YouTube in een nieuw jasje

Google blijft sleutelen aan YouTube lijkt het. Na maanden gerommeld te hebben met het uiterlijk van ‘s werelds grootste videodienst is vorige week eindelijk de definitieve versie uitgerold naar alle YouTube gebruikers.

youtube nieuw
Niet geheel verrassend heeft Google zich weer laten inspireren door Google+ maar in dit geval is dat niet negatief bedoeld. Het hoofdscherm oogt minder rommelig en is nu netjes gecentreerd in een blok, wat ervoor zorgt dat YouTube er beter uitziet ongeacht de resolutie. En de YouTube menubalk blijft nu vast bovenaan in beeld staan en verdwijnt niet meer als je naar beneden scrollt.

Ook de linker menubalk is nu minimalistischer maar dat levert een grote verbetering op mijns inziens want eindelijk zijn je playlists, de afspeellijsten, rechtstreeks opgenomen in het menu. Die zaten voorheen nogal onhandig weggestopt en moest je apart openklikken. Nogal vreemd want de afspeellijsten staan centraal als je zelf video’s wilt bewaren en organiseren maar kennelijk was dat in het verleden toch minder een prioriteit.

Dat die prioriteit veranderd is blijkt ook uit de nieuwe tab die je bij elk kanaal te zien krijgt. De afspeellijsten die de eigenaren van kanalen zelf gemaakt hebben kun je nu ook meteen bekijken om te ontdekken welke video’s zij zelf de moeite van het bewaren waard vonden. Het menu met de tabbladen in een kanaal is overigens nu ook sticky gemaakt waardoor het zichtbaar blijft als je verder naar beneden bladert.

youtube nieuw tabblad kanaal
#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (4) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top