Office documenten op je iPad (met Microsoft Office voor iPad)

Je zou niet snel denken dat er ook nadelen zaten aan een iPad ‘van het werk’ hebben maar het is uiteindelijk toch niet de meest handige tablet als je hem zakelijk wilt gebruiken. Want leuk of niet, je zit toch vast aan het (moeten) gebruiken van Microsoft Office en het is simpelweg niet heel grappig als je dagelijks Word, Excel en Powerpointbestanden moet gebruiken op je iPad.

Er zijn vele Office-achtige apps in de AppStore te vinden die allemaal claimen dat ze uitstekend overweg kunnen met Office documenten maar hoewel een enkele app echt dicht in de buurt komt, had ik toch op allemaal wel iets aan te merken. Bij de ene app wordt het Word document als 1 doorlopend document getoond (ik wil weten op welke pagina ik zit als bij de bespreking van een verslag wordt verwezen naar paginanummers!), een andere app doet dat wel maar weigert pertinent om alle voetnoten in het document te laten zien terwijl weer een andere app de comments en gemaakte wijzigingen niet laat zien. Om het over de problemen met Powerpointpresentaties nog maar niet te hebben. Het is de reden dat ik de laatste jaren altijd alle Office documenten die ik op mijn iPad wil gebruiken als PDF opsla. Op die manier weet ik in elk geval zeker dat ik alles te zien krijg zoals het ook in dat document staat.

Toen ik vier maanden geleden een abonnement op Office 365 nam had ik even kortstondig de hoop dat de “officiële” Microsoft Office Mobile app de oplossing zou bieden maar die bleek bedoeld te zijn voor iPhone of iPod en werkte op een iPad nog slechter dan de andere apps die ik al geprobeerd had. Die app was overduidelijk een snel gemaakte variant van de Windows Phone app en echt niet op maat gemaakt voor iOS.

Microsoft Office voor iPad

Na letterlijk jaren van geruchten – en verbazing dat het er nog steeds niet was – onthulde Microsoft gisteren dan eindelijk een volwaardige Microsoft Office voor iPad. Niet één app waar je voor moet betalen maar drie losse iOS 7 apps voor Word, Excel en Powerpoint. Gratis apps waarmee je in elk geval zonder problemen Office documenten in exact dezelfde weergave op je iPad kunt bekijken als dat ze op een desktop of laptop gemaakt zijn. Alle voetnoten, comments en paginanummering zijn gewoon te zien, net als de tabbladen in Excel documenten en de overgangen tussen dia’s in Powerpoint documenten.

microsoft office voor ipad word

microsoft office voor ipad excel

microsoft office voor ipad powerpoint

Alleen lezen of ook schrijven?

Hoewel ik zelf al helemaal tevreden ben met het kunnen lezen van Office documenten op mijn iPad – de drie apps zijn beschikbaar in de ‘Open in’ opties uit andere apps zoals Google Drive, Dropbox en OneDrive waardoor ik ze rechtstreeks vanuit Dropbox kan openen – zijn de Office apps voor iPad specifiek ontworpen om makkelijk documenten te kunnen maken en bewerken op een tablet. Helaas heeft Microsoft er voor gekozen om net als voor Office 2013 en de Microsoft Office Mobile apps voor iOS en Android deze mogelijkheden te koppelen aan een Office 365 abonnement. Oftewel, je moet over één van de Office 365 abonnementen beschikken om documenten te kunnen bewerken en die abonnementen zijn aan de prijzige kant. De goedkoopste voor particulieren is het Office 365 voor Thuisgebruik Premium abonnement waar je €99 per jaar voor betaalt en waarmee je op vijf pc’s of Macs Office 2013 kunt installeren en op vijf mobiele apparaten de mobiele Office apps. Ook al heeft Microsoft nog een nieuw persoonlijk Office 365 abonnement aangekondigd voor 1 pc/Mac en mobiel apparaat, die gaat nog steeds 70 euro per jaar kosten en dat zal niet veel mensen over de streep halen om met het mobiele Officepakket aan de slag te gaan vermoed ik. Dan kun je beter voor het gratis CloudOn kiezen of een laag eenmalig bedrag betalen voor bijv. SmartOffice 2 of de Apple iWorks apps.

Microsoft heeft wel de verplichte Office 365 koppeling uit de Office Mobile apps voor iPhone en Android telefoons gehaald waardoor je deze tenminste nu wel volledig gratis kunt gebruiken. Hoewel ik me dan weer niet kan voorstellen dat iemand op zijn of haar telefoon Office documenten gaat zitten bewerken.

Hoe dan ook, als je met enige regelmaat Word, Excel of Powerpoint documenten op je iPad moet lezen (of via je iPad wilt presenteren) dan moet je echt meteen de drie Office apps installeren. Beschik je al over een Office 365 abonnement omdat je bijvoorbeeld in het onderwijs werkt en de prijs van Office 365 dan een stuk aangenamer is, dan heb je ook meteen (eindelijk) een compleet Officepakket met alle benodigde functionaliteiten en die ook goed met touchbediening werkt. Wil je per se tekstverwerken, spreadsheets of presentaties maken op je iPad en overweeg je een Office 365 abonnement? Dan kun je beter naar de aanzienlijk goedkopere alternatieven kijken. Die zijn minder goed dan Office voor iPad maar je moet wel een hele grote fan zijn van Microsoft om daar 99 euro per jaar voor neer te willen tellen.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (25) Write a comment

 1. Op mijn school werken leerlingen met een iPad en Google drive. Ik zal graag office 365 willen inzetten voor de leerlingen. Hiervoor wil graag office 365 koppelen aan Google drive. Kan ik een share point maken die verwijst naar Google drive?

