Bewerk je foto’s in één keer voor je blog of plog in Paint.NET

Als je meerdere foto’s wilt gebruiken voor op je website, blog of plog dan zul je ze waarschijnlijk moeten bewerken voordat je ze plaatst. Zelfs de camera van een gemiddelde smartphone maakt tegenwoordig foto’s in een dermate groot formaat dat je ze minimaal moet verkleinen om er voor te zorgen dat het past in de layout van je site en om te voorkomen dat je bezoekers meerdere MB’s aan foto’s moeten downloaden. Het is verstandig om je foto’s die je op 1 pagina of blogpost wilt gebruiken allemaal op dezelfde grootte te hebben en de beeldkwaliteit aan te passen aan gebruik op het web.

Dat kun je in beeldbewerkingssoftware eenvoudig doen natuurlijk. Je laadt de foto’s één voor één in, verkleint ze naar het gewenste formaat en kiest bij het opslaan van de foto’s voor een iets lagere kwaliteit om zo de bestandsgrootte beperkt te houden. Gelukkig kun je met zowel betaalde als gratis beeldbewerkingssoftware dit ook in één keer doen om een hele hoop tijd te besparen. Gisteren legde ik in een stappenplan uit hoe je dit doet in Adobe Photoshop terwijl vandaag een uitleg volgt hoe je dit in het gratis beschikbare Paint.net kunt aanpakken. Niet alles hoeft veel geld te kosten.

Paint.NET

Voor wie er nog niet mee bekend mee is, Paint.NET is gratis te downloaden beeldbewerkingssoftware voor Windows. Het beschikt niet over alle toeters en bellen van commerciële software zoals Photoshop of Paint Shop Pro maar het komt er behoorlijk dicht bij in de buurt als je niet al te complexe zaken wilt doen. Oorspronkelijk is Paint.NET ontwikkeld als een mogelijke vervanging voor Paint dat in Windows zit maar vele jaren later is het nu een behoorlijk uitgebreid pakket geworden waarmee je zeer goed uit de voeten kunt als je niet per se Photoshop hoeft te gebruiken. Gratis software van deze kwaliteit valt niet te versmaden.

Het begint met een plugin
Ook al kun je veel met Paint.NET, het beschikt niet over de mogelijkheid om in één keer foto’s te converteren of te bewerken. Dat is gelukkig niet het einde van dit stappenplan want er is een plugin – PDNBulkUpdater – beschikbaar waarmee je die functionaliteit toevoegt aan het programma. Je zult dus eerst die plugin moeten downloaden, unzippen en het PDNBulkUpdaterCmd.exe moeten verplaatsen naar de installatiemap van Paint.NET (standaard C:\Program Files\Paint.NET). In dat zipbestand zit ook nog een tweede bestand, PDNBulkUpdater.dll, die je moet verplaatsen naar de Effects map binnen de installatiemap.

paint.net menuJe weet dat je het goed hebt gedaan als je daarna Paint.NET opstart (de bestanden moet je toevoegen aan de mappen terwijl Paint.NET niet geopend is) en je in het menu onder File de nieuwe menuoptie Bulk Processing hebt.

Stap 1.
Je raadt het vast al wat de eerste stap is. Ga naar File -> Bulk Processing om het schermpje te krijgen waarmee je via een wizard foto’s en afbeeldingen in één keer kunt converteren en bewerken.

Stap 2.
In het vervolgscherm dien je de map op te geven waar de bewerkte foto’s in geplaatst worden. Het vreemde is dat bij mij dit geen enkele impact had want Paint.NET zette ondanks die instelling de bewerkte foto’s in een nieuwe submap neer bij de oorspronkelijke foto’s. Maar het idee is dat je hier een andere map zou moeten kunnen opgeven :)

paint.net
Je kunt ook de bestanden hernoemen maar dat zou ik definitief niet in Paint.NET doen. Daar zijn andere gratis tools beter in. Bij Output File Type kun je kiezen uit acht bestandsformaten om je foto’s naar te converteren. Source File Type is de standaardinstelling en dat zou ik gewoon zo laten aangezien Paint.NET dan geen conversie uitvoert.

De te bewerken foto’s kun je selecteren door ze ofwel stuk voor stuk toe te voegen met de knop Add Images of in één keer als je ze vooraf in 1 mapje gedaan hebt met de knop Add Folder. Dat laatste is het makkelijkste als je veel foto’s hebt.

Stap 3. Verkleinen maar
paint.net
De Resampling kun je gewoon laten staan op de standaardwaarde maar om de grootte van de afbeeldingen aan te passen kun je nu kiezen tussen By Percentage en By Absolute Size. Het verschil zit hem erin dat je met verkleinen met een percentage de verhoudingen tussen de breedte en hoogte behoudt van de foto’s. Zowel de breedte als de hoogte worden met dat percentage aangepast. Als je altijd foto’s met hetzelfde apparaat maakt, dan hebben ze altijd dezelfde breedte en hoogte en kun je met wat rekenwerk het percentage vinden dat voor jouw site of blog het handigste is. Mijn iPad4 maakt bijvoorbeeld foto’s van 2592×1936 pixels en als ik de foto’s wil verkleinen naar een maximale breedte van 700 pixels (zo breed is mijn theme) dan kom ik op 27% uit.

Je kunt ook de absolute waarden opgeven en de precieze breedte en hoogte invullen. Controleer wel goed wat je hier invult want in tegenstelling tot Photoshop behoudt Paint.NET niet de correcte verhoudingen maar maakt er simpelweg foto’s van met dat precieze formaat. En dat kan betekenen dat foto’s in portraitformaat (waar de hoogte groter is dan de breedte) in elkaar gedrukt worden als je een kleinere hoogte hebt opgegeven. Ook hier is het handig om even te experimenteren wat de goede breedte en hoogte is voor jouw eigen site of blog. De Resolution kun je overigens gewoon op 96 pixels/inch laten staan.

Stap 4. Instelling per bestandsformaat
Elk van de acht bestandsformaten heeft zijn eigen specifieke instellingen en als je foto’s oorspronkelijk in JPEG formaat zijn, dan krijg je de hierbij horende instellingen te zien in het vervolgscherm: de kwaliteitinstelling.

paint.net
Paint.NET hanteert een kwaliteitsschaal van 1-100 (%). Voor schermafdrukken kies ik meestal een laag percentage omdat daar de helderheid van kleuren, contrast en details iets minder belangrijk zijn. Voor foto’s in een goede resolutie kun je beter rond de 80 kiezen.

Klik op Next, en dan nog een keer Next om alle foto’s te bewerken aan de hand van de instellingen die je zojuist meegegeven hebt. In het venster zie je wat er gebeurt en waar de nieuwe foto’s neergezet worden. Klaar om geupload te worden naar je site of blog.

paint.net
#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (6) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top