Netflix zonder restricties gebruiken met behulp van een DNS-dienst

dns-dienstHoewel het natuurlijk prettig is dat streaming video- en muziekdiensten zoals o.a. Netflix, Spotify en Crunchyroll ook in Nederland beschikbaar zijn, hou je wel het probleem dat het aanbod binnen die diensten stevig verschilt van land tot land. Crunchyroll – een Amerikaanse site die animeseries streamt naar abonnees – heeft bijvoorbeeld licentie-overeenkomsten voor een groot deel van alle series die in Japan worden uitgezonden maar lang niet alles is beschikbaar voor Europese gebruikers.

Hetzelfde geldt in nog sterkere mate voor Netflix. De Nederlandse versie heeft weliswaar zelf ook exclusieve Nederlandstalige content maar moet het doen zonder tientallen tv series en films die wel te vinden zijn in de catalogus van de Amerikaanse Netflix. Dat heeft te maken met complexe afspraken, rechten en vooral het feit dat dit soort afspraken per regio/land gemaakt worden. Daarom zijn (o.a.) diverse Marvel films maar ook alle Star Trek series, The West Wing en recente series als Psych en Supernatural wel te vinden in de Amerikaanse Netflix maar niet in de Nederlandse.

Dit soort restricties – in Nederland zie je een ander aanbod van titels dan in Amerika, Engeland of Canada – worden niet via je account afgedwongen maar op basis van de plek op de wereld waar je apparaat zich bevindt waarmee je die dienst raadpleegt. Als ik morgen in een vliegtuig stap naar Engeland toe en daar online zou gaan met mijn iPad, dan krijg ik in de Netflix app het aanbod te zien van Netflix UK. En heb ik pech gehad als ik toevallig iets Nederlandstalig zou willen zien. Hetzelfde met Crunchyroll: als ik in Amerika zou zijn kreeg ik met mijn account simpelweg meer aanbod van series.

Digitaal reizen

Nou zou een vliegreis wel een erg duur grapje worden om tv series te bekijken die je in Nederland niet kunt zien natuurlijk. Gelukkig kun je ook gebruik maken van andere mogelijkheden om het te doen lijken alsof je je in een ander land bevindt online. Het ‘zwaarste’ middel is om je pc of apparaat onderdeel te laten uitmaken van een server die zich in het land bevindt waar je ook toegang tot de dienst van wilt. Dat kan met een (commerciële) VPN-dienst die wereldwijd servers heeft staan en waar je als betalend gebruiker jouw pc of tablet aan kunt koppelen.

Het voordeel van een VPN-dienst is dat het voor alle sites en diensten werkt waar de toegang in Nederland beperkt of aangepast is. Je krijgt een ander IP-adres en voor zover het internet het kan ‘zien’ staat jouw pc in de buurt van de server waarmee je verbonden bent. Er zijn echter ook nadelen. Je apparaat maakt letterlijk onderdeel uit van een ander netwerk en daar zit je gegarandeerd niet alleen op. Het betekent dat je in plaats van je eigen internetsnelheid het moet doen met de snelheid van de server. Een snelheid die ook nog eens verdeeld wordt onder alle gebruikers en die er niet beter op wordt als die streaming video van een Amerikaanse server naar jouw apparaat in Nederland moet doorsturen. Een goed voorbeeld is als je alleen toegang via je browser wilt en gebruik maakt van plugins/extensions zoals Hola en Mediahint om toegang te krijgen tot de volledige content. Deze maken gebruik van gratis VPN servers en zijn vaak erg traag.

Een budgetvlucht naar je streaming content

Een betere optie is een DNS-dienst. DNS staat voor Domain Name System en het is een (vitaal) systeem van het internet. DNS is feitelijk het telefoonboek van het internet want het vertaalt domeinnamen (en daarmee alle URL’s) naar de feitelijke IP-adressen van de servers waar de sites op draaien. Als je ‘rsnijders.info’ in een browser tikt zorgt DNS ervoor dat je naar de server van mijn webhost wordt verwezen waar ik mijn domein laat hosten.

