Annoteer foto’s en afbeeldingen in Evernote (met geïntegreerde Skitch)

evernote skitch
Als je gebruikt maakt van Evernote dan bewaar je er waarschijnlijk ook foto’s of afbeeldingen in. Evernote is zowel in de mobiele apps als de desktopversies prima in staat om foto’s en screenshots te maken en ik vind het erg handig om op die manier bepaalde dingen te bewaren. Foto’s van mijn aantekeningen tijdens een vergadering (ipv alles te typen in Evernote) of schermafdrukken van webpagina’s bijvoorbeeld.

Wat echter ontbrak was de mogelijkheid om die foto’s en afbeeldingen te bewerken nadat je ze gemaakt had. Dat was een kwestie van afbeeldingen apart opslaan, bewerken in een ander programma en dan weer opnieuw importeren in Evernote. Ik gebruik(te) er Snagit voor  – waar ik ook alle screenshots mee bewerk voor gebruik op mijn blog – maar het bleef omslachtig. Helemaal omdat er geen Snagit voor iOS of Android is en ik dus altijd noodgedwongen alles op de pc deed.

Eind 2012 nam Evernote echter Skitch over, een mobiele applicatie waarmee je foto’s of schermafdrukken kunt bewerken en dus ook kunt voorzien van pijlen, tekstkaders en enkele andere handige zaken. Sindsdien bracht Evernote ook een (gratis) Windows versie van Skitch uit, een nieuwe versie 2.0 met Evernote integratie voor iOS en Mac en integreerden ze de Skitch mogelijkheden in de nieuwe Web Clipper zodat je vanuit je browser ook meteen gemaakte schermafdrukken kon gaan bewerken. Het wachten bleef nog op het integreren van Skitch in de Windows desktopversie van Evernote.

evernote annotate
De nieuwe versie (5.2) van Evernote voor Windows die vandaag is uitgekomen voegt echter twee nieuwe zaken toe. Bij alle afbeeldingen en foto’s wordt een vierkante knop met Annotate getoond zodra je er met je muis over heen gaat. Als je er op klikt wordt er een nieuw venster geopend waar je vervolgens naar hartelust pijlen, vormen, tekst en lijnen kunt toevoegen of de afbeelding kunt bijsnijden. Zonder Evernote te verlaten.

Als tweede, en eigenlijk nog belangrijkere functie, hebben ze eindelijk het synchroniseren van grote archieven met veel notities sneller gemaakt. Evernote gebruikers hebben – als het goed is – allemaal bericht gekregen van Evernote dat hun account overgezet ging worden naar een snellere server en met behulp van deze update wordt er ook gebruik gemaakt van de nieuwe methode van synchroniseren. Bij mij gaat het inderdaad aanzienlijk sneller nu.

Mocht je de update nog niet geïnstalleerd hebben dan kun je vanuit Evernote controleren of de update beschikbaar is en deze ook installeren. Het is de moeite waard.

@foto via Danielle

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (4) Write a comment

 1. Hm, moet toch wat vaker in mijn wordpress account kijken, zag dat je me getrackbackt had in verband met de foto maar dat moest ik blijkbaar eerst toelaten?

  Reply

  • Dat moet je toelaten voor je eigen blog inderdaad. Afhankelijk van je instellingen kunnen ook trackbacks getoond worden in je dashboard zodat je ziet wie naar jouw blogposts linkt maar dat wil niet iedereen zien. Vandaar dat je het moet goedkeuren. Het heeft geen impact op mijn blog hoor :)

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top