De Kobo Arc in de praktijk

kobo arc
E-ink ereaders zijn functioneel en perfect om (lang) op te lezen. Maar heel erg sexy zijn ze niet als gadget. Goed je kunt weken lang lezen op een ereader zonder ooit het kabeltje te hoeven zoeken waarmee je hem op kunt laden maar het scherm is traag, kleur zul je niet aantreffen en je kunt er niks anders mee doen dan lezen. Dat is de reden dat Amazon en Barnes and Noble met hun eerste modellen Android tablets (Kindle Fire en Nook HD resp.) kwamen die het beste van twee werelden zouden moeten bieden. De mogelijkheid om ebooks uit de eigen gesloten ecosystemen te kunnen lezen maar ook om (eigen) multimediale content en apps te kunnen gebruiken.

Ook Kobo bleef niet achter en introduceerde in 2011 de Kobo Vox. Een 7″ Android (2.3) tablet die de oversteek naar Europa niet wist te maken. Het relatief grote succes van de e-ink ereaders van Kobo, gecombineerd met het niet beschikbaar zijn van de Kindle Fire en de Nook HD ereading tablets, deed Kobo eind 2012 besluiten de opvolger van de Kobo Vox wel in Nederland op de markt te brengen. De Kobo Arc is wederom een 7″ Android tablet die (nog steeds) via de Libris en Blz boekwinkels verkrijgbaar is. De timing had achteraf bijna niet slechter kunnen zijn voor deze betaalbare Android tablet want het concurreerde vanaf de eerste dag met de Nexus 7 van Google.

Ook ik liet de Kobo Arc links liggen en schafde de Nexus 7 aan die in mijn ogen duidelijk superieur en veel beter verkrijgbaar was. Ruim een jaar later echter heb ik hem alsnog in mijn bezit gekregen – met grote dank aan @Dymphie – en ben ik nu toch in de gelegenheid om hem in de praktijk uit te proberen.

In de verpakking (de hardware)

kobo arc
De Kobo Arc is zoals gezegd een Android tablet met een 7 inch scherm. Er zijn meerdere versies met resp. 16, 32 en 64GB opslag door Kobo gemaakt maar in Nederland is alleen het model met 16GB verkrijgbaar. Dit is niet uitbreidbaar dus je zult het, net als bij de Nexus 7, moeten doen met die 16GB (of beter gezegd 12 GB want dat is wat er vrij te gebruiken is).

Aan de voorzijde vind je bovenaan in de rand een 720p camera waarmee je selfies kunt maken mbv de camera app of waar je zonder veel problemen mee kunt Skypen. In de onderste rand zijn twee uitsparingen zichtbaar waar speakers achter zitten. Kobo stelt dat daarmee een surround geluid mee geproduceerd wordt en hoewel je je daar niet al te veel bij moet voorstellen komt er inderdaad een aardig geluid uit die twee speakers. Het is prettig dat Kobo in elk geval de logica hanteert – die ontbreekt bij bijv. de Nexus 7 – om de speakers ook te richten op de plek waar je oren zich zullen bevinden. Een powerknop aan de bovenkant, volumeknop aan de zijkant en een micro usb aansluiting aan de onderkant van de Kobo Arc maken het verhaal af qua knoppen en aansluitingen. In de doos tref je behalve de Arc ook een oplader aan met micro usb aansluiting (natuurlijk) die je behalve voor de Arc ook voor andere apparaten kunt gebruiken met een dergelijke aansluiting.

De Arc is voorzien van dezelfde verwisselbare achterkanten als waar o.a. de Kobo Mini en de Kobo Glo van voorzien zijn. Helaas is het ook exact dezelfde vingerafdrukmagneet wat, naar ik aanneem, de reden is dat latere modellen er niet mee uitgerust zijn. Over vingerafdrukken gesproken valt bij de Kobo Arc ook het scherm op. Het is een 7″ IPS scherm met een 1280×800 resolutie (net als de eerste Nexus 7 en de Kindle Fire HD) dat echter flink spiegelt en veel zichtbaarder vingerafdrukken aantrekt dan de concurrenten.

De Kobo Arc is een redelijk dik apparaat en ook aan de zware kant met 364 gram. Dat is 50 gram zwaarder dan de Nexus 7 en dat verschil merk je wel goed. De Arc deed mij vooral denken aan de eerste 7″ Galaxy Tab die ik ook niet echt graag urenlang vasthield om er een boek op te gaan lezen.

De software

Daar waar Amazon een geheel eigen versie van Android maakt voor de Kindle Fire tablets, inclusief een eigen app store, past Kobo de reguliere Android slechts beperkt aan. Inmiddels heeft de Arc een update gekregen naar Android 4.1.1  – dat waarschijnlijk ook de laatste update zal zijn geweest – en is de Kobo Arc eigenlijk een standaard Android tablet waar alleen het startscherm flink aangepast is.

De onderste 20% van het scherm is ten alle tijden gereserveerd voor een Ontdek tabblad waar de aanbevolen ebooks en muziekitems (via de standaard geïnstalleerde 7Digital app) op getoond worden. Het startscherm is voorzien van wat Kobo Tapestries noemt: folders die als een soort sub-scherm geopend worden. Standaard zijn er vier aanwezig: Lezen, Bladeren, Entertainment en Sociaal. In een Tapestry kunnen snelkoppelingen naar apps geplaatst worden, widgets maar ook snelkoppelingen naar content. Kobo is geïnspireerd door Pinterest denk ik want je kunt allerlei items pinnen naar een Tapestry toe. Dit kan vanuit het Ontdek tabblad door bij een boek of muziekvideo op Vastzetten te klikken of in de standaard browser op het icoontje met de prikker te klikken om een afbeelding of URL te pinnen. Deze optie ontbreekt logischerwijs als je een andere browserapp gebruikt zoals Chrome.

