Pinterest borden volgen via RSS

pinterest rss
Of Pinterest na ruim twee jaar echt een belangrijke speler is geworden zou ik je niet kunnen vertellen. Ik maak er zelf nauwelijks gebruik van en kom ook niet vaak via andere wegen terecht op Pinterest borden van anderen. Ik had eigenlijk verwacht dat ik Pinterest met enige regelmaat in het nieuws had gezien aangezien het qua auteursrechten nog best schimmig blijft. Maar dat blijkt erg mee te vallen als ik nu even google op nieuwsberichten van de laatste jaren waarin ze genoemd worden.

Er zijn, behalve de tientallen miljoenen particuliere gebruikers, echter ook een half miljoen zakelijke gebruikers te vinden op Pinterest. Dat betekent dat er veel bedrijven te vinden zijn die ook via Pinterest nieuws verspreiden en die specifieke doelgroep proberen te bereiken die daar actief is. Vrouwen als je de statistieken mag geloven.

Maar goed, afgelopen week werd ik verwezen naar een bord van Kobo waarop ze af en toe kortingscodes voor hun ebooks zetten. Gelukkig had ik mijn inloggegevens nog bewaard maar was ik niet van plan om dagelijks of wekelijks in te gaan loggen om te kijken of er wat nieuws verschenen. Dat is nou precies de reden waarom ik gebruik maak van RSS feeds. Ondanks het feit dat Pinterest zelf op hun site nergens verwijst naar RSS feeds voor gebruikers of borden, zijn ze er wel degelijk. Niet met een handig zichtbare knop maar wel als je een beetje gaat sleutelen aan de URL’s.

Pinterest gebruikers volgen via RSS
De profielpagina’s van Pinterest gebruikers hebben eenvoudige URL’s die bestaan uit de sitenaam en de gebruikernaam. In mijn geval is dat http://www.pinterest.com/rsnijders. Voeg daar nog een backslash aan toe gevolgd door feed.rss en je krijgt de RSS feed waarmee je alle nieuwe pins te zien krijgt van me. De URL wordt dan http://www.pinterest.com/rsnijders/feed.rss. Het is wel een slecht voorbeeld want je kunt nog lang wachten vrees ik voordat je iets nieuws in je feedreader te zien krijgt.

Een Pinterest bord volgen via RSS
Heb je, net als ik, enkele interessante borden gevonden die je liever via RSS wilt volgen dan via Pinterest zelf, dan kun je ook die URL’s iets aanpassen om de RSS feed te krijgen. Het bord van Kobo met de kortingscodes kun je vinden op http://www.pinterest.com/KoboBooks/kobo-deals-coupons/. Hier moet je de backslash aan het einde juist weghalen en .rss toevoegen waarmee de feedURL http://www.pinterest.com/KoboBooks/kobo-deals-coupons.rss wordt.

Toevoegen van de RSS feeds aan Feedly
Als je ook Feedly gebruikt om al je RSS feeds in te lezen dan kun je eenvoudig nieuwe feeds toevoegen. Als je veel gebruik maakt van RSS feeds dan is de RSS Subscription Extension (voor Chrome) erg handig om ze snel toe te voegen aan Feedly maar het kan natuurlijk ook rechtstreeks in Feedly.

pinterest rss add to feedlyDaarvoor kun je linksbovenaan in Feedly klikken op +Add Content en in de zoekbalk de volledige URL van de Pinterest RSS feed intikken (of plakken). Bij reguliere sites of blogs is Feedly slim genoeg om de feed te vinden als je alleen de URL van de site of blog opgeeft maar met RSS feeds voor Pinterest werkt die truc niet als je gaat zoeken op de URL’s van gebruikers of borden.

Op die manier zie je vanzelf nieuwe pins opduiken in de feed(s) en hoef je niet meer handmatig te controleren wat er allemaal nieuw is op de Pinterest site. Met bijkomend voordeel dat pins zelfs bewaard blijven in Feedly als een gebruiker ze weer verwijdert van zijn of haar bord.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (4) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top