App bespreking: Kobo app voor Windows 8/RT

Toen ik vorig jaar Windows 8 op mijn laptop installeerde vond ik de apps op het startscherm maar erg weinig toevoegen. Zonder een aanraakscherm werkt dat minder prettig en op een laptop was ik sowieso niet van plan om mobiele apps te gaan gebruiken; dat vond en vind ik meer voor tablets bedoeld. Ik heb alleen een paar video-apps geïnstalleerd maar start tot de dag van vandaag rechtstreeks naar het bureaublad op de laptop. Eind vorig jaar kreeg ik echter de beschikking over een Surface Pro tablet en hoewel dat feitelijk ook een kleine laptop is zag ik daar wel voordelen om Windows 8/RT apps te gebruiken. Ook al kun je op een Surface Pro tablet reguliere software installeren, in de praktijk is het daar juist het bureaublad wat met een aanraakscherm nauwelijks bruikbaar is. En dus keek ik veel kritischer naar het aanbod van voor mij interessante Windows 8 apps.

Eentje die in dat lijstje ontbrak was de Kobo app voor Windows 8. Dat was vreemd want ik had deze wel in mijn overzicht van gekochte apps staan in de Windows Store en ik wist zeker dat ik hem op die laptop uitgeprobeerd had. Maar ik kon het niet terugvinden in de Windows Store om opnieuw te installeren en dat kwam omdat Kobo in november 2013 de app uit de Windows Store bleek te hebben gehaald. Vorige week meldde Kobo echter dat er een Kobo app voor Windows 8 beschikbaar was gemaakt, zonder overigens te refereren aan de versie die ze eerder uit de Windows Store verwijderd hadden. En dus was ik benieuwd naar deze nieuwe oude Kobo app.

Het blijft Kobo natuurlijk

Als je de Kobo app voor Windows 8/RT vergelijkt met de desktopapp of de mobiele apps voor iOS en Android dan zijn er vanzelfsprekend overeenkomsten. Kobo heeft, net als Apple en Amazon, een gesloten ecosysteem wat betekent dat je geacht wordt bij Kobo(books) gekochte ebooks te lezen op Kobo ereaders en/of Kobo apps. Gekochte ebooks zijn gekoppeld aan je Kobo account en worden gesynchroniseerd middels je account naar de Kobo apps of Kobo ereaders waarover je beschikt. Ook bij de Windows 8 Kobo app begin je dus met het inloggen met je Kobo account (of het aanmaken ervan als je er nog niet over beschikt).

Heb je ebooks in je account staan, dan begint de app met het synchroniseren en haalt alle titels met omslagen binnen zonder daadwerkelijk de ebooks zelf al te downloaden. Dit gebeurt ook – irritant genoeg – met alle boeken waar je een preview (voorproefje) van bewaard hebt maar hier blijkt de Windows 8 app toch een stuk flexibeler te zijn dan de overige mobiele Kobo apps.

kobo app windows 8

Rubriceren en (beperkt) beheren

De Kobo app voor Windows 8/RT geeft namelijk eindelijk een paar beperkte beheeropties. In het startscherm van de app vind je een menu – dat als een leeslint op je bibliotheek ligt – waarin Home, Library en Store te vinden zijn. De Store brengt je, voorspelbaar, naar de Kobobooks site die nu volledig geïntegreerd is in de app. Onder Home krijg je de gedownloade (en geopende) ebooks te zien terwijl onder Library een viertal rubrieken zijn weergegeven die de ebooks filteren in je account. All Titles toont alle ebooks en previews zonder enig filter. I’m reading doet hetzelfde als op de website en laat je alleen de recent aangeschafte en geopende titels zien. Want to read is echter een nieuwe mogelijkheid in een Kobo bibliotheek en filtert op de titels die je als preview bewaard hebt. Met eindelijk de optie om ze ook te verwijderen uit je bibliotheek. Ook Already read is een nieuw filter dat je in staat stelt om alle gelezen ebooks hieronder te plaatsen. Dat wordt niet op titelniveau bijgehouden in je account en je zult het de app opnieuw moeten vertellen door naar de laatste pagina te gaan van een al gelezen ebook en daar de titel te sluiten. Maar het feit dat je nu uberhaupt beperkte beheeropties hebt om ebooks in rubrieken te plaatsen en uit je bibliotheek te verwijderen is definitief een stap in de goede richting. Eentje die navolging verdient in de andere mobiele apps wat mij betreft. Nu nog de mogelijkheid om zelf collecties aan te maken in je account, Kobo!

