Bestandsbeheer in de cloud: waar had ik die bestanden ook alweer gelaten?

bestandsbeheer
Vandaag zette Microsoft de schakelaar om en is de introductie van OneDrive een feit. Geen echte introductie natuurlijk want het is de oude vertrouwde Skydrive die Microsoft noodgedwongen moest hernoemen na het verliezen van een rechtszaak tegen het Britse BSkyB. One place for everything in your life is de slogan die erbij hoort en Microsoft doet zijn uiterste best om van de nood een deugd te maken. De integratie met de Office Web Apps wordt benadrukt – erg handig om via de browser aanpassingen aan een Word, Excel of Powerpoint document te maken – en als je gebruiker bent van Office 365 dan kun je nu ook realtime samenwerken in één document. Net zoals je dat in Google Drive ook al kon.
onedrive bestandsbeheerDaar houdt het afkijken bij de concurrentie niet op want ook OneDrive introduceert nu de mogelijkheid om automatisch een Camera-album aan te maken waarin alle foto’s van je Android toestel gekopieerd worden (voor Windows Phone en iOS kon dat al). Inmiddels knokken zowel de Google+ app, de OneDrive en de Dropbox app om het privilege de kiekjes van mijn telefoon te mogen uploaden naar de cloud toe. En over Dropbox gesproken, daar gaat OneDrive nu nog aggressiever achteraan. Niet alleen door een bonus van 3GB te geven als je de fotobackup functie gebruikt maar ook door een met Dropbox vergelijkbaar systeem van referrals toe te voegen. Gebruikers worden aangemoedigd middels een link nieuwe gebruikers binnen te halen en krijgen daar zelf 500MB per nieuwe gebruiker voor tot een maximum van 5GB.

Nu probeer ik ondanks dat promopraatje hierboven niemand OneDrive aan te praten maar lijkt de strijd wel behoorlijk losgebarsten te zijn tussen een groot aantal diensten die gratis en betaald opslagruimte bieden voor al je documenten. Behalve bij OneDrive heb ik accounts bij Google Drive, Dropbox en Box.net maar krijg ik ook af en toe linkjes doorgestuurd via SugarSync, Mega en Copy. Allemaal diensten die inmiddels min of meer hetzelfde leveren: gratis opslagruimte, het synchroniseren van documenten tussen apparaten en natuurlijk een verdienmodel dat je moet overhalen een betaald account te nemen voor nog meer opslagruimte.

Bestandsbeheer

Het nadeel van al die gratis diensten is dat je al snel geneigd bent van meerdere gebruik te gaan maken. 25GB hier, 15GB daar, nog eens 50GB bij een andere. Het tikt lekker aan maar je hebt dan wel je documenten, foto’s en andere bestanden op verschillende plekken staan. Het kan zijn dat je dat helemaal geen probleem vindt maar zelf vind ik het wel lastig om te moeten onthouden waar ik nou ook al weer wat had neergezet.

Als je niet al te veel bestanden hebt kun je er voor kiezen om er slechts eentje te gebruiken waarbij de hoeveelheid opslagruimte niet altijd de doorslaggevende factor hoeft te zijn. Als je een Windows Phone of Windows 8 gebruiker bent dan is OneDrive bijna niet te vermijden bijvoorbeeld. Hetzelfde geldt voor Google Drive als je een Google account hebt en wie heeft dat tegenwoordig nou niet? Het is goed opletten welke functionaliteiten en koppelingen met andere apps voor jou het handigste zijn.

Zelf heb ik ervoor gekozen om te betalen voor één van die diensten. Ik heb een betaald Dropbox account waar ik voldoende ruimte heb voor al mijn bestanden. Daar staan o.a. mijn backups, mijn ebooks, mijn foto’s en alle werkgerelateerde bestanden. In een netjes georganiseerde mappenstructuur. Handig want er zijn bijzonder veel webtoepassingen en apps die overweg kunnen met Dropbox en op die manier heb ik echt overal mijn bestanden bij de hand. Google Drive gebruik ik alleen voor de met mij gedeelde bestanden en Google spreadsheets terwijl ik Box alleen gebruik als een archief van bestanden die ik niet meer nodig heb maar (nog) niet wil verwijderen.

Maar hoewel ik daardoor uitstekend mijn bestanden kan terugvinden knaagt het wel een beetje. Want Dropbox is weliswaar de oudste dienst voor het synchroniseren en opslaan van bestanden, de concurrentie doet nu dus hetzelfde voor minder geld. Zowel Google Drive als OneDrive zijn ongeveer de helft goedkoper en zeker sinds ik zelf Windows 8 en Office 365 gebruiker ben maak ik automatisch ook meer gebruik van Skydrive/OneDrive. Langzaam staan daar meer en meer werkbestanden want tja, juist voor werk gebruik ik regelmatig Office en dan is OneDrive wel zo makkelijk om zelfs onderweg nog documenten te kunnen bewerken.

Oftewel, misschien dat ik toch nog weer wat ga schuiven met mijn bestanden tussen de verschillende diensten.

