Gratis Microsoft OneNote 2013 gebruiken als kladblok

microsoft onenote site

In den beginne

Meer dan tien jaar geleden kondigde Microsoft aan dat ze een nieuw onderdeel aan Office gingen toevoegen. Een softwarepakket waarmee je geen documenten – zoals in Word – maakte maar waar je aantekeningen, afbeeldingen en foto’s in kon plaatsen. Een slim kladblok. Ergens in 2003 zag Microsoft OneNote 2003 het licht als onderdeel van Microsoft Office 2003.

Het bleef een beetje een onzichtbaar en obscuur onderdeel van Office en het kwam pas op mijn radar te staan toen Microsoft de OneNote 2007 versie (een beetje) ging promoten als handige tool voor in het onderwijs. Hoewel ik OneNote erg handig vond om losse aantekeningen op te slaan, was ik veel minder gecharmeerd door de online mogelijkheden van OneNote. Die waren er namelijk niet. De OneNote notitieboeken moest je als losse bestanden via mail of USB stick meenemen tussen pc’s om ze te synchroniseren en integratie met webdiensten, browsers of de cloud leek Microsoft volledig te negeren. Het hielp ook niet dat halverwege 2008 een concurrerende dienst op de markt kwam die precies datgene deed wat OneNote liet liggen. Ik maakte in 2008 mijn Evernote account aan en keek niet meer om naar Microsoft OneNote.

In die zes jaar daarna timmerde Microsoft wel verder aan de weg gelukkig en zijn ze onder meer teruggekomen op dat negeren van de integratie met de cloud en andere webdiensten. In Windows 8 staat SkyDrive OneDrive centraal voor de opslag van bestanden en werken zowel de Office 2013 pakketten – waar OneNote 2013 nog steeds onderdeel van uitmaakt – als de webversies van Office Oneline naadloos met OneDrive. De notitieboeken van OneDrive kunnen daar ook standaard opgeslagen (en gesynchroniseerd) worden en Microsoft heeft gratis apps ontwikkeld voor iOS, Android en Windows Phone/8/RT waardoor je nu op bijna alle apparaten eenvoudig gebruik kunt maken van OneNote.

Microsoft OneNote 2013

Om de concurrentie met Evernote, dat aanzienlijk populairder is, aan te gaan besloot Microsoft eerder deze week er een schepje bovenop te doen. Er is een gratis Mac-versie uitgekomen en Microsoft stelt de Windows versie van OneNote 2013 eveneens gratis ter beschikking. Daarnaast is er nu (net als voor Evernote) een webclipper beschikbaar om teksten en pagina’s uit een browser meteen naar OneNote te sturen en is OneNote nu geïntegreerd in o.a. IFTTT (met flink wat recepten) en Feedly.

Maar hoe werkt die gratis versie van OneNote nou?

microsoft onenote installNa OneNote 2013 voor Windows geïnstalleerd te hebben blijkt dit inderdaad de Office 2013 versie te zijn en kan het ook probleemloos naast een al bestaande Office 2010 installatie gebruikt worden. Bij de eerste keer opstarten dien je met je Microsoft account in te loggen om je notities en instellingen te bewaren in je OneDrive (ook al heb je de mogelijkheid om deze op de computer zelf op te slaan mocht je liever alles lokaal bewaren).

microsoft onenote
OneNote heeft vergelijkbare functionaliteiten als Evernote maar de structuur van beide programma’s verschilt wel behoorlijk. In Evernote staan de losse notities (als een document) centraal en kun je deze ordenen middels notitieboeken (als een soort map) en vindbaar maken door er tags aan toe te voegen.

