Ebooks voor je ereader downloaden van het Bibliotheek ebookplatform

bibliotheek ebookplatform
Na de ingebruikname van het nieuwe ebookplatform van de openbare bibliotheken afgelopen dinsdag waren er nog wel diverse verbeterpunten te vinden natuurlijk. Zo was het niet even duidelijk hoe je een account moest aanmaken en dit nieuwe account te koppelen met je bibliotheekpas. Ook waren er nog opstartproblemen en bleek de site vaak traag – en soms onbereikbaar – te zijn. En miste ik vooral de beloofde downloadbare ebooks die ook op een ereader te lezen zouden zijn. Met maar liefst 20-25% van de titels zou dat mogelijk moeten zijn maar ik kon geen enkele titel vinden om op mijn Kobo ereader(s) te zetten.

Het is nu drie dagen later en de ontwikkelingen hebben niet stil gestaan. Er is een beter onderscheid gemaakt tussen het webaccount dat je nodig hebt voor het gebruik van het ebookplatform en je bibliotheekaccount dat gebaseerd is op je pasnummer. Ook in de indeling van categoriën is het een en ander veranderd want in het platform wordt nu heel duidelijk aangegeven welke ebooks (ook) te downloaden zijn en dus op een ereader gelezen kunnen worden.

De nieuwe bovenste categorie – en daarmee dus standaard zichtbaar – is nu ‘Geschikt voor eReader‘ geworden. In die categorie zitten alle titels die je zowel kunt downloaden voor op je ereader maar ook online kunt lezen in de browser of via één van de Bibliotheek apps. Zodra je op een titel klikt verschijnt daar nog steeds de beschrijving van het boek zelf maar zie je ipv de ene knop om het ebook online te lezen, ook een tweede knop om het ebook op je ereader te kunnen lezen.

bibliotheek ebookplatform
Het ebook komt nog steeds terecht op je eigen Boekenplank, ongeacht op welke van de twee knoppen je klikt. Maar in plaats van de optie ‘E-book lezen‘ die je krijgt als je het boek alleen online wilt/kunt lezen, is er een nieuwe knop ‘E-book downloaden‘ zichtbaar bij de beschrijving.

bibliotheek ereader ebookplatform
Ebooks downloaden gaat precies zoals je dat (waarschijnlijk al) gewend bent met ebooks die voorzien zijn van Adobe DRM. Je downloadt niet het ebook zelf maar een metadatabestand, URLLink.acsm, dat geopend kan/moet worden met Adobe Digital Editions. Heb je die software nog niet, dan moet je die eerst installeren, een Adobe ID aanmaken dat gebaseerd is op je mailadres en Adobe Digital Editions activeren met je Adobe ID.

Open je vervolgens het URLLink.ascm bestand in Adobe Digital Editions, dan wordt daar het ebook in gedownload (en geopend).

bibliotheek ebookplatform
Als je je ereader aan de pc koppelt terwijl Adobe Digital Editions geopend is, dan wordt de ereader herkend en kun je het ebook vervolgens op je ereader zetten.

En kun je het lezen tot de inlever-/verloopdatum. Zonder internetverbinding. Zonder pc of apps.

Veel leesplezier gewenst :)

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (22) Write a comment

  1. Pingback: Een nieuwe versie van Adobe DRM: hoe DRM nog irritanter wordt | Vakblog

  2. Pingback: Elly's Choice: de digitale boekenclub voor je legale downloads - Vakblog

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top