Horizon 2014: trends in ICT en onderwijs

Elk jaar verschijnt er een Horizon rapport van het New Media Consortium ism EDUCAUSE dat huidige en opkomende technologieën in kaart brengt die relevant zijn voor het (hoger) onderwijs. In de Horizon 2014 editie worden ook weer 6 “onvermijdbare” trends gesignaleerd, 6 grote uitdagingen en 6 opkomende trends voor het hoger onderwijs genoemd zoals ze verzameld zijn door verschillende panels van experts in onderwijs en ICT.

De trends en uitdagingen worden beschreven aan de hand van voorbeelden en ook nog opgesplitst in thema’s die al zeer binnenkort spelen (tussen 1 en 2 jaar), op de middellange termijn spelen (3 tot 5 jaar) en die op lange termijn aan de horizon verschijnen (meer dan 5 jaar).

horizon 2014

Ook al zijn niet alle genoemde onderwerpen één op één relevant voor het Nederlandse hoger onderwijs, het Horizon 2014 rapport is verplicht leesvoer voor iedereen die in een onderwijsinstelling werkzaam is. Je kunt niet zeggen dat je de ontwikkelingen niet zag aankomen dan.

Het rapport telt 52 pagina’s en is vanaf de site van NMC te downloaden als PDF.

@foto: Stuck in Customs via photopin cc

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (11) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top