Reizen langs ebookwinkels tijdens de Boekenweek 2014

boekenweek 2014
We zitten (bijna) midden in de Boekenweek en dat betekent dat ik me – inmiddels traditiegetrouw – weer eens stort op het fenomeen ‘ebooks tijdens de nationale boeken/leescampagnes’. Of het nou de Boekenweek, Kinderboekenweek of Nederland Leest campagnes zijn, de afgelopen jaren hebben de ebookversies van de gratis boeken, die centraal staan tijdens deze campagnes, een behoorlijk ondergeschikte rol gespeeld. En dan druk ik me nog heel voorzichtig uit. Vouchers, DRM, downloadcodes maar vooral vragende blikken van bibliotheek- en boekwinkelmedewerkers als je vraagt om de ebookversies. Dit jaar besloot ik het eens over een andere boeg te gooien en de lokale boekhandel niet meer lastig te vallen met mijn vragen. Met het reisthema van de Boekenweek 2014 leek het me een goed idee om zelf ook eens op reis te gaan. Online op reis langs ebookwinkels met als beoogde eindbestemming de ebookversie.

De eerste stop is vanzelfsprekend de site van de Boekenweek 2014. Je zou immers mogen verwachten dat de site als een soort reisbureau je op weg kan helpen en je informatie geeft over hoe je aan een digitaal exemplaar van het boekenweekgeschenk kunt komen. De verwachtingen zijn gezien mijn eerdere ervaringen niet hooggespannen maar je weet maar nooit natuurlijk.

De Boekenweek is vooral een feestje van en voor de boekhandels. Op de site vind je dan ook vanzelfsprekend zonder enige moeite terug dat het boekenweekgeschenk dit jaar door Tommy Wieringa is geschreven, dat je het in de boekhandel gratis krijgt bij aankoop van €12,50 aan boeken en dat je ook dit jaar weer een zondag (16 maart) gratis kunt reizen met de NS op vertoon van dat boekenweekgeschenk. Het al net zo traditionele stilzwijgen van het bestaan van ebooks wordt gelukkig doorbroken doordat er op de pagina van het boekenweekgeschenk op zijn minst nog gewag wordt gemaakt dat er een ebook *en* luisterboekversie beschikbaar is. En dat je ook op vertoon van de ebookversie de trein in kunt op 16 maart. Verdere informatie over hoe je aan die ebookversie kunt komen ontbreekt. Ik doe zelf de aanname dat het vergelijkbaar is met voorgaande campagnes en dat je bij de boekhandel specifiek kunt (moet!) vragen om een voucher met een downloadcode erop. Maar goed, het ging me om de online ebookwinkels maar daar wordt verder niet naar verwezen. Het is aan de reiziger zelf om te ontdekken hoe zijn of haar ereader gevuld kan worden met een digitaal exemplaar van ‘Een mooie jonge vrouw’.

Er zijn veel ebookwinkels waar je Nederlands(talig)e boeken en ebooks kunt kopen en die meedoen aan de Boekenweekactie. Genoeg om een lange reis in te plannen die je langs hele verschillende plaatsen leidt. En waar het nog lang niet altijd meevalt om er achter te komen hoe je bij de eindbestemming van dat ebook terecht komt.

Kobo
Ik begin bij de twee ebookwinkels waar ik ook veel Engelstalige ebooks koop. Google Play Books heeft ook Nederlandse ebooks maar die valt al meteen af aangezien er nergens op de site melding wordt gedaan over de Boekenweek. Ook het boekenweekgeschenk zelf is nergens te vinden en dus blijf ik daar alleen maar voor een korte overstap en reis ik meteen door naar Kobobooks.

Ook bij Kobo lijkt er niks te vinden te zijn over de Boekenweek maar halverwege de voorpagina valt er een rubriek te bespeuren die “Bestel voor € 12,50 en ontvang het Boekenweekgeschenk” heet. Helaas is er op die pagina zelf geen verdere informatie te vinden hoe dat dan in zijn werk gaat. Ook als ik een ebook van 20 euro in het winkelmandje doe krijg ik niks te zien. Hier zou je er van uit mogen gaan dat de ebookversie van het boekenweekgeschenk na het definitief plaatsen van de bestelling toegevoegd wordt aan je bibliotheek maar dat blijft puur speculeren. Ik hou echter niet van dat soort onzekerheden en ga kort daarna verder naar een volgende ebookwinkel.