Dat doet een DNS niet met 1 groot adresboek op 1 server. Het DNS systeem bestaat uit (honderden) duizenden servers die bij grote internationale organisaties staan (verantwoordelijk voor de top-level domeinen) maar ook bij de lokale providers wereldwijd. Samen vormen ze het DNS systeem en maak je in de praktijk gebruik van de DNS server van je eigen internetprovider om te kunnen internetten zonder dat je alle IP-adressen hoeft te onthouden. Die DNS server verwijst zelf weer door naar andere DNS servers om er achter te komen wat het correcte IP-adres is. DNS servers die informatie hebben en meegeven over de locatie waar jij je bevindt.

Als je dus op een DNS server de instellingen zo aanpast dat alle verzoeken naar netflix.com of crunchyroll.com afkomstig lijken te zijn uit bijvoorbeeld Amerika, dan zul je dus de Amerikaanse versie te zien krijgen ongeacht waar je je ook bevindt. En dat is nou precies wat commerciële aanbieders met een eigen DNS-dienst doen: een netwerk van servers plaatsen die zich zo dicht mogelijk bij hun klanten bevinden en waar je dan gebruik van kunt maken om met behoud van je eigen internetsnelheid toegang te krijgen tot webdiensten die normaliter niet (of beperkt) toegankelijk zijn in je land.

Er zijn gratis mogelijkheden, zoals Netflix Fixer die DNS servers inventariseert die toegang geven tot de Netflix US versie, maar die werken lang niet altijd en bieden weinig mogelijkheden. Er zijn echter ook diverse commerciële DNS-diensten die voor een vast bedrag per maand toegang bieden tot hun servers. Ik heb er twee getest de afgelopen weken, Unblock us en UnoDNS.

Unblock us

dns-dienst unblock us

Alle DNS-diensten werken feitelijk eigenlijk hetzelfde. Ze hebben diverse servers over de hele wereld staan en je betaalt een vast bedrag per maand om toegang tot die servers te krijgen. Je wijzigt de standaard DNS instellingen op je router, pc, console, Apple TV, iOS/Android apparaat (enz) en daarmee krijg je bij een aantal webdiensten toegang alsof je uit het land van origine komt. Zoals de BBC iPlayer in Engeland maar dus ook Netflix, Hulu, Spotify en Pandora in Amerika. Je kunt een week gratis proberen vanaf de voorpagina van Unblock us met alleen je mailadres waarbij je pas een wachtwoord (en creditcardgegevens) hoeft op te geven op het moment dat je daadwerkelijk een abonnement afsluit.

Dit kan zo eenvoudig aangezien de herkenning door Unblock us gebeurt op basis van je eigen IP-adres. Je activeert het via een laptop, pc of tablet en vanaf dat moment kun je vanaf je eigen netwerk elk apparaat configureren met de nieuwe DNS-instellingen die toegang geven tot de DNS-dienst. Of als je alle apparaten in 1 keer wilt doen vanaf de router zelf aangezien de router de DNS-instellingen doorgeeft aan alle daarop aangesloten apparaten. Dat laatste heb ik overigens zelf niet gedaan omdat ik daarmee de optie behield om de Amerikaanse Netflix te bekijken via de Apple TV terwijl ik de Nederlandse Netflix via de PS3 kan kijken. De kinderen vinden de Nederlandse stemmen wel zo fijn bij de tekenfilms namelijk.

