Calibre tweaks: automatische teller bij series uitschakelen

calibre tweaks
Een lezer mailde me met de vraag:

Calibre vertoont standaard eigenzinnig gedrag bij het toevoegen van boeken die een serie-aanduiding hebben gekregen via de metadata. Het is vervelend dat, iedere keer bij de toevoeging van een boek, de teller automatisch door de software op de laatstbekende hoogste stand plus 1 wordt gezet. Is het mogelijk dit gedrag via ‘preferences’ te wijzigen? Is het mogelijk om het ‘tellertje’ uit te schakelen, waarna het getal via metadata handmatig zal moeten worden ingevoerd?

Als je nieuwe boeken toevoegt aan een Calibre bibliotheek dan is Series één van de metadatavelden die je kunt gebruiken. Het is ook een hele essentiële als je veel boeken hebt die onderdeel uitmaken van een reeks of serie en ik gebruik het dan ook voor de meerderheid van de titels in mijn eigen bibliotheek. Behalve dat je in Calibre dan eenvoudig op serie kunt sorteren om snel te kijken welke titels bij elkaar horen, kan het ook een hele handige manier zijn om de ebooks op je ereader bij elkaar te houden. Je kunt namelijk de naam van de serie gebruiken als onderdeel van de titel als je het op je ereader zet en ik gebruik dat ook als ik meerdere boeken van één auteur op chronologische volgorde wil lezen (door de naam van de auteur als serienaam in te vullen en de boeken te nummeren op die chronologische volgorde).

En inderdaad, op het moment dat je een boek toevoegt en een bestaande serie – die je al eerder gebruikt hebt – selecteert bij de metadata, dan vult Calibre standaard de hoogste waarde in plus 1 bij het nummer. Erg handig als je netjes de boeken toevoegt in de goede volgorde maar aanzienlijk minder nuttig als je ze niet zo gestructureerd aan de bibliotheek toevoegt. Zelfs als je het handmatig corrigeert moet je oppassen dat Calibre het nummer niet zelf alsnog op de automatische waarde neerzet.

Het goede nieuws is echter dat dit inderdaad aan te passen is. Bij Preferences -> Advanced -> Tweaks vind je de Calibre tweaks terug waarmee je handmatig een aantal instellingen kunt wijzigen. Die grijpen rechtstreeks in op het script waar Calibre mee gebouwd is en geven je de mogelijkheid om op systeemniveau het een en ander naar eigen smaak aan te passen.

calibre tweaks
Bij Tweaks zie je in de linkerkolom vervolgens tientallen kleinere functionaliteiten van Calibre die je kunt aanpassen. Als je op 1 van deze klikt zie je rechts een hulptekst verschijnen die uitlegt wat er aangepast kan worden en wat de opties hiervoor zijn. Voor de automatische teller bij series moet je Auto increment series index hebben.

calibre tweaks
In de hulptekst zie je dat deze inderdaad bedoeld is om het gedrag van de teller te wijzigen en dat je maar liefst 8 waarden hebt die je rechtsonderin kunt gebruiken voor series_index_auto_increment. De standaardwaarde is ‘next‘ en die zorgt er inderdaad voor dat het eerste getal wordt gebruikt dat na de hoogste (eerdere) toegekende waarde volgt. Wil je de teller min of meer uitschakelen dan kun je ‘next’ vervangen door ‘const’ om altijd de teller op 1 te laten staan of ‘no_change’ om altijd het laatst gebruikte nummer te laten staan. Vul je hier een getal (zonder aanhalingstekens) in, dan zal dat specifieke getal standaard gebruikt worden. Er wordt bij vermeld dat je hier ook 0.0 kunt gebruiken en dat is wat ik zelf gebruik. Ik pas de nummering handmatig aan als ik nieuwe titels toevoeg en dat is precies wat de vraagsteller ook wilde doen.

Vergeet trouwens niet om na het aanpassen op Apply te klikken om de wijzigingen door te voeren. Ik heb zelf de neiging om op het kruisje te drukken om het venster te sluiten en dan werkt het niet.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top