Bruna
Ik heb een zwak voor de lokale Bruna. Je wordt er altijd geweldig geholpen en ze geven mijn kinderen het terechte idee dat (kinder)boeken magisch zijn. Ik heb daarom ook een overnachting geboekt op de Bruna site om te kijken of ik daar eenvoudig aan een ebookversie kan komen. Aan de promotie ligt het niet want met zowel een banner als een speciale actiepagina besteedt Bruna aandacht aan de Boekenweek.

boekenweek bruna
Die actiepagina geeft eindelijk wat meer informatie en maakt duidelijk dat je een papieren boekenweekgeschenk krijgt als je €12,50 aan papieren boeken koopt en pas het digitale geschenk als je voor datzelfde bedrag aan ebooks koopt. Bij besteding van 12,50 aan eBooks ontvang je het speciale digitale Boekenweekgeschenk.

Dit keer gaat een ebook van Haruki Murakami het winkelmandje in maar ook bij Bruna blijft het vervolgens onduidelijk hoe de ebookversie dan beschikbaar gemaakt wordt. Misschien met een downloadlink nadat je besteld en afgerekend hebt maar misschien ook niet. Sorry, Bruna maar ik wil het 100% zeker weten voordat ik iets bestel.

Ebook.nl
Eén van de oudste ebookwinkels van Nederland is ebook.nl. Ik heb er al ruim 6 jaar een account en als trouwe gast heb ik goede hoop dat het hier wel beter geregeld is. Ook bij ebook.nl staat er een banner op de voorpagina over de boekenweek hoewel er niet op door te klikken valt om een heldere uitleg te krijgen hoe je nou precies aan het boekenweekgeschenk komt.

boekenweek ebook.nl

En inderdaad. Wederom gaat het recentste ebook van Haruki Murakami het winkelmandje in voor 15 euro. Maar er komt niet automagisch een ebookboekenweekgeschenk bij in het winkelmandje. En tja, als ik bij Kobo en Bruna al niet ga gokken dat het wel goedkomt, dan dus ook niet voor ebook.nl. Wederom sorry.

Bol.com
Bij elke reis heb je wel die voordehand liggende bezienswaardigheid. Het is die plek die iedereen dan bezoekt, propvol met aanbod, commercie en mensen. Bol.com is dat tijdens de reis langs de ebookwinkels natuurlijk. Je komt er voor de ebooks maar ze verkopen er nog veel meer. Enfin, vanzelfsprekend doet Bol ook mee met de Boekenweek.

boekenweek bol
Op=op zal hopelijk niet voor de ebooks gelden denk ik als ik de banner zie staan. Dat boekenweekgeschenk krijg je bij besteding van 12,50 euro aan zowel boeken als ebooks en in tegenstelling tot de voorgaande winkels zegt Bol toe het geschenk automatisch bij je bestelling bij te sluiten. Maar geldt dat ook voor de ebookversie?

Nee dus. Ik plaats een papieren boek van 25 euro in het winkelmandje en ook bij Bol is er geen enkele indicatie zichtbaar dat je na bestellen over het boekenweekgeschenk gaat beschikken. Ook als ik voor de derde keer het ebook van Murakami in het winkelmandje stop valt er niks te zien. Als ik ga zoeken in het bestand van Bol dan vind ik echter wel het digitale boekenweekgeschenk dat je dus zelf moet toevoegen aan je winkelmandje.

