word powerpoint excel

Automatisch aanpassen van de rijhoogte in Excel

Ik maak veel gebruik van Google Spreadsheets om data (vooral tweets) op te halen die ik vervolgens opnieuw bewerk in Excel omdat ik daar nu eenmaal wat meer dingen mee kan doen. Ik doe dat o.a. voor de Excel verslagen van #blogpraat om op die manier alle tweets van de wekelijkse twitterchat te archiveren.

Ook al zijn Google Spreadsheets en Excel beide spreadsheetprogramma’s, het wil niet zeggen dat alles vlekkeloos over en weer gekopieerd en verplaatst kan worden. Eén van de dingen die regelmatig ‘mis’ gaan is dat rijen in Excel afwijkende hoogtes hebben. Alsof er harde returns zijn gegeven die daarmee witregels veroorzaken in een rij. Dat kun je met de muis met wat sleepwerk wel meteen aanpassen maar dat doe je toch minder snel met honderden rijen.

Gisteravond had ik dus die honderden rijen in het verslag staan met extra witruimte erin en had ik geen zin om dat handmatig te doen noch om het zo te laten staan. En jawel hoor, er bleek na wat zoekwerk gewoon een optie voor te bestaan in Excel die echter goed verstopt is. Het bleek een kwestie te zijn van alle rijen selecteren en op het Home (Start) tabblad naar Format (Opmaak) te gaan en daar voor AutoFit Row Height (Rijhoogte AutoAanpassen) te kiezen.

excel autofit row height

excel rijhoogte autoaanpassen

En toen was het ook zo gepiept. Je moet het maar net even weten dus ik leg het maar even vast voor later.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (12) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top