Ebooks voor je ereader downloaden van het Bibliotheek ebookplatform

bibliotheek ebookplatform
Na de ingebruikname van het nieuwe ebookplatform van de openbare bibliotheken afgelopen dinsdag waren er nog wel diverse verbeterpunten te vinden natuurlijk. Zo was het niet even duidelijk hoe je een account moest aanmaken en dit nieuwe account te koppelen met je bibliotheekpas. Ook waren er nog opstartproblemen en bleek de site vaak traag – en soms onbereikbaar – te zijn. En miste ik vooral de beloofde downloadbare ebooks die ook op een ereader te lezen zouden zijn. Met maar liefst 20-25% van de titels zou dat mogelijk moeten zijn maar ik kon geen enkele titel vinden om op mijn Kobo ereader(s) te zetten.

Het is nu drie dagen later en de ontwikkelingen hebben niet stil gestaan. Er is een beter onderscheid gemaakt tussen het webaccount dat je nodig hebt voor het gebruik van het ebookplatform en je bibliotheekaccount dat gebaseerd is op je pasnummer. Ook in de indeling van categoriën is het een en ander veranderd want in het platform wordt nu heel duidelijk aangegeven welke ebooks (ook) te downloaden zijn en dus op een ereader gelezen kunnen worden.

De nieuwe bovenste categorie – en daarmee dus standaard zichtbaar – is nu ‘Geschikt voor eReader‘ geworden. In die categorie zitten alle titels die je zowel kunt downloaden voor op je ereader maar ook online kunt lezen in de browser of via één van de Bibliotheek apps. Zodra je op een titel klikt verschijnt daar nog steeds de beschrijving van het boek zelf maar zie je ipv de ene knop om het ebook online te lezen, ook een tweede knop om het ebook op je ereader te kunnen lezen.

bibliotheek ebookplatform
Het ebook komt nog steeds terecht op je eigen Boekenplank, ongeacht op welke van de twee knoppen je klikt. Maar in plaats van de optie ‘E-book lezen‘ die je krijgt als je het boek alleen online wilt/kunt lezen, is er een nieuwe knop ‘E-book downloaden‘ zichtbaar bij de beschrijving.

bibliotheek ereader ebookplatform
Ebooks downloaden gaat precies zoals je dat (waarschijnlijk al) gewend bent met ebooks die voorzien zijn van Adobe DRM. Je downloadt niet het ebook zelf maar een metadatabestand, URLLink.acsm, dat geopend kan/moet worden met Adobe Digital Editions. Heb je die software nog niet, dan moet je die eerst installeren, een Adobe ID aanmaken dat gebaseerd is op je mailadres en Adobe Digital Editions activeren met je Adobe ID.

Open je vervolgens het URLLink.ascm bestand in Adobe Digital Editions, dan wordt daar het ebook in gedownload (en geopend).

bibliotheek ebookplatform
Als je je ereader aan de pc koppelt terwijl Adobe Digital Editions geopend is, dan wordt de ereader herkend en kun je het ebook vervolgens op je ereader zetten.

En kun je het lezen tot de inlever-/verloopdatum. Zonder internetverbinding. Zonder pc of apps.

Veel leesplezier gewenst :)

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (22) Write a comment

 1. Beste Raymond, dank voor deze – en eerdere overigens ook – uitstekend geschreven blog! Waar de info van de bibliotheek zelf tekortschiet, geef je exact aan hoe je de downloadbare ebooks kunt verkrijgen; vanavond gelijk uitproberen.
  PS mooi om te zien dat ze kennelijk ook een deal gesloten hebben met een uitgeverij van het christelijke genre.

  Reply

 2. […] Ook al is die upgrade naar 3.0 niet verplicht als je alleen Nederlandstalige ebooks koopt (die gebruiken watermerk DRM), er zijn nog voldoende plekken waar je nog wel vastzit aan Adobe DRM. Wil je je bij Kobobooks of Google Play Books gekochte ebooks downloaden om op je (niet Kobo) ereader te kunnen lezen, dan gaat dat nog steeds met Adobe DRM. Hetzelfde geldt als je ebooks op je ereader wilt lezen die je geleend besteld hebt op het nieuwe ebookplatform van de openbare bibliotheken. […]

  Reply

 3. Beste Raymond. Je geeft een heldere beschrijving van het downloadproces. Ik heb het protocol doorlopen en zowel via ADE 2.0 als 3.0 gepoogd op mijn Sony reader te downloaden. Helaas geen succes. Als ik de site van de Bibliotheken raadpleeg zie ik dat de melding ‘Fout bij ophalen licentie. Communicatieprobleem met licentieserver:
  E_ADEPT_NO_TOKEN’ vaker voorkomt en dat ze er nog geen oplossing voor zouden hebben, maar er wel hard aan werken. Het zou slechts bij een aantal ebooks voorkomen. Toevallig dat de drie boeken die ik gedownload (denk te) heb(ben) dat alle drie als resultaat geven.
  Ik zal het hier melden als het eenmaal werkt.

  Reply

 4. Nog eens geprobeerd vandaag en warempel het werkte nu wel. Jammer alleen dat er nog zo weinig boeken voor de ereader op staan en vooral dat ze niet gecategoriseerd zijn. Vind dan maar eens iets wat je aanspreekt… Zoeken naar een speld in een hooiberg… Maar dat hoort blijkbaar bij de opstartfase. Ben benieuwd naar de toekomstige ontwikkelingen.

  Reply

 5. Sorry, ik was voorbarig in mijn oordeel. Mijn zoon wijst me er net op dat er aan de linkerkant wel degelijk een flink aantal categorieën staan! Dat maakt het zoeken er een heel stuk makkelijker op. Nu alleen nog hopen op een aanzienlijke grotere collectie dus.

  Reply

 6. Wat doe ik met de volgende melding?

  Fout bij ophalen licentie. Communicatieprobleem met licentieserver:
  E_ADEPT_DATABASE

  Reply

  • die heb ik ook en ik word er flink chagrijnig van. kan niks vinden op internet hoe ik dat moet oplossen.
   alles opnieuw gedaan, zelfs opnieuw account gemaakt etc. maar die foutmelding blijf ik krijgen.

   Reply

  • Helaas doe je helemaal niets met zo’n foutmelding. Ik had hem jaren geleden toen ik een boek met Adobe DRM kocht. Wat er gebeurt met het downloaden van een dergelijk boek (en het is voor het downloaden van een geleend boek niet anders) is dat je eerst een bestandje downloadt (urllink.acsm) wat vervolgens het daadwerkelijke ePub bestand downloadt vanuit Adobe Digital Editions. Tijdens dat downloaden wordt het ePub bestand versleutelt met jouw eigen Adobe ID.

   De licentieserver regelt de toestemming voordat de download (en versleuteling) plaatsvindt (of het bestand gedownload *mag* worden omdat je betaalt of een legitieme lener bent) en daar gaat het nu fout. Die server is van Adobe zelf en de E_ADEPT_DATABASE foutmelding geeft aan dat er een probleem met die server zelf is. Daar kan noch de Bibliotheek noch jij iets aan doen en het is Adobe die dat probleem moet fixen.

   Helaas is dit één van de vele nadelen van (Adobe DRM): het is een keten van technische controles en op elk punt in die keten kan het fout gaan.

   —–
   Aanvulling: het probleem blijkt ook op de fora van Adobe gemeld te zijn en gisteren (13 februari) opgelost te zijn

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top