Maar hierbij is het wel extra opletten geblazen. Het digitale exemplaar ‘kost’ 12,50 euro bij Bol. Heb je daar minstens voor 12,50 euro aan ebooks bij in het winkelmandje zitten dan wordt er een korting van 12,50 euro doorgevoerd en ben je na afrekenen twee ebooks rijker. Missie geslaagd, eindbestemming bereikt zou je zeggen. Maar er zit nog een addertje onder het gras als je de ebookversie van het boekenweekgeschenk combineert met een papieren boek van minimaal 20 euro. Twintig euro is het bedrag dat Bol als ondergrens hanteert waarbij er dan geen verzendkosten van €1,99 in rekening wordt gebracht. Combineer een papieren boek van 25 euro met het ebookboekenweekgeschenk en Bol zal je alsnog €1,99 in rekening brengen. Kennelijk wordt die 12,50 euro ook van het bedrag afgehaald van het papieren boek en duikt het daarmee onder de ondergrens van 20 euro. Volgt u het nog?

Managementboek
Terwijl ik probeer te snappen wat er aan de hand was bij Bol komt er een reisbrochure binnen van Managementboek. Deze blijkt het assortiment van informatieve boeken na een verbouwinkje uitgebreid te hebben met romans om zo een nog populairdere bestemming te worden voor boekenminnend Nederland.

boekenweek managementboekDe banner van het boekenweekgeschenk ontbreekt niet maar helaas valt ook bij managementboek.nl niet te achterhalen welke stappen er doorlopen moeten worden om ofwel het papieren danwel het digitale geschenk te bemachtigen.

Maar dat blijkt voor het eerst tijdens deze reis wel automatisch te kunnen gaan. Bestel voor minstens 12,50 euro aan papieren boeken en in het winkelmandje duikt spontaan het hardcover exemplaar van het boek van Wieringa op. Plaats een bestelling voor minstens 12,50 euro aan ebooks en helemaal vanzelf komt de ebookversie erbij. Helaas blijkt dus ook bij managementboek.nl het niet mogelijk te zijn om te kiezen voor een ebookversie bij je bestelling van papieren boeken en vice versa maar het is tenminste nu geen kwestie van maar hopen dat je ook daadwerkelijk een boekenweekgeschenk ontvangt. Het zit netjes bij je bestelling voordat je gaat afrekenen.

Gelukkig hebben we de foto’s nog
En daarmee komt ook deze reis tot een einde. Hoewel het nu makkelijker is geworden ten opzichte van voorgaande jaren om online aan een ebookversie van het boekenweekgeschenk te komen, is het ook duidelijk dat er nog heel wat verbeterd kan worden bij de ebookwinkels. In een lokale boekhandel kun je eenvoudig vragen hoe het zit met dat geschenk voordat je afrekent. Met online winkels moeten dat soort zaken mijns inziens vooraf beter uitgelegd worden zodat je als klant precies weet waar je aan toe bent. Het feit dat in de meeste ebookwinkels het allemaal net iets anders werkt zal zeker niet helpen in de beleving van klanten om snel en gemakkelijk aan een ebookversie van het boekenweekgeschenk te komen.

Zelf denk ik dat ik maar de suggestie van de Boekenweek 2014 opvolg en ondertussen ergens anders ga zoeken. Binnen enkele minuten is het digitale boekenweekgeschenk namelijk uit illegale bron te downloaden. Het bespaart me tenminste de 1,99 euro verzendkosten die Bol in rekening zou brengen bij de bestelling van 25 euro aan papieren boeken die ik vanavond wel gedaan heb.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (28) Write a comment

 1. Goed geschreven artikel met een trieste conclusie…. Er is dus nog niks veranderd?

  Wel ironisch.

  De muziekbranche heeft het imago van een tikje ordinair: artiesten die hotelkamers verbouwen, poenerige platenbazen, cokebesprenkelde feestjes. Dat die mensen zo dom waren om maar te *blijven* hameren op het verbieden van downloaden en vooral *geen* alternatief te bieden, a la. Iedereen zag dat dit niet werkte, maar zelfs tot de afgestompte muziekbranche-hersens is het doorgedrongen dat de tijd van de fietser die door de regen naar de CD-winkel rijdt om daar voor 25 euro de nieuwste ” Dire Straits” aan te schaffen, niet meer terugkomt. Enter: Spotify, iTunes en dergelijke.