  Reply

  • @Hans: waarom zet je OneDrive niet in als vervanger van Google Drive? In Office 365 is dit binnenkort 1TB per gebruiker :) Gr. Dirk (MicrosoftNL)

   Reply

  • Als je gebruik maakt van de Google Drive client om de bestanden in Drive te synchroniseren naar een lokale map, zou je een share kunnen aanmaken naar die map toe natuurlijk maar het klinkt wel wat onnodig ingewikkeld moet ik zeggen.

   Bij Office 365 komt o.a. de mogelijkheid voor het volledig gebruik van de Office apps voor de iPad maar daar kun je zonder problemen de Google Drive app bij blijven gebruiken: bestanden die in Drive staan kun je op je iPad laten openen door 1 van de betreffende Office apps. De Office apps hebben echter geen rechtstreekse mogelijkheid om documenten uit Drive te openen, het is nu eenmaal de concurrent zeg maar.

   Dirk van Microsoft heeft natuurlijk wel een punt. Bij Office 365 komt ook OneDrive en dat laatste is volledig geïntegreerd natuurlijk in hun eigen apps. Dat geldt ook voor Windows 8.1 overigens maar dat is hier minder relevant.

   Als je wilt vasthouden aan Google Drive zou het nog een optie zijn om gebruik te maken van een leesapp die wel uit zowel Google Drive als OneDrive (als Dropbox enz) bestanden kan openen. Goodreader is daar een voorbeeld van. Hierin kun je echter geen Office documenten bewerken maar vanzelfsprekend kun je ook vanuit Goodreader weer dat document openen in een Office app. Zo doe ik het zelf ook voor mijn documenten in Drive hoewel ik mijn Office documenten inderdaad in OneDrive heb gezet nadat ik een Office 365 heb genomen.

   Reply

   • Dit is inderdaad een ander (betaald) abonnement. Dit abonnement is voor studenten. Hiervan kan ik helaas nog niet zien of de 1TB ook komt.
    Maar sinds 1 december is er Student Advantage: http://blogs.office.com/2013/12/02/preparing-students-for-the-workplace-student-advantage-is-now-available/
    waar studenten recht hebben op gratis Office 365 ProPlus. Dit zou dus een goede gratis vervanger kunnen zijn van het huidige abonnement. Hierbij Office 365 A2 plan (wat ook gratis is) zorgt ervoor dat de kosten goed gedrukt kunnen worden.
    Wat voor abonnement gebruiken de medewerkers?

    Reply

    • Op dit moment hebben we nog Office 2010 voor de gehele organisatie (studenten en medewerkers) dus Office 365 abonnementen spelen alleen voor medewerkers en studenten die zelf rechtstreeks via Microsoft of SURFspot een abonnement genomen hebben. Zoals ik zelf dus ….

     Reply

     • Office 365 A2 is een gratis abonnement en kan gekoppeld worden aan Office 2010 die reeds geïnstalleerd is op de werkplekken.

 2. ideaal dat je nou makkelijk via je iPad word documenten kunt maken en lezen, kan je je iPad meenemen naar school in plaats van een laptop.

  Reply

 3. Hallo, ik werk met tevredenheid met outlook365 en op de ipad OWA en one drive zakelijk voor de documenten. Wat ik niet begrijp, waarom ik in one drive niet kan zoeken naar documenten. Ik heb enkele honderden documenten onderverdeeld in catagorieën, maar ik zie geen zoekfunctie en dat is erg onhandig. Weet u een oplossing?
  Groet
  Jan van der lee

  Reply

  • Die oplossing weet ik zeker want de OneDrive app heeft gewoon een zoekfunctie. Die is echter bijzonder (on)handig verstopt dus het is niet vreemd dat je deze niet gevonden hebt.

   De ‘truc’ is dat je op het beginscherm met de bestanden even het scherm “omlaag moet trekken”. Dat gebruik je normaliter in apps – ook hier overigens – om de boel te verversen maar in het geval van OneDrive komt dan ook het zoekbalkje te voorschijn dat Microsoft onder de titelbalk bovenaan verstopt heeft.

   Gelukkig werkt de zoekfunctie verder wel zoals je dat zou verwachten :)

   Reply

 4. Dus als ik dit goed begrijp, betekent dit dat je het alleen kan bewerken (op word) als je er voor betaalt? misschien is de app gratis maar als er veel meer bij komt kijken weet ik het niet zo zeker. Dus kort, is er een manier om word + schrijf mogelijkheid en dan nog gratis?

  Reply

  • Als het echt een Word document is – dat later weer in Word geopend moet kunnen worden – is er volgens mij geen andere app waar je wel gratis dat document in kunt bewerken. Maar misschien dat iemand anders een (betere) tip heeft?

   Reply

 5. Ik zou graag willlen weten of je documenten ook offline kunt opslaan bijv op een apple compatibele usb stick (die bestaan ook inmiddels)?

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top