menuutje rechtsboven naar het Feather commando verwijderd of je probeert juist Feather te gebruiken zonder dat je een selectie gemaakt hebt? Mijn Photoshop kennis is verder extreem beperkt vrees ik.

   Reply

 3. Werkt prima! Bedankt voor de tip, weer wat bijgeleerd! En daar hou ik van. Ook best handig als je 240 foto’s van een jubileum moet verwerken. ;)

  Groet,
  Petra

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top