In OneNote staan de notitieboeken centraal. Het hoofdscherm toont het actieve notitieboek en je kunt nieuwe aanmaken die ofwel in OneDrive danwel op de computer lokaal opgeslagen worden. Een notitieboek in OneDrive kan onderverdeeld worden in één (standaard) of meerdere secties. Je kunt ze het beste vergelijken met tabbladen in een ordner en dat is ook exact hoe ze weergegeven worden in OneNote: met gekleurde tabs. Alle secties kunnen vervolgens diverse pagina’s bevatten die je kunt vullen met tekst, audio of beeld. Tot slot kun je ook nog secties/tabs groeperen zodat je nog een beetje overzicht houdt als je er veel aangemaakt hebt.

Gebruik je het IFTTT OneNote kanaal of bewaar je Feedly items in OneNote, dan komen die items allemaal in de default tab van je default notitieboek terecht en zul je ze zelf moeten verplaatsen naar andere tabs of notitieboeken als je wilt dat ze in de structuur van je notitieboek(en) passen.

En sowieso moet je bij OneNote toch wel even goed over die structuur nadenken. Stop je alles in één notitieboek en ga je veel tabs aanmaken om op die manier structuur aan te brengen? Of ga je juist verschillende notitieboeken gebruiken en beperk je het aantal tabs omdat het al snel onoverzichtelijk wordt met meer dan 10 tabbladen/secties?

OneNote of toch Evernote?

Vergeleken met Evernote – dat je wel gratis kunt gebruiken maar waar dan enkele beperkingen aan zitten – is OneNote een prima alternatief als je op zoek bent naar een gratis manier om aantekeningen en notities te maken en te bewaren. OCR is standaard aanwezig in OneNote waardoor tekst op foto’s of afbeeldingen automatisch herkend wordt en als je al gebruik maakt van Windows 8.1 of een Surface tablet dan is het zelfs bijna logisch om OneNote te gebruiken. Al was het maar dat de Windows 8.1 app van Evernote op een Surface tablet ronduit belabberd en instabiel is.

Maar ondanks het feit dat OneNote over bijna gelijke functionaliteiten beschikt als Evernote voelt het wel als een bundeling van meerdere applicaties aan. Een Microsoft en OneDrive account is feitelijk essentieel om OneNote te kunnen gebruiken en de gratis opslagruimte op een OneDrive account is beperkt tot 7GB. OneNote 2013 is dan weliswaar gratis maar het programma staat eenzaam geïnstalleerd in een Office 2013 folder in je startmenu en de integratie met de overige Office onderdelen is vanzelfsprekend afwezig omdat je die er niet gratis bij krijgt. Microsoft kan OneNote wel los zien van Office maar het is lastig om dat als gebruiker ook te doen. Ja, het werkt uitstekend maar het voelt nog steeds aan alsof je iets mist als je OneNote op je pc gebruikt.

Als fervent Evernote gebruiker zie ik weinig reden om over te stappen naar OneNote maar dat komt vooral omdat ik zelf gewend ben aan het werken met Evernote. Werk je veel met Office, gebruik je al OneDrive voor de opslag van bestanden of beschik je over een Surface tablet? Dan heb je met OneNote wel een mooi en uitgebreid digitaal kladblok tot je beschikking die nu eindelijk handig samenwerkt met andere webdiensten.

En dat nog gratis is ook.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (7) Write a comment

 1. Ik ben ook een actieve gebruiker van Onenote op Ipad. Helaas loopt die regelmatig vast in die zin dat aan de rechterzijde de toetsaanslagen niet meer mogelijk zijn. Na een bezoek aan AppleStore krijg ik het advies om telkens de Ipad dan maar te resetten (uitzetten en opnieuw opstarten). Is dit een bekend euvel of kan dit wellicht anders worden opgelost ? Heeft iemand een idee?

  Reply

  • Ik gebruik zelf de OneNote app bijna nooit dus het komt mij niet bekend voor. Heb je al eens geprobeerd om de app te verwijderen en dan opnieuw te installeren uit de App Store? Je instellingen blijven gewoon behouden en volgens mij ook je notities aangezien die gesynchroniseerd worden in de cloud.

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top