Geattendeerd worden op nieuwe juridische blogs via LegalTalk

legaltalk

“Maar daar heb ik toch al RSS feeds voor?”, zei ik tegen mezelf toen Wirt Soetenhorst me oktober van vorig jaar wees op een nieuwe dienst van Boom Juridische uitgevers. LegalTalk is een site en platform waar Nederlands(talig)e juridische blogs verzameld worden, door een redactie ingedeeld worden in de verschillende rechtsgebieden en waar je je vervolgens gratis kunt abonneren om – een selectie van voor jou interessante – nieuwe blogposts via mail te ontvangen. Of beter gezegd een korte samenvatting krijgt want LegalTalk linkt voor het volledige artikel netjes naar de oorspronkelijke juridische blogs zelf.

En ook al heb ik nog steeds niet de RSS feeds verwijderd uit mijn feedreader van sites als Boek9, IE-forum.nl, Dirkzwager IE en IT, Kluwer Copyright Blog, Internetrecht en Charlotte’s Law, ze zijn samen met tientallen andere blogs ook uitstekend te volgen via LegalTalk.

Abonneren

Vier maanden verder is er al het een en ander veranderd aan LegalTalk. Je kunt je gratis registreren en behalve de rechtsgebieden waar je in geïnteresseerd bent ook aangeven in wat voor soort organisatie je je bevindt. Nieuwe blogposts worden ook onderverdeeld in aandachtsgebieden die passen bij mensen die werkzaam zijn in de juridische dienstverlening, de rechterlijke macht, onderzoek en onderwijs, media of als je gewoon als particulier interesse hebt in het onderwerp. En vanzelfsprekend kun je zelf bepalen met welke frequentie je een mail krijgt met nieuwe blogposts.

legaltalk registreren
Zelf was ik snel klaar met één rechtsgebied (IE en ICT recht) en het aanvinken van ‘Onderzoek en Onderwijs’ als organisatiesoort maar je kunt ook individuele blogs selecteren uit de lijst van (op dit moment) 70 blogs. Wil je alleen nieuwe posts van specifieke bloggers volgen dan kan dat ook en mag je jezelf door een lijst van zo’n 450 bloggers worstelen. Alfabetisch op voornaam.

In de mailbox

Vervolgens krijg je dagelijks, wekelijks of maandelijks een mail in je mailbox – tenzij je er voor kiest om altijd via de site te lezen natuurlijk – met daarin alle nieuwe blogposts die aan je opgegeven profiel voldoen.

legaltalk mail
Wil je de volledige blogpost lezen dan kun/moet je doorklikken naar dezelfde samenvatting op de site van LegalTalk.

legaltalk samenvatting
Behalve de samenvatting en de bijbehorende link om naar het volledige blogartikel te gaan vind je daar ook meteen verwijzingen naar andere blogposts van dezelfde blog en dezelfde auteur. Dat laatste is alleen handig als het om een groepsblog gaat waar meerdere auteurs artikelen plaatsen omdat je hetzelfde lijstje te zien krijgt indien het blog door 1 auteur gevuld wordt. Het werkt redelijk goed bij meerdere auteurs maar vereist wel dat de juridische blogs ook duidelijk onderscheid maken tussen de verschillende auteurs in de RSS feeds die door LegalTalk weer gebruikt worden om deze functionaliteit aan te bieden. Bij de feed van Dirkzwager IE en IT gaat dat bijvoorbeeld niet helemaal goed.

Onder het rijtje met verwijzingen naar blogposts van dezelfde auteur vind je de verwijzingen naar blogposts van dezelfde organisatiesoort. Ook al zie je niet om welke organisatiesoort het feitelijk gaat, het attendeert je wel op blogposts die buiten de rechtsgebieden of individuele blogs vallen maar nog steeds interessant kunnen zijn.

Conclusie

LegalTalk is een bijzonder handige dienst voor iedereen die op de hoogte wil blijven van wat er op de (vele) juridische blogs aan artikelen en ontwikkelingen geplaatst wordt. Lang niet iedereen is bekend met RSS feeds en het is daarom mooi meegenomen dat je op deze manier per onderwerpsgebied of per blog alle updates via mail kunt krijgen. Voor fanatieke nieuwsjunkies die al jaren met feeds werken zal er iets minder te halen zijn maar zelfs zij vinden in LegalTalk een uitgebreid overzicht van Nederlands(talig)e juridische blogs terug die netjes voor ze bijgehouden wordt.

En voor de prijs hoef je het ook al niet te laten.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top