Waarom je een backup moet maken van je gekochte ebooks

gekochte ebooks
Toen ik laatst een rondje maakte langs Nederlandse ebookwinkels leek het me ook een aardig idee om eens te kijken wat er gebeurd was met de (paar) ebooks die ik jaren geleden gekocht had. Toen was het allemaal nog lastiger om een ebook op je ereader te krijgen en was het nog flink pionieren voor zowel de kopers van ebooks als de verkopers ervan. Zo kocht ik mijn eerste ebooks nog in het inmiddels niet meer gangbare Mobipocketformaat (met DRM) en schakelde ik in 2009 – verplicht- over naar het ePub formaat met Adobe DRM beveiliging. Zouden mijn gekochte ebooks daar nu nog steeds te downloaden zijn? En bestaan al die ebookwinkels nog wel?

Het grootste probleem als je ebooks koopt – en ja, dat zijn er echt meerdere – is dat je ze eigenlijk niet allemaal op één plek wilt kopen. Natuurlijk is Amazon in Amerika de ongekroonde koning maar ook daar heb je meerdere aanbieders waar je net zo goed koopjes en aanbiedingen hebt. In Europa en ook Nederland is dat al net zo versplinterd en als ik kijk naar de ebookwinkels waar ik ooit ebooks gekocht heb dan zijn dat er inmiddels meer dan 15. Van o.a. Amazon, Bol, Ebook.nl, Kobo, Apple en Google tot de Humble Bundle website en webshops van individuele auteurs en uitgevers.

Dat was voor mij reden om er zelf voor te zorgen dat ik al mijn gekochte ebooks bij elkaar hield. Door een backup te maken en die ebooks netjes in een mappenstructuur op naam van de auteur te ordenen. Dat vereiste wel dat ik de DRM er af moest zien te krijgen en dat was ook niet altijd zo eenvoudig als dat het tegenwoordig is. Ik hanteer dan ook tot de dag van vandaag de regel dat als ik geen (DRM-vrije) backup kan maken van ebooks, ik ze dan ook niet koop. Wat er voor zorgt dat ik nog steeds niet afhankelijk ben van de oorspronkelijke ebookwinkel waar ik ze ooit gekocht heb …. en ik vooral ook niet hoef te onthouden waar ik welk ebook gekocht heb.

En dat blijkt achteraf best slim te zijn geweest

Ik heb slechts enkele ebooks gekocht in Nederlandse ebookwinkels omdat ik bijna alleen Engelstalige ebooks koop en lees. Ebook.nl was de eerste ebookwinkel in Nederland volgens mij en ik heb zelfs nog in een blogpost mijn eerste aankoop van een boek van Stephen King beschreven. Daar is mijn intense afkeer van DRM ook meteen ontstaan. Later kocht ik daar ook nog vijf Nederlandstalige ebooks om op de iLiad aan anderen te demonstreren dat ebooks toch echt wel de toekomst hadden.

Met het fenomeen ebooks en ereaders is het goed gekomen maar dat geldt niet voor de bij ebook.nl gekochte ebooks. Mijn boekenplankje bevat weliswaar twee titels die ik de afgelopen 12 maanden gekocht heb maar de ebooks uit 2008 en 2009 zijn spoorloos. Met het Mobipocketformaat zijn ook ebooks in dat formaat verdwenen.

Het blijft echter niet beperkt tot ebooks in dat formaat. Bij Bol kocht ik in augustus 2009 Angels & Demons van Dan Brown in epub formaat. Als ik het me goed herinner was het één van de eerste bestsellers die je bij Bol in dat formaat kon krijgen en ruim 4 jaar later staat deze titel nog steeds eenzaam op mijn boekenplankje bij Bol.

gekochte ebooks
Downloaden blijkt echter niet meer mogelijk te zijn. Het is een met Adobe DRM beveiligde titel en de server bij Adobe weigert te werken met mijn versie van Adobe Digital Editions als ik de foutmelding mag geloven. Adobe biedt een lang stappenplan aan op hun site waarin je o.a. in je Windows register moet gaan sleutelen om het alsnog werkend te gaan krijgen. Een goed voorbeeld van hoe je met deze vorm van DRM zowel als koper als verkoper volledig overgeleverd bent aan de leverancier van de DRM. Ik ben blij dat ik de DRM al in 2009 verwijderd heb.

En bij buitenlandse ebookwinkels?

In Nederland worden de meeste ebooks tegenwoordig niet meer met Adobe DRM verkocht maar met sociale DRM, waarbij er een code in het ebook verwerkt is. Dat is ook niet ideaal maar heeft wel het voordeel dat je tenminste makkelijk gedownloade ebooks kunt bewaren. Adobe DRM wordt echter nog steeds gebruikt bij o.a. Google Play Books en Kobo en ook de ebooks van Apple en Amazon kun je niet zo maar backuppen.

Het goede nieuws is dat daar wel alle door mij gekochte ebooks nog steeds (opnieuw) te downloaden zijn. Niet altijd even gemakkelijk omdat ik een keer van Apple ID ben veranderd en de oudere ebooks dus aan mijn oudere ID gekoppeld zijn maar als je je accountgegevens nog hebt zou het geen probleem moeten zijn. Dat laatste is echter niet altijd even vanzelfsprekend want het kostte nog wel wat moeite om de inloggegevens van een paar sites terug te vinden die ik al tijden niet meer bezocht had. Gelukkig kon ik onder meer dankzij mijn blog nog herinneren dat ik een account *had* bij Baen met gekochte ebooks. Waar bloggen allemaal niet goed voor is.

Backup, backup, backup

Nu zullen er niet veel mensen zijn die op zo veel plekken ebooks kopen (als ik) en lijkt het misschien te veel moeite om een eigen exemplaar te bewaren van gekochte ebooks. Toch ben je mijns inziens pas daadwerkelijk eigenaar van je gekochte ebooks als je een exemplaar in je eigen digitale boekenkast hebt staan en niet alleen aangewezen bent op de boekenplankjes bij de verkopers zelf. Amazon is meerdere keren in het nieuws geweest omdat ze titels uit de accounts van kopers verwijderd hebben en het is dan bijvoorbeeld maar de vraag wat er met je ebooks gebeurt als een ebookwinkel verdwijnt of er mee stopt. Vijf jaar geleden had ook niemand in Amerika gedacht dat in 2014 de Sony ebookwinkel er mee zou stoppen. En ook al hevelen ze de accounts over naar de Kobo ebookwinkel, deze heeft niet 100% van de titels die Sony verkocht dus er zijn vele gebruikers die nu minder titels op hun boekenplankjes hebben staan. Maar wie kan met zekerheid zeggen dat Kobo over 5 jaar nog bestaat? Of dat Google dan nog steeds ebooks verkoopt?

Doe jezelf dus een plezier en maak een backup. Niet alleen leuk om vervolgens daar je eigen -wel legale- usbstick mee samen te stellen maar ook nog eens handig om niet te hoeven onthouden bij welke ebookwinkel je nou ook alweer welke ebooks gekocht had. Maar misschien heb je een beter geheugen dan ik?

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (9) Write a comment

  1. @Raymond Kan ik de boeken die ik voor mijn Kobo heb gekocht ook op een of andere manier als files weer downloaden en op een eigen stick zetten?

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top