Tweets archiveren met de Twitter Curator add-ons voor Google Docs en Sheets

In navolging van Microsoft introduceerde Google afgelopen week de mogelijkheid van add-ons voor hun eigen Office pakket, namelijk Google Docs en Google Sheets. Add-ons zijn kleine programma’s, vergelijkbaar met extensions voor Chrome, die functionaliteiten kunnen toevoegen aan zowel Docs en Sheets en die eveneens opgenomen zijn in de Chrome Webstore. In zowel Docs als Sheets is een nieuwe menu optie Add-ons beschikbaar waar je deze kunt gebruiken, installeren en beheren. Er zijn een paar hele interessante add-ons te vinden in de webstore, zoals EasyBib waarmee je nu heel gemakkelijk literatuurlijsten in alle gewenste citatiestijlen kunt toevoegen aan Docs en MindMeister voor iedereen die graag mindmaps wil gebruiken in Docs.

Zelf bekeek ik de Twitter Curator add-on die het mogelijk maakt om tweets te integreren in Docs en Sheets zodat je makkelijk een verslag kunt maken of selectief tweets kunt archiveren. Over dergelijke toepassingen heb ik al meerdere keren geschreven – o.a. tweets embedden op je blog, m.b.v. een Google Sheet script of met een aangepaste timeline in Tweetdeck – maar Twitter Curator is vooral een hele laagdrempelige manier om tweets te selecteren en op te nemen in een verslag of archief. De add-on is beschikbaar voor zowel Docs als Sheets en ik heb ze in beide getest.

Twitter Curator voor Google Docs

twitter curator docs

Het eerste wat moet gebeuren is natuurlijk het installeren van de add-on. Dat kun je doen door een nieuw document te openen, in het menu van Add-ons naar de webstore te gaan en daar te zoeken naar Twitter Curator. Ook kun je rechtstreeks naar de pagina gaan waar je de versie voor Docs kunt installeren. Na installatie komt Twitter Curator er al nieuwe menu item erbij en kun je met Launch Curator in het submenu van Twitter Curator de add-on starten.

De eerste keer dat je Twitter Curator start zul je het moeten autoriseren met je Twitter account. De add-on heeft niet de rechten om iets te kunnen plaatsen op jouw account overigens; het wordt alleen gebruikt om de zoekfunctie en zoekresultaten in een zijbalk rechts te tonen binnen Google Docs. Je krijgt een eenvoudige zoekbalk en daar kun je gaan zoeken naar tweets zoals je dat ook met de reguliere zoekfunctie van Twitter kunt doen.

De zoekresultaten worden vervolgens verkort weergegeven: je ziet alleen de twitter avatar en de inhoud van de tweet. Klik vervolgens op één (of meerdere) tweets in de zoekresultaten en ze worden in het document gezet dat openstaat. Het wordt in een blok getoond waarbij dan wel de datum wordt getoond (inclusief link naar de tweet) en onderaan ook de twitternaam plus volledige naam van de auteur wordt vermeld. Op die manier kun je net zo veel tweets onder elkaar zetten als je wilt en na afloop het document als PDF bewaren en verspreiden.

Twitter Curator voor Google Sheets

twitter curator sheets

Twitter Curator werkt vergelijkbaar in Google Sheets. Je zult het wel apart moeten installeren ook al heb je het in Docs al toegevoegd aan de add-ons. Ook in Sheets moet je na het openen van een nieuwe spreadsheet in het Add-on menu naar de webstore moeten gaan of rechstreeks de pagina met de Sheets versie van Twitter Curator bezoeken. En ook hier moet je de eerste keer (opnieuw) de add-on autoriseren om je Twitter account te mogen gebruiken en verschijnt er een venster aan de rechterkant van het scherm.

Het verschil is – logischerwijs – hoe de gevonden tweets in het document geplaatst worden. Alleen de gegevens zelf blijven over en worden per tweet in een eigen rij geplaatst. Datum, volledige naam, twitternaam, tweet en de link naar de tweet komen hierbij ieder in een eigen kolom terecht.

En waarvoor was dit ook al weer handig?

De naam Twitter Curator is goed gekozen denk ik. Voor het archiveren van veel tweets (bijvoorbeeld al je eigen tweets of alle tweets met een bepaalde hashtag) zijn er betere oplossingen die ook nog eens aanzienlijk minder bewerkelijk zijn. Twitter biedt al zelf de mogelijkheid een archief van al je eigen tweets te downloaden en met een Google Sheets Script kun je in 1 keer alle tweets van een zoekactie op woorden of hashtag in een spreadsheet laden.

Wil je echter je eigen selectie van maximaal enkele tientallen tweets maken en die ook verspreiden of delen met anderen, dan is Twitter Curator de betere oplossing. De functionaliteit is vergelijkbaar met Storify maar dan met de mogelijkheid om de tweets op te slaan en te tonen middels een (offline) document of spreadsheet. Zelf vind ik het handig om interessante tweets op deze manier te bewaren en het document zelf op te slaan in Evernote zodat ik het later ook eenvoudig weer kan vinden. Het is een stuk prettiger werken dan elke week tientallen tweets favoriet maken en achteraf proberen te achterhalen waarom ik dat ook al weer gedaan had ….

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top