Ebooks in Nederland: de (echte) cijfers

Er is veel geschreven over trends, beschikbaarheid, prijsbeleid, verkoopaantallen en (het uitblijven van) succes van ebooks in Nederland de laatste jaren maar in bijna alle gevallen gebeurde dat zonder duidelijke cijfers en feiten die als onderbouwing zouden moeten fungeren. Via Boekblad kwamen vorig jaar interessante gegevens boven tafel over de boekenmarkt, ebooks en ereaders die door onderzoeksbureau Gfk verzameld waren maar voor de rest lijken actuele gegevens toch te ontbreken (of worden niet naar buiten gebracht). Ik moest voor een artikel laatst uitwijken naar de statistieken die door het Sectorinstituut Openbare Bibliotheken (SIOB) worden gepubliceerd maar goed, ook deze zijn alweer ruim een jaar oud.

Het CB verzorgt de distributie van bijna alle ebooks in Nederland en kondigde vandaag aan elk kwartaal met cijfers te komen over de actuele stand van zaken als het gaat om ebooks in Nederland. In een infographic worden het aantal leverbare titels, het aantal uitgeverijen, het percentage titels dat als ebook beschikbaar is plus de onderverdeling in genres, formaten en bestandsbeveiliging (DRM) weergegeven. Daarnaast zijn er gegevens beschikbaar over verkoopkanalen en de afzet van ebooks.

Hoewel de gegevens op zichzelf al interessant zijn (37% van de titels is als ebook beschikbaar en ik wist niet dat er maar liefst 212 uitgeverijen en 137 webwinkels in Nederland zijn!) zijn ze vooral nuttig als een betrouwbare nulmeting. Als in juni de nieuwe cijfers gepresenteerd worden kun je ook daadwerkelijk trends en ontwikkelingen gaan zien aan de hand van concrete cijfers. En dat is toch wel wat anders dan eerst ontwikkelingen beschrijven en vervolgens pogen cijfers te vinden die het met je eens zijn. Een mooi initiatief van CB wat mij betreft.

ebooks in nederland maart 2014
#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (11) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top