Organiseer ideeën, lijstjes en andere teksten in WorkFlowy

workflowy logoHoe fijn ik Evernote ook vind om artikelen, afbeeldingen en notities te archiveren en te kunnen doorzoeken, het is niet de plek waar ik begin met mijn aantekeningen, lijstjes, kladjes en conceptteksten maar de plek waar de definitieve versies uiteindelijk terecht komen. Natuurlijk kun je prima tekstnotities maken in Evernote maar zelf vind ik het te omslachtig om met meerdere klikken Evernote te starten, een nieuwe notitie te maken en dan vervolgens een kladtekst daar te schrijven die ik eigenlijk alleen maar schrijf omdat ik liever niet rechtstreeks een blogtekst of een reactie op een blog online tik. Het zal de eerste keer niet zijn dat een tekst of comment door een technisch probleempje spoorloos is verdwenen.

En dus tik ik bijna altijd dat soort teksten, lijstjes en kladjes offline in Kladblok (op elke Windows pc aanwezig) of in de wat uitgebreidere Notepad!. Met als grootste voordeel dat het platte tekst oplevert die zonder problemen te kopiëren en te plakken is. Het enige nadeel is dat ik die tekstbestanden nooit bewaar omdat het me ook te veel werk is om dat allemaal weer te organiseren. Wat lastig bleek te zijn toen een blogpost waar ik vorige week op reageerde werd verwijderd inclusief mijn eigen reactie.

Dankzij een tip van Calliope werd ik gewezen op WorkFlowy. Het is een online dienst die je feitelijk 1 lege pagina geeft die je het beste kunt vergelijken met een simpele wiki. Net als bij een wiki maak je heel eenvoudig subpagina’s aan door – in dit geval – nieuwe items te maken in een lijst. Je kunt de bullet, het opsommingsteken, aanklikken en daarmee naar de nieuwe subpagina gaan. Waar je weer nieuwe opsommingen kunt maken met sub-subpagina’s enzovoort.

De mogelijkheden zijn verder redelijk beperkt. Je kunt met shift-enter uit de lijst breken op een pagina en daar gewone teksten neerzetten, met de ongedocumenteerde functietoetsen control-b en control-i kun je tekst vet maken of cursief en je hebt slechts de keuze uit het standaardlettertype met of zonder schreef. Middels het menu dat je krijgt door op de bullets te klikken kun je items als completed markeren – waarmee je dus een todo lijst kunt maken in WorkFlowy – en je kunt subpagina’s en items delen met anderen om zo gezamenlijk aan een tekst of lijstje te werken.

Maar WorkFlowy werkt uitstekend als je dus ook alleen maar (klad)teksten of lijstjes wilt gebruiken zoals ik. Alles wordt automatisch opgeslagen, navigeren door alle pagina’s werkt supersnel en dankzij de prima zoekfunctie vind je alles meteen terug, ook als je even vergeten was waar je iets gelaten had. Door handmatig tags (#trefwoorden) toe te voegen aan een tekst kun je ook zelf ook nog je teksten en lijstjes goed organiseren.

workflowy

Het is handig om te beseffen dat WorkFlowy eigenlijk alleen via een browser te gebruiken is. Er is een uitstekende iOS app maar ook die is bedoeld om online te werken terwijl het wachten nog is op een Android app. Gebruik je WorkFlowy echter op een laptop die niet altijd online is dan is de Chrome (desktop) app een aanrader aangezien deze als enige de mogelijkheid heeft om offline te werken.

Offline werken met WorkFlowy is wel één van de geplande functionaliteiten die in de toekomst aan de betaalde variant wordt toegevoegd. Deze WorkFlowy+ of Pro versie kent o.a. een onbeperkt aantal bewerkingen die je kunt doen (in de gratis versie ben je beperkt tot 500 items en/of lijsten per maand), je kunt automatisch een dagelijkse backup uitvoeren naar een Dropbox account en je krijgt meer themes en lettertypes tot je beschikking. Vergelijkbaar met Dropbox kun je ook referral links sturen naar anderen toe waarbij zowel jezelf als de ontvanger maandelijks 250 extra lijsten en items kunnen aanmaken als die andere ook een account aanmaakt. Alle linkjes in deze blogpost naar WorkFlowy zijn referral links overigens.

Als je ook vaak gebruik maakt van Kladblok om snel wat aantekeningen te maken of andere tekstjes op te schrijven, dan is WorkFlowy zeker het proberen waard. Met de gratis versie zou je prima uit de voeten moeten kunnen als je het niet dagelijks gebruikt en mocht je per se meer willen, dan is $4,95 per maand een niet al te hoog bedrag. De overige betaalde functies voegen wat mij betreft niet al te veel toe – in de gratis versie kun je ook een backup maken door alle teksten in 1 keer te kopiëren en te plakken en persoonlijk zit ik niet te wachten op kleurtjes en meer lettertypen – maar dat is natuurlijk geen reden om te klagen. Alles wat je echt nodig hebt voor een dergelijke dienst zit al in de gratis versie.

Lees verder: Blogtip: WorkfFlowy via Inktspatten.nl // de privacy verklaring van WorkFlowy // maak een account aan via mijn referral link en krijg 250 extra items per maand

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (6) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top