En hoe doen jullie het? Gaan je bestanden de cloud in of heb je een broekzak vol USB sticks? Hoeveel en welke diensten gebruiken jullie voor het opslaan van je bestanden? En hoe houd je bij waar en wat je opgeslagen hebt als je er meerdere gebruikt? Betaal je er voor?

Ik ben nieuwsgierig :)

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (14) Write a comment

 1. Ik gebruik de gratis versie van dropbox. De anderen gebruik ik niet. Waar ik een beetje mee zit, zijn de voorwaarden: alles wat ik upload naar dropbox wordt hun eigendom. Liever dus usb voor werkbestanden, maar die vergeet ik te vaak ;-)

  Reply

  • Met Dropbox (of welke andere dienst dan ook) kun je je genoeg zorgen maken of je bestanden door een kraak o.i.d. ooit inzichtelijk worden voor een ander maar Dropbox doet verder niks met je bestanden. Ze claimen expliciet geen eigenaarschap en hun voorwaarden stellen duidelijk dat je ten alle tijden het eigenaarschap behoudt. Het enige wat wel gebeurt is dat als je bestanden uploadt die al op hun server staan, die bestanden met jouw account geassocieerd worden ipv dat dat exacte bestand nog eens geupload wordt. En daar kan ik mee leven :)

   https://www.dropbox.com/privacy#terms

   Reply

 2. Ik gebruik de gratis versie van Spideroak. Voor documenten en mail. Eens per jaar schoon ik op naar mijn backup TrueCrypt. Ik heb trouwens alles in TrueCrypt en de volumes gaan jaarlijks op dvd’s.
  Daarnaast gebruik ik op mijn werk Google Docs & Drive.

  Reply

 3. Met een gemiddelde grootte van 64Gb in een mobiele telefoon zit je bij microsoft met je fotos al snel in de klem. Google laat je die tenminste gratis uploaden zonder limiet en zonder dat dat ten koste gaat van je capaciteit. Ondanks dat deze dienst dus niets nieuws is zijn er voor de gemiddelde consument betere en privacy beter geregelde oplossingen mogelijk. Zeker in de randstad, maar ook daar buiten, heeft de consument een internet aansluiting die snel genoeg is en waar je via wifi nog eens gratis toegang toe hebt. Plaats een NAS ala QNAP of 1 van de concurrenten en je hebt Terrabytes ter beschikking die je eventueel met de hulp van een tweede consument z’n aansluiting nog eens automatisch kan laten bakuppen naar een andere locatie. Eenmalige investering en lol zonder dat iemand met je data aan de haal kan gaan. 25Gb (oid) is gewoon niet meer van deze tijd.

  Reply

 4. Ik heb een betaald dropbox account, Evernote Premium, 50 GB box.net en gratis Google Drive en One Drive.

  Focus ligt voor mij op offline gebruik, synchronisatie tussen devices en ondersteuning van iOS. Hier is Dropbox nog steeds heel sterk.

  Merendeel van alle iOS apps ondersteunen Dropbox, terwijl overige vaak niet ondersteund worden. Nadeel van Dropbox is dat ik niet kan zoeken in bestanden. Cloudmagic heeft dit een tijd ondersteund, maar is helaas gestopt.

  De backup van Dropbox gaat naar AWS. Daarnaast gebruik ik backupify.

  Gebruik van box.net voor bestanden die ik meer actief gebruik is een goede tip. Met 250 MB bestandslimiet vind ik box.net toch net weer te beperkt, dus laat ik voorlopig alles bij Dropbox.

  Office 365 gebruik ik privé niet, zodat ik OneDrive ook niet gebruik.

  Reply

  • Voor encryptie in Dropbox heb ik eerst gekeken naar het omzetten en encrypten van documenten in PDF. Dit was te moeizaam.

   Een beter alternatief is Boxcryptor. Deze ondersteund meerdere platforms. Voordeel is dat ik hiermee versleutelde bestanden ook vanaf iOS kan benaderen.

   Reply

 5. Ik ken het probleem… Ik gebruik zelf (alles gratis) Copy (voor mijn doctoraatsthesis), Dropbox (voor mijn e-book database), Skydrive (voor de databases van al mijn boeken, + mijn archief van Evernote) + een deel van mijn doctoraatsthesis + enkele belangrijke documenten) en Googledrive (voor een ander deel van mijn doctoraatsthesis)… Maar ik moet telkens weer gaan kijken wat waar staat. Toch ga ik het zo blijven houden denk ik, beter een kopie te veel dan iets kwijtraken.

  Reply

 6. Hoi allemaal, ik had dus een NAS en verschillende gratis cloud diensten. Toen de NAS (1TB) vol liep, een betaalde cloud van Amazon genomen. $54 voor ONBEPERKTE cloud…. Tot een week geleden. Ze draaien het terug naar 1TB! Schofterig. Bij Stack heb ik dat GRATIS! En dus moet alles van de ene naar de andere cloud. En dat is nog een heel gedoe…..

  Reply

 7. Twijfels die inderdaad al langer bestaan. Daarom ben ik maar gaan zoeken naar een sterke oplossing in Nederland en kwam al snel bij STACK of vboxxcloud uit. Uiteindelijk gekozen voor https://vboxxcloud.nl/?lang=nl omdat ze hier heel prettig persoonlijk alles installeren.

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top