  De intelligente, weldenkende auteurs, uitgevers en handelaren in het boekenvak hebben deze 15 jaar durende lijdensweg van de muzieksector van nabij gevolgd. En wat doen al die slimme boeken-mensen vervolgens? Juist. Hetzelfde als de muziekindustrie de afgelopen 15 jaar deed. Maar dan dommer, omdat nu immers iedereen (behalve dus deze groep intellectuelen) weet dat een hard verbodsbeleid NIET werkt, en het bieden van een realistisch alternatief WEL.

  Afgelopen week betoogden schrijvers als René Appel, Nelleke Noordervliet en Joost Zwagerman nog in een ingezonden artikel in de NRC dat “…minister Opstelten het downloaden van e-books uit illegale bron moet bestraffen”.

  Afgelopen vrijdag 7 maart nog, in NRC:
  http://www.nrc.nl/handelsblad/van/2014/maart/07/opinie-schrijvers-opstelten-moet-illegaal-downloa-1352302

  Ik denk niet dat het helpt, maar toch, eventueel meelezende boekenmensen: de gemiddelde consument IS geen boef en WIL best betalen voor een mooi boek. De gemiddelde consument is echter wel een beetje LUI, dus maak het hem gemakkelijk, en hij zal je vriend worden!

  Reply

  • En, voor de volledigheid, ik ben muziek- en boekenliefhebber en ik speel ook in een band. Hotelkamers hebben we echter nooit verbouwd…. ;-)

   Reply

 2. Hi Raymond,
  Ondertussen ergens anders, bij Luisterrijk, krijg je de *luisterboekversie* van het geschenk wel gewoon netjes als DRM-vrije mp3 als je voor minimaal 12,50 aan luisterboekendownloads koopt. Die 12,50 moet wel in één bestelling, en dan wordt het geschenk automatisch aan je winkelwagentje toegevoegd. Ik denk dat het zo zou moeten.

  (En bij die enkele klant die op één dag twee losse bestellingen plaatst van elk minder dan 12,50 en dan mailt dat hij het geschenk niet gehad heeft: daar wordt achteraf het geschenk aan zijn account toegevoegd).
  Disclaimer: ik werk voor Luisterrijk en ben dus bevooroordeeld.

  Reply

  • Ik ben het met je eens – ook al werk je er :P – dat het zo zou moeten en ik snap niet zo goed waarom het zo onduidelijk werkt bij anderen. Bestel voor dat bedrag en je krijgt het er automatisch bij in je winkelwagentje. Met optie om het evt. te verwijderen voor mensen die het niet willen (of er al eentje eerder hebben gekregen).

   Reply

 3. Gisteren bij kobo een ebook gekocht en idd geen boekenweekgeschenk gekregen. Raarrrrr.

  Reply

  • Zou Kobo dit blog ook gelezen hebben? Kreeg gisteren per mail een nieuwsbrief van Kobo met als titel:
   “Wees er snel bij en ontvang het Boekenweekgeschenk (t/m 16 maart)+ bestel de nieuwste thrillers!”.
   In de mail verder de volgende uitleg/instructie:
   “Heb jij het Boekenweekgeschenk van Tommy Wieringa al? Besteed t/m 16 maart voor € 12,50 en ontvang Een mooie jonge vrouw
   *Het geschenk wordt binnen 48 uur na bestellen aan je bibliotheek toegevoegd.

   Reply

   • Kobo had dan best zelf mogen reageren hier van mij ;-) Het is wel een rare timing natuurlijk om een dergelijke nieuwsbrief met deze informatie te sturen drie dagen voordat de Boekenweek eindigt en ik zie nog steeds geen enkele informatie op de site zelf hierover. Genoeg verbeterpunten voor volgend jaar lijkt me.

    Dank voor de informatie trouwens, Peter!

    Reply

  • Als de mail die Peter gekregen heeft klopt dan zou het dus automagisch na 48 uur in je bibliotheek moeten staan, Eline. Ik ben heel benieuwd of dat ook zo zal blijken te zijn!

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top