Over Netflix gesproken, daar legt Unblock us wel de nadruk op. Via hun website kun je namelijk ook gebruik maken van hun Netflix Switcher. Met een eenvoudig pulldown menu kies je hierbij welke Netflix toegankelijk gemaakt wordt op het moment dat jij naar de Netflix site of app gaat op een apparaat met de Unblock us DNS-instellingen. Via de Apple TV kon ik op die manier moeiteloos wisselen tussen o.a. de Amerikaanse, Canadese, Ierse, Britse en Nederlandse Netflix en dat werkte al net zo probleemloos op de Kobo Arc. Bij die laatste verloor ik wel de toegang tot Uitzending Gemist aangezien ik er even niet aan gedacht had dat ook daar een geografische restrictie op zat maar goed, ik vind Netflix leuker :)

Unblock us werkt uitstekend als DNS-dienst. De toegang tot Netflix werkte zonder haperen en ook de Crunchyroll app bracht me op de Apple TV naar het volledige aanbod van series. De website legt met screenshots en filmpjes uit hoe je (bijna) elk apparaat kunt instellen en ook al zou er echt eens gekeken moeten worden naar hoe de overige informatie gepresenteerd wordt, iedereen zou binnen 5 minuten aan het kijken kunnen zijn naar de Netflix series die je in Nederland normaliter niet te zien krijgt.

De ‘nadelen’ hebben vooral te maken met de aard van de dienst zelf. Allereerst betaal je 5 dollar per maand om gebruik te maken van Unblock us. Dat is niet bijzonder veel maar goed, je betaalt het wel bovenop de abonnementskosten van Netflix natuurlijk (en Crunchyroll in mijn geval). Ook al kun je er diverse webdiensten mee toegankelijk maken, de kans is groot dat je het alleen voor Netflix doet en dan is feitelijk dat abonnement ruim 3,50 euro duurder geworden. Ten tweede word je dus geautoriseerd vanaf het IP-adres van je thuisnetwerk. Heb je meerdere netwerken thuis of wil je Unblock.us gebruiken als je bij vrienden, op je werk of in een hotel zit dan kan dat wel maar moet je je eerst weer autoriseren via de website. Om dat vervolgens opnieuw te doen als je weer thuis bent.

Wil je echter per se het maximale halen uit je Netflix (of Crunchyroll) abonnement, dan is dit echter wel het ongemak en de additionele kosten waard.

UnoDNS (UnoTelly)

dns-dienst unodns

UnoDNS geeft je zelfs 8 dagen de tijd om de DNS-dienst gratis uit te proberen. Hoewel ook bij UnoDNS de basis is dat je een DNS server in de buurt kunt gebruiken, heb je bij UnoDNS de keuze welke server dat is. Dat komt omdat ze gebruik maken van reguliere servers en wat ze zelf Dynamo servers noemen. Die laatste maken additionele instellingen mogelijk waarbij je voor Netflix kunt wisselen tussen de tien verschillende versies maar ook voor andere diensten (beperkt) kunt kiezen wat je precies te zien krijgt daar. Door reguliere servers en Dynamo servers te mixen kun je bijvoorbeeld binnen één netwerk met je iPad naar Netflix US terwijl je op je Android telefoon naar Netflix UK gaat.

Ook bij UnoDNS vind je uitgebreide instructies voor een groot aantal apparaten om de DNS-instellingen aan te passen. De site is een beetje verwarrend omdat niet meteen duidelijk wordt dat voor de Support een apart inlogaccount nodig is. Desondanks heeft UnoDNS wel een groot voordeel t.o.v. andere DNS-diensten want je kunt hier meerdere geautoriseerde netwerken opgeven. Heb je dus twee netwerken thuis, of wil je bij familie of op werk gebruik maken van UnoDNS, dan kun je meerdere netwerken instellen en hoef je je niet telkens opnieuw te autoriseren zoals bij Unblock us.

