Nieuwsartikelen kopen, lezen en delen met Blendle

Thanks voor je aanmelding. We laten de komende tijd mensen toe tot de beta. Ik stuur je een mailtje als je Blendle kunt gaan gebruiken
– Alexander Klöpping

Het bovenstaande kreeg ik terug in de mail toen ik me september vorig jaar aanmeldde als geïnteresseerde voor Blendle. Niet omdat Alexander Klöpping op tv reclame zat te maken voor deze nieuwe dienst die losse artikelen uit kranten en tijdschriften zou gaan verkopen en daarmee zo’n beetje de gehele Nederlandse journalistiek zou gaan redden. Zo nieuw was en is dat idee niet want Blendle is na eLinea en MyJour de derde dienst die feitelijk hetzelfde beoogt te doen: artikelen uit landelijke dagbladen en (vak)tijdschriften verkopen zodat je als lezer alleen maar betaalt voor het nieuws dat jij ook wilt lezen.

Nee, ik was vooral benieuwd hoe Blendle het zou gaan aanpakken en hoe het zich zou onderscheiden van de andere soortgelijke diensten. Zou Blendle wel alle grote landelijke dagbladen in hun kiosk kunnen opnemen? En hoe zou Blendle omgaan met de discoverability van al die artikelen? Hoe zorgen ze er voor dat je makkelijk geattendeerd wordt door anderen op voor jou interessante artikelen?

Blendle Beta

Op de site is te lezen dat op moment van schrijven 16673 mensen zich aangemeld hebben voor Blendle. Dat valt me aan één kant best mee maar aan de andere kant zullen dat lang niet allemaal betalende gebruikers gaan worden neem ik aan. De belofte van Blendle is echter eenvoudig en veelbelovend: Dit is Blendle. Je bladert gratis door kranten en tijdschriften. Je volgt vrienden, collega’s en BN’ers en leest de artikelen waarvan zij vinden dat je ze niet mag missen. En je betaalt altijd alléén voor wat je leest. Mijn nieuwsgierigheid is in elk geval gewekt.

Geleidelijk worden mensen nu toegelaten en ook al was ik er niet heel vroeg bij, ik zit wel bij de 6455 mensen die een toegangscode gekregen hebben tot de beta van Blendle. Tijd om te kijken of de belofte ook waargemaakt wordt en hoe het met het aanbod en functionaliteit gesteld is op dit moment. Ook al is dit een beta en zal er ongetwijfeld nog het een en ander veranderen voordat Blendle geopend wordt voor het grote publiek.

Gedeeld, Bladeren, Alerts

Blendle is qua functionaliteiten verdeeld in drie eenvoudige onderdelen die overal in het hoofdmenu terugkomen. Gedeelde artikelen, bladeren door artikelen en alerts op artikelen. Voordat je begint met klikken is het nodig om te weten dat je altijd tussen de €0,01 en €0,50 betaalt voor een artikel uit een krant of tijdschrift, afhankelijk van de omvang ervan. Begin je voor het eerst met Blendle, dan word je gevraagd om aan te geven in welke kranten en tijdschriften uit het assortiment je geïnteresseerd bent. Maar ook dien je minstens 10 mensen te gaan volgen die al een Blendle account hebben zodat je, vergelijkbaar met een socialmediaplatform, de artikelen ziet die door die mensen gedeeld zijn. Daarvoor krijg je een aantal BN-ers, journalisten en vakmensen te zien waar je uit kunt kiezen en door een Facebookkoppeling te maken zie je ook wie van jouw Facebookvrienden al een Blendle account heeft. Dat bleek in mijn geval zelfs nog het geval te zijn met één vriendin.

Daarmee lijkt je Blendle profielpagina wel een beetje op een Twitter profielpagina.

Gedeeld

Het beginscherm van Blendle opent dan ook in de ‘tijdlijn’ met gedeelde artikelen waar je ook de artikelen ziet die je zelf met anderen gedeeld hebt. De vergelijking met Twitter gaat nog iets verder want trending artikelen worden extra gepromoot in het beginscherm, net als de suggesties voor mensen die je nog meer kunt volgen op Blendle. Je kunt er voor kiezen om alleen de trending artikelen te zien of realtime alle gedeelde artikelen van alle Blendle gebruikers te bekijken. Handig als je nog niet heel veel mensen volgt.

In de beta krijgt iedere gebruiker standaard een tegoed cadeau van €2,50 waarmee je tussen de 5 en 25 artikelen gratis kunt lezen en is er de mogelijkheid om na het lezen ervan alsnog je geld terug te vragen, mocht het artikel je toch niet bevallen. Sowieso heb je vijftien seconden de tijd om te beoordelen of je een artikel gaat lezen zodra je het geopend hebt. Sluit je dat artikel binnen die 15 seconden, dan gaat het te betalen bedrag niet van je tegoed af. Supersympathiek staat er op de knop te lezen waarmee je bevestigt dat je binnen die tijd het artikel afgesloten hebt.