Ook al kun je zonder problemen apps uit de reguliere Play Store installeren op de Kobo Arc, Kobo probeert je qua lezen wel naar het eigen ecosysteem te loodsen. Bij het configureren van de Arc heb je verplicht een Kobo account nodig en dat zorgt ook gelijk voor het vullen van de Kobo lees app en het inrichten van de Lezen Tapestry, mits je natuurlijk bij Kobobooks al ebooks gekocht had natuurlijk.

Op de Ontdek tab na zit je verder echter nergens aan vast op de Arc. De standaard Tapestries zijn ook alle weer te verwijderen, je kunt zelf nieuwe aanmaken en je hoeft ook niet via de Kobo app te gaan lezen op de Arc. Zelf heb ik meteen de Kindle app en de Google Play Books app geïnstalleerd en dat werkt prima. De widgets om leesstatistieken e.d. te tonen horen wel exclusief bij het gebruik van de Kobo app maar als je zonder die widgets kunt en wilt, dan weerhoudt niets je er van om bijna alle Kobo gerelateerde zaken te verbergen of te verwijderen.

De leeservaring

Lezen via de Kobo (of een andere leesapp) gaat zoals je gewend bent op een tablet. Bladeren door te swipen op het scherm gaat vanzelfsprekend veel vlotter dan op een e-ink ereader en het scherm geeft de kleuren prima weer. Al dat swipen levert echter wel veel zichtbare vingerafdrukken op en hoewel het niet overdreven hinderlijk is kreeg ik zelf wel de neiging om het scherm schoon te poetsen na het lezen van een paar hoofdstukken.

Het gewicht en de dikte van de Kobo Arc zijn wel aandachtspunten. De Arc is duidelijk zwaarder en dikker dan een ereader en na verloop van tijd merk je duidelijk dat je aardig wat gewicht aan het vasthouden bent. Het weegt niet op tegen een stevige dikke pil van papier maar die hou je ook niet met één hand vast natuurlijk.

Video kijken

Foto’s en vooral video kijken op een ereader hoef je niet te proberen maar op een tablet gaat dat natuurlijk prima. Ook al ben je beperkt qua opslagruimte, via apps als NPO, NOS, YouTube en Netflix kun je gewoon streamend naar video kijken en dat werkt allemaal goed via wifi. Videochatten middels Skype gaat ook probleemloos en dankzij de speakers aan de voorkant heb je eigenlijk niet eens een hoofdtelefoon nodig.

In de hoes

Wil je wat langer naar een video kijken dan heb je wel een standaard of iets dergelijks nodig om de Arc in te zetten. Kobo heeft daar een eigen Sleep Cover voor die niet alleen het scherm beschermt maar ook terugvouwt om de Arc iets rechtop te kunnen zetten. Je kunt ook bij Geckocovers een hoes bestellen die het mogelijk maakt om de Arc zowel in portrait als landscape positie neer te zetten. Zeker als je van plan bent de Kobo Arc mee te nemen onderweg is het geen overbodige luxe om voor betere bescherming te zorgen.

Conclusie

Als je van plan bent om veel ebooks te gaan lezen dan zou ik definitief een reguliere ereader aanschaffen. Kobo heeft weliswaar een interessante aanpassing aan het uiterlijk van Android gedaan maar uiteindelijk zijn dat slechts cosmetische gimmicks die nog niet steeds niet kunnen verhullen dat je aan het lezen bent van een glimmend scherm (vol met vingerafdrukken). Hoe leuk en nuttig die aanpassingen voor je zijn is ook nog eens sterk afhankelijk van de mate waarin je al gebruik maakt van het Kobo ecosysteem. Maak je voor het eerst een Kobo account aan dan heb je geen ebooks in je account zitten en voegen de Kobo leesapp en Tapestries maar bijzonder weinig toe.

Zoek je echter een betaalbare Android tablet waar je ook op wilt gaan lezen, dan is de Kobo Arc ineens een stuk interessanter. Helemaal als je al eerder ebooks gekocht hebt bij Kobo. De Arc is weliswaar ruim een jaar oud en heeft met de Kobo Arc 7 en Arc 7 HD zelfs al twee opvolgers, het is nog steeds een capabele tablet die op een redelijk recente Androidversie draait en die prima in staat is om bijna alle Android apps te draaien. Juist omdat het een ouder – maar nog steeds leverbaar – model is kun je de Kobo Arc tegenwoordig nieuw voor zo’n 130 euro kopen. Dat is ongeveer vergelijkbaar met de prijs van de Kobo Aura ereader maar duidelijk goedkoper dan een Nexus 7.

Oftewel, voor de leeservaring zou ik de Kobo Arc niet willen aanbevelen maar als budgettablet is die zeer zeker geschikt. Ook al is het scherm van de Arc niet het beste wat je kunt vinden, het is vele malen beter dan de schermen die je in de ‘echte’ budgettablets aantreft en wat dat betreft kan de Kobo Arc een leuk instapmodel zijn als je een klein formaat tablet zoekt.

@ Met dank aan Geckocovers voor het beschikbaar stellen van de Kobo Arc hoes

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top