UnoDNS werkte ook uitstekend voor mij op de Apple TV met zowel Netflix als Crunchyroll. De dichtstbijzijnde server in Duitsland bleek ook een Dynamo server te zijn en ik kon moeiteloos schakelen tussen de verschillende Netflixregio’s via de site. Een Ierse server werkte echter om onverklaarbare reden niet maar ik heb niet gekeken of dat structureel was. UnoDNS kost $4,95 per maand hoewel je ook voor 3, 6, en 12 maanden tegelijk een abonnement kunt afsluiten waarmee je per maand dan iets goedkoper uit bent. Er is ook een extra pakket beschikbaar waarbij je een VPN abonnement erbij hebt voor sites die niet ondersteund worden in de DNS-dienst.

Of je er het geld voor over hebt om de video- en muziekdiensten te kunnen gebruiken met alles wat ze in hun thuisland te bieden hebben, moet je zelf bepalen. Het is wel prettig dat het tenminste nog een keuze is, ook al blijft het wel irritant dat je met hetzelfde betaalde Netflixabonnement in Nederland veel minder tv series en films kunt kijken dan in Amerika. Laat staan dat je extra moet betalen om een kunstmatige restrictie te omzeilen. Voor die 5 dollar per maand krijg je echter wel een hoop terug als je regelmatig gebruik maakt van Netflix, BBC iPlayer of één van de andere ondersteunde diensten. Wil je dat alleen thuis doen dan is Unblock us een aanrader gezien het gemak van het niet eens hoeven te kiezen van een DNS server en de Netflix Switcher op de voorpagina van de site. Heb je zoals ik meerdere netwerken thuis of wil je ook op andere plekken gaan kijken, dan is UnoDNS mijns inziens de betere keus.

@foto: empirical_perception via Flickr Creative Commons

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (20) Write a comment

 1. Voorlopig is er op Netflix.nl voor mij nog genoeg te zien. Het voordeel van niet vaak tv/film kijken. Tegen de tijd dat ik ‘alles’ gezien heb, neem ik aan dat er weer voldoende nieuwe content is.
  Wat wel lastig is dat je in sommige landen helemaal niet bij je abonnement kunt. Zo was ik onlangs voor het werk in Roemenië. Op mijn hotelkamer ‘s avonds kwam ik erachter dat Netflix daar nog niet beschikbaar is. Via de VPN connectie van mijn werkgever lukte het ook niet want daar zijn de streaming diensten geblokkeerd. In dat geval zouden de besproken diensten uitkomst bieden.

  Reply

 2. Hi,

  in de leveringsvoorwaarden/EULA of hoe je dat ook wilt noemen staat dat indien NetFlix waarneemt dat jij via DNS of andere diensten je voordoet als dat je uit een ander land komt, het NetFlix vrij staat op je contract op te zeggen.
  Dat is tenminste wat ik er van heb begrepen op internet.

  Als je via AppleTV kijkt kun je gewoon een US DNS (109.123.111.024) invullen en je krijgt de US content te zien. Om niks ;-) Getest bij de buurman en dat werkte uitstekend.

  Netflix is voor onze jonge kinderen een zegen. De aankoop van DVD’s is enorm ingezakt. Wel heb ik alle 78 afleveringen van Brandweerman Sam al vele malen voorbij zien komen. Laat maar fikken in Piekepolder zou ik zeggen ;-)

  Reply

  • Ah maar dat voorwaardenverhaal klopt niet. Ik check dat soort dingen wel voordat ik een blogpost plaats hierover :) In de voorwaarden worden flink wat dingen gesteld (inclusief een paar die mensen echt zouden moeten lezen voordat ze besluiten een abo te nemen maar enfin) maar er staat uiteindelijk niks over het (niet mogen) omzeilen van de geografische restricties.

   https://www.netflix.com/TermsOfUse

   Het zou overigens ook lastig te checken zijn, het is een heel kleine minderheid die er gebruik van maakt en uiteindelijk zou Netflix alleen maar betalende klanten ermee afstoten, wat het beroerdste businessmodel ooit zou zijn. Netflix noemt diverse vormen van misbruik die niet toegestaan zijn maar het gebruik van een DNS of VPN – wat gewoon reguliere internettechnieken zijn – valt daar duidelijk niet onder.