Bladeren

Wil je niet alleen vertrouwen op wat anderen gedeeld hebben? Dan kun je bladeren door de kranten en tijdschriften die in het assortiment van Blendle zijn opgenomen. Blendle heeft op dit moment al een uitgebreide kiosk met de bekendere kranten en tijdschriften, zoals NRC, NRC.Next, Volkskrant, Trouw, AD, Parool, Telegraaf, Nederlands Dagblad, Volkskrant Magazine, De Groene Amsterdammer, PS, Elsevier, Brabants Dagblad en Vrij Nederland. En er staan daarnaast nog diverse kranten- en tijdschrifttitels aangekondigd voor de toekomst.

Het aardige is dat je bladert door de pagina’s van de krant of het tijdschrift in de oorspronkelijke layout. Je ziet de krantenartikelen dus zoals ze ook in de papieren krant staan en je ziet hoeveel het kost om het te gaan lezen zodra je er met de muis overheen gaat. Hierbij ben je wel vooral op de koppen aangewezen want de tekst van het artikel is onleesbaar klein in die bladerweergave. Aangezien veel artikelen te herleiden zijn naar de verschillende secties in een krant is het wel een goede en praktische visuele manier om te kiezen wat je wilt lezen. Het is net alsof je de koppen snelt van een gewone krant.


Zoals je (helaas) mag verwachten als je gewend bent om artikelen digitaal te lezen verlies je de krantspecifieke opmaak zodra je het artikel koopt en leest. In het geval van het artikel hierboven – over hoe een goed einde aan een televisieserie geschreven dient te worden – blijft de foto van Walter White gehandhaafd maar ontbreken de overige foto’s en opmaakelementen in de digitale versie. Wat de leesbaarheid op een scherm overigens alleen maar ten goede komt.

Alerts

Geattendeerd worden door anderen op artikelen is goed geregeld in Blendle. Ook het zelf doorbladeren van je favoriete kranten of tijdschriften is afgedekt. Maar wat als je al het nieuws over je favoriete voetbalclub wilt volgen? Of automatisch alle nieuwe columns van je favoriete columnist wilt zien zonder te hoeven bladeren door de krant?

Bij Alerts kun je een zoekactie uitvoeren en deze als een alert bewaren. Je krijgt dan – mits van toepassing – dagelijks een mailtje met de gevonden artikelen.


Bij de instellingen kun je overigens ook uitzetten dat je alertmailtjes krijgt mocht je liever alleen op de site zelf willen zien of er nieuwe artikelen zijn. Bij de instellingen staat ook dat je dagelijks een mail krijgt met links naar de populaire artikelen op Blendle maar die heb ik nog niet mogen ontvangen dus ik vermoed dat de mailfunctionaliteit nog niet aanstaat in de beta.

Voorlopige conclusie

Blendle heeft in elk geval een onderscheidend aanbod van (artikelen uit) kranten en tijdschriften. Alle grote landelijke kranten zijn vertegenwoordigd, in tegenstelling tot op eLinea of MyJour, en als alle toegezegde titels er ook nog bijkomen voordat de dienst definitief beschikbaar komt dan zal het in ieder geval niet aan de inhoud liggen of Blendle een succes gaat worden. Of er ook daadwerkelijk een markt bestaat die met enige regelmaat een tegoed gaat opwaarderen om losse artikelen mee te kopen, dat zal echter moeten blijken.  Al eerder heeft de Correspondent, met weliswaar een ander model, aangetoond een nieuw publiek te kunnen aanboren en dat zal in geen geringe mate te danken zijn geweest aan de zichtbaarheid in de traditionele en sociale media.

Dat zal ook voor Blendle doorslaggevend zijn denk ik. Als de schrijvende media – die voor een groot deel meedoen aan Blendle – dit platform zelf ook gaan promoten als toegangspoort tot hun content dan zal het zeker helpen om van Blendle een succes te maken. De traditionele socialmediaplatformen worden echter bewust buitenspel gehouden door feitelijk een nieuw eigen Blendle socialmediaplatform te creëren waarbinnen je nogmaals op zoek moet naar mensen om te volgen en natuurlijk je eigen volgers omdat de gedeelde artikelen binnen Blendle moeten blijven. Ik ben er nog niet van overtuigd dat mensen tijd en energie gaan steken in dat Blendle platform om op die manier optimaal gebruik te kunnen maken van gedeelde artikelen.

Het betekent ook nog eens dat je links naar artikelen niet kunt delen op Twitter, Facebook of Google+ zonder dat je volgers of vrienden geconfronteerd worden met de noodzaak om een Blendle account aan te maken en een bedrag te betalen om dat artikel te kunnen lezen. Zelfs al krijg je 2,50 euro bij het aanmaken van een account, het zal pas geaccepteerd worden als het hebben van een Blendle account de normaalste zaak van de wereld is om een artikel te lezen via social media.

En zover is het nog niet.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top