Twitter statistieken met Twitter Analytics

twitter analytics

Vorig jaar bekeek ik de mogelijkheden van Twitter Ads om statistieken over je eigen tweets en Twitter account in te zien. In 2010 beloofde Twitter al, een beetje vergelijkbaar met Google Analytics, ook met een dashboard te komen waarin ze allerlei data over hun volgers, tweets en het bereik ervan zouden aanbieden. Teneinde Twitter ook interessanter te maken voor zakelijke en marketingdoeleinden natuurlijk omdat het ook de impact van reclametweets in beeld zou brengen. De oude Twitter Ads site verdween enkele maanden geleden en ik dacht dat daarmee de plannen voor een Twitter Analytics in de koelkast waren beland.

twitter analyticsTotdat ik eerder deze week op Twitter.com ineens een kleine banner bovenin mijn tijdlijn zag staan. Die bleek door te verwijzen naar een informatiepagina over de nieuwe Twitter Analytics tool. Tenminste, voor mij was die nieuw hoewel er enkele onderdelen overgenomen bleken te zijn uit de oude Twitter Ads omgeving.

De informatiepagina meldt dat je Twitter Cards moet aanzetten om Twitter (Card) Analytics te kunnen gebruiken. Dat had ik zelf anderhalf jaar geleden al gedaan – het is nu wel een stuk gemakkelijker geworden om dat te doen overigens – en dus beschikte ik over alle drie de dashboards in Twitter Analytics. Gebruik je geen Twitter Cards? Dan heb je nog wel de dashboards met statistieken over je tweets en je volgers.

Tweets

twitter analytics

Standaard kom je in het dashboard met statistieken over je eigen tweets en account terecht als je naar Twitter Analytics gaat. Je krijgt een tijdlijn te zien van de afgelopen 30 dagen waarin visueel getoond wordt hoeveel mentions je per dag hebt gekregen, hoeveel nieuwe volgers erbij zijn gekomen en hoeveel accounts je ontvolgd hebben. Ga je met de muis over een datum heen, dan zie je ook de aantallen zelf.

In een uitgebreide tabelstructuur – die je ook kunt downloaden als CSV bestand – krijg je een overzicht van al je recente tweets en wordt daarbij getoond hoevaak er geklikt is op een getwitterde link. In de kolommen ernaast is te zien hoeveel keren die tweet favoriet is gemaakt, geretweet is of dat er op geantwoord is. Ik heb speciaal voor deze blogpost nogmaals een tweet geplaatst met link naar mijn vorige blogpost en daar is 11x op geklikt binnen een half uur. Alle tweets van de laatste week worden standaard getoond in het overzicht ook al is er geen enkele vorm van interactie geweest met die tweet. Door op GOOD te klikken in de tweede kolom echter wordt de lijst gefilterd op de top 66% van je tweets waar enige (en veel) interactie mee heeft plaatsgevonden. Op BEST klikken filtert je tweets naar de top 15% van je tweets met interactie. Ik hield nog 7 tweets over van de afgelopen week :)

Followers

twitter analytics
In het dashboard met followers krijg je een grafiek te zien met het verloop van het aantal volgers daarin weergegeven. Dat liep bij mij terug tot 3 augustus 2012 en ik ben blij een stijgende lijn te zien :). Twitter Analytics toont ook nog wat (redelijk nutteloze) statistieken over de verdeling man-vrouw, uit welke landen je volgers komen en welke interesses ze volgens Twitter hebben. Dit moet je wel met een korrel zout nemen volgens mij want ik heb geen idee welke criteria Twitter gebruikt voor die rubricering van volgers maar dat 24% van mijn volgers in leiderschap geïnteresseerd zijn vind ik al net zo ongeloofwaardig als die 8% die interesse in Divorce support hebben.

Twitter Cards

twitter analytics
Twitter Cards geven extra informatie over artikelen, sites of blogs als er een link daarnaar toe wordt getwitterd en dat gebruikt Twitter om het bereik ervan te meten. Als niet-commerciële vakblogger ga ik me echter niet verder verdiepen in het optimaliseren van de impressions, laat staan dat ik me druk ga maken over die rode pijl die aangeeft dat mijn url clicks met 91,3% gedaald zijn. Leg me gerust uit in de comments waarom ik het wel belangrijk zou moeten vinden.

Meten is weten?

Twitter statistieken, en daarmee Twitter Analytics, zijn vooral handig als je met een marketing- of zakelijke bril naar het gebruik van Twitter en Twitter Cards kijkt. Maar toch kan het ook interessant zijn voor bijvoorbeeld bloggers die (o.a.) Twitter gebruiken om de aandacht op hun blogartikelen te vestigen. Een grondige analyse is niet nodig maar je kunt wel in één oogopslag zien hoe vaak er doorgeklikt is op de linkjes in je eigen tweets en hoe vaak iemand ze favoriet gemaakt heeft, geretweet heeft of jouw nav daarvan getweet heeft. Dat geeft op zijn minst een indicatie hoe populair bepaalde onderwerpen zijn die je gekozen hebt, zeker als bezoekers niet (meer) reageren op je blog zelf.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (13) Write a comment

  1. De analytics voor tweets en followers krijg ik gewoon te zien, zonder eerst Twitter Cards aangezet te hebben. Dat aanzetten blijkt alleen nodig als je ook voor de Cards statistieken wilt zien.

    Reply

  2. Ik krijg niets te zien…heb cards nooit aangezet :/ Nu naarstig aan het zoeken in JetPack naar die optie!

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top