De laatste jaren ligt er meer nadruk op het gebruik van wetenschappelijke literatuur in het hoger beroepsonderwijs. Niet alleen bij kenniskringen en lectoraten speelt het zoeken naar en verwerken van wetenschappelijke literatuur een belangrijke rol, ook van studenten wordt steeds vaker verwacht dat ze behalve de vakliteratuur (en Google) ook gebruik maken van wetenschappelijke tijdschriftartikelen en boeken. Die moeten wat meer verdieping en niveau geven aan hun literatuuronderzoek.
De vraag hoe je wetenschappelijke literatuur onderscheidt van ‘reguliere’ vakliteratuur is er niet eentje die ik mezelf ooit gesteld heb. Het is één van die dingen waar je nooit over nadenkt – maar gewoon doet – totdat je het moet omschrijven naar anderen toe. En dat is natuurlijk precies wat je als docent moet doen als je van je studenten vraagt om minstens een paar wetenschappelijke tijdschriftartikelen of boeken te raadplegen bij het praktijkonderzoek dat ze uitvoeren. Ik zou het zelf gehouden hebben op ‘literatuur die (de resultaten van) wetenschappelijk onderzoek beschrijft’ maar in een opdrachtbeschrijving voor literatuuronderzoek bij een niet nader genoemde opleiding, van een niet nader genoemde docent, kwam ik het onderstaande stukje tegen.
Als het nu nog mis gaat bij die studenten, dan weet ik het ook niet meer ;)
#
[Vakblog] Hoe herken je wetenschappelijke literatuur? http://t.co/Skt9LvTjuq
Hahaha.. ik doe niet anders dan dit uitleggen tijdens instructies. Ik leg trouwens net iets andere dingen uit, maar het is woensdagavond, laten we rustig aan doen ;-) (dus geen heel epistel op facebook)
Nog even op een (handig) rijtje studenten #minorLICT herken de wetenschappelijke literatuur #onderzoek via @rsnijders http://t.co/w2yIDI9EOi
Hoe herken je wetenschappelijke literatuur?: vakblog @rsnijders
http://t.co/20D1kkaQzK
‘Als de stijl is gericht op het grote publiek heb je géén wetenschappelijk boek te pakken’ http://t.co/sP3Zj73vmV
Veelzeggend! “@AnnekeNunn: ‘Als stijl is gericht op grote publiek heb je géén wetenschappelijk boek te pakken’ http://t.co/MjTrPf42Ye
Hoi Raymond, even een testje tijdens de workshop.