Auteursrecht voor onderwijs en bibliotheek

Als ik presentaties geef over auteursrecht – en waarom het belangrijk is voor docenten – dan moet ik dat meestal in een half uur doen. Maximaal. Omdat het onderwijs nou