   Uiteindelijk wordt het voor mij met deze mogelijkheid alleen nog maar leuker om te betalen voor Netflix. De helft van de tijd kijken we de Nederlandse Netflix, de andere helft kijk (ik zelf graag naar SF series die alleen te vinden zijn in de US versie. Naar mate de Nederlandse Netflix meer series gaat bevatten zal dit denk ik ook wel gaan verschuiven maar dat zal ik wel zien.

   Net als alle afleveringen van Brandweerman Sam, Backyardigans, Ben 10 en Mike de Ridder :)

   Reply

  • Afhankelijk van het apparaat waar je Netflix op gebruikt moet je dat op een andere plek instellen. Als je een DNS-dienst gebruikt vind je daar Support pagina’s die dat ook per apparaat uitleggen. Heb je ergens een Amerikaans DNS ip adres gevonden en wil je dat gebruiken? Dan kun je nog steeds bij de supportpagina’s van (allebei) de bovengenoemde DNS-diensten kijken voor jouw apparaat. Ongeacht of je dat op Android, iOS, je computer of bijv. een Apple tv doet.

   Succes!

   Reply

 3. Wij vinden het toch niet zo geweldig. Willen namelijk niet alleen naar Engelse of Amerikaanse films en series kijken, maar ook soms naar NL Uitzending gemist etc. Bovendien streamen we bij voorkeur naar de TV via een kastje (Apple TV etc.). Moeten we dan steeds de settings van ons iOS apparaat èn van de Apple TV veranderen? Dat is ons toch teveel gedoe. Of tweede kastje aanschaffen (ca 100 euro). Zou kunnen, maar moet dan wel meegerekend worden in de kosten/baten-afweging.

  Reply

  • Dat klopt, hoewel je daar invloed op kunt uitoefenen afhankelijk van waar je de DNS instellingen verandert. Doe je dat op routerniveau, dan geldt het voor alle apparaten die je hebt. Doe je het (alleen) op je Apple TV dan kijk je dus Netflix met andere instellingen alleen op dat ene apparaat (en daar zit geen NL Uitzending gemist op bijv.).

   Zelf doe ik het dus ook op die manier. De DNS dienst is alleen ingesteld op mijn Apple TV terwijl op een ander apparaat met de Netflix app – een PlayStation 3 in mijn geval – de Nederlandse versie dus draait. Hierdoor kan ik zonder moeite wisselen tussen de Nederlandse en Amerikaanse versie hoewel ik toegeef dat je de kosten van een tweede apparaat mee moet nemen in je afweging, mocht je niet beschikken over een tweede apparaat met een Netflix app.

   Reply

 4. Hoe zit het met de getflix om Netflix e.d. te krijgen in Nederland. Lijkt een zeer voordelig abonnement. Kan ik die overal gebruiken?. (DNS is dit overal aanwezig ? Je snapt het weinig verstand van)

  Reply

  • Getflix is zo te zien ook een DNS dienst inderdaad, vergelijkbaar met de twee die ik hierboven al noemde, behalve dat ze (ook al zou je dat aan de naam niet zeggen) geen speciale opties hebben om makkelijk te switchen tussen alle Netflix versies. Ze hebben in een redelijk aantal landen DNS-servers staan (http://www.getflix.com.au/setup/overview) en voor Netflix Amerika kies je dus 1 van de drie DNS-servers die in dat land staan. Wil je Netflix Japan zien, dan moet je switchen naar de server die in dat land staat enz.

   Dat handmatige karakter is wellicht de reden dat Getflix ook iets goedkoper is dan Unblock.us of Unotelly want die laatste twee hebben de mogelijkheid om via de respectievelijke websites van Netflix regio te wisselen zodat je niet telkens de adressen op je apparaten hoeft aan te passen. Het is dus maar wat je prettiger/wenselijk vindt.

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top