Lezen op Windows 8

Zoals je mag verwachten beschikt de app over de look and feel van Windows 8. De contextgevoelige menu opties krijg je door van beneden naar boven te swipen.

kobo app windows 8
Hierbij kun je rechtsbovenaan naar de inhoudsopgave gaan van het boek dat je leest of naar de beschrijving van het boek zoals die in de Kobo store staat. Rechtsonderin vind je de knoppen om bookmarks te plaatsen (die ook met de titel meegesynchroniseerd worden naar andere Kobo apps), de Pin to Start knop waarmee je het boek als tegel op het startscherm van Windows 8/RT kunt plaatsen en de knop om het boek als gesloten te markeren (waarmee het boek uit de I’m reading rubriek verdwijnt).

Bij de Advanced Settings kun je nog enkele andere instellingen wijzigen maar het is ook de plek waar je de instellingen voor het lettertype en de lettergrootte vindt.

kobo app advanced settings
Dat is niet erg logisch want afhankelijk van je eigen voorkeuren, maar ook de afwijkende opmaak per ebook en natuurlijk het apparaat waar je het op leest, zul je voor elk boek waarschijnlijk de lettergrootte willen aanpassen. En die instellingen zijn nu onnodig verstopt.

Conclusie

De Windows 8 Kobo app is zonder twijfel de beste van de mobiele Kobo apps. Je hebt er echter alleen maar iets aan als je ook je ebooks bij Kobo koopt aangezien het niet mogelijk is je elders gekochte ebooks te uploaden en zo op die manier te lezen in de app. Daarnaast is Windows 8 ook geen groot platform om ebooks op te gaan lezen. De meeste mensen zullen de Kobo app niet op hun Windows 8 desktops en laptops installeren omdat ze geen ebooks van een laptopscherm of monitor willen lezen. Hoeveel Surface tablets er in omloop zijn weet ik niet maar de eigenaren hiervan lijken de enige en beste doelgroep te zijn voor de app. Kobo kondigde echter tegelijkertijd een Windows Phone versie aan die binnenkort moet gaan verschijnen en ik hoop dat ze ook hun Android app de nieuwe functionaliteiten gaan geven. Als je bedenkt dat ze zelf ook Android tablets als ereading apparaten maken dan is het eigenlijk zelfs vreemd dat de Windows 8 app zo veel beter is dan hun Android app.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (8) Write a comment

 1. Apart inderdaad, meestal worden alleen alleen apps voor de grote platforms gemaakt. Dus bijv. wel Android, iOS maar geen WindowsPhone of BlackBerry….. Ik vermoed dat er een dealtje achter ligt (Microsoft betaalt Kobo geld in ruil voor exclusiviteit, in de hoop meer mensen naar Windows 8 te krijgen).

  Twee vragen:
  – hoe bevalt het LEZEN van een computerscherm jou? Geschikt om veel en lang te lezen?
  – even koffiedik kijken: wat is jouw inschatting, worden binnenkort de tablet-schermen goed genoeg om de e-reader als pure lees-machine te verdringen?

  Reply

  • – Van een computerscherm vind ik het nog best ok lezen maar dat hangt er vanaf wat ik lees. Een roman op een computerscherm lezen vind ik niet prettig omdat ik dat toch liever in een meer ontspannende houding doe. Op een bank bijvoorbeeld en daar zeul ik mijn scherm niet mee naar toe. Kleinere tablets vind ik al een stuk beter en zelfs mijn smartphone met 5,5″ scherm voldoet best wel goed;
   – Ik denk dat het niet gaat gebeuren. Ik blijf van een lcd/oled scherm lezen vermoeiender vinden dan van een ereader scherm. Daarnaast zap ik op mijn tablet en telefoon toch regelmatig naar Twitter of mijn mail omdat het nou eenmaal geen pure leesmachine is. Het feit dat ik mijn ereader maar eens in de maand of zo hoef op te laden vind ik eveneens een machtig groot voordeel. Dus nee, ik denk dat ze beide naast elkaar blijven bestaan en ik denk dat de veellezer eerder een ereader zal willen dan een tabletscherm.

   Reply

 2. Kan op het moment niets kopen bij kobo. Alle hulp gehad verwijderd weer erop gezet maar hij haald geen een boek binnenkomst

  Reply

  • Hij haalt geen een boek binnen. Wordt er doodmoe van heb een windows Surface rt maar heeft het wel altijd gedaan. Zou er geen nieuwe update moeten komen?

   Reply

   • Ik had ook al problemen met de Kobo app op mijn Surface en sluit niet uit dat er wat stuk gegaan is in die app. Helaas worden er bijna nooit updates van de diverse Kobo apps vrij gegeven en ik heb het idee dat de Windows RT versie helemaal onderaan hun prioriteitenlijstje staat.

    Reply

    • Ik heb gebeld want ze gaan nu kijken hoe dit allemaal kan ik hoor over een paar dagen meer. Ik denk er zo ook over er worden geen updates gegeven enz. We wachten af.

     Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top