TEDTalk Edward Snowden: Here’s how we take back the Internet

Ongeacht wat je wat van de man zelf vindt, dat (de actie van) Edward Snowden een enorme impact heeft gehad op de discussie rondom privacy, privégegevens en de rol van het internet daarbij. Door duizenden documenten van de NSA te lekken onthulde hij de praktijken van zowel overheidsorganisaties zoals de NSA maar ook de rol die grote bedrijven hierin spelen.

Edward Snowden was just about to turn 28 when his face was suddenly splashed across every major newspaper in the US. In the summer of 2013 The Guardian published a series of leaked documents about the American National Security Agency (NSA), starting with an article about a secret court order demanding American phone records from Verizon, followed by an article on the NSA’s top-secret Prism program, said to be accessing user data from Google, Apple and Facebook.

It wasn’t long before Snowden came forward as the source, revealing that he had carefully planned the leak, copying documents when he was working as a contractor for the NSA. “I understand that I will be made to suffer for my actions,” he said at the time, but “I will be satisfied if the federation of secret law, unequal pardon and irresistible executive powers that rule the world that I love are revealed even for an instant.” Snowden’s actions have led to a global debate on the relationship between national security and online privacy. His leaks continue to have a lasting impact on the American public’s view of the government, and has encouraged media scrutiny on the NSA.

Snowden had coordinated the leak with journalist Glenn Greenwald and filmmaker Laura Poitras from Hong Kong; after he revealed his identity, he fled and ended up in Moscow. Under charges of espionage by the American government, Snowden remains in Russia in temporary asylum.

Vanuit Rusland echter hield hij – via een zgn. telepresence robot (een op afstand bestuurbaar karretje met een monitor en camera erop) – een TEDtalk in de vorm van een interview, gehouden door de curator van de TED conferenties zelf, Chris Anderson. Ruim een half uur vertelt Edward Snowden over de redenen van zijn handelen, de achtergronden en conclusies van de gelekte documenten en wat er zijn inziens nodig is om het internet terug te geven aan de gebruikers. Het is denk ik de moeite van het kijken waard.

Update 21-3-2014: In zijn TEDtalk roept Snowden de NSA op om vooral te antwoorden op de dingen die hij bespreekt. Verrassend genoeg is dat precies wat de deputy director van de NSA, Richard Ledgett, enkele dagen later deed. Eveneens via videoconferentie is het de TEDtalk van Ledgett die ingaat op de door Edward Snowden besproken thema’s.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (10) Write a comment

  1. Pingback: Tony Yustein's Thoughts | TEDTalk Edward Snowden: Here’s how we take back the Internet

  2. Pingback: Meer privacy op internet met een VPN-dienst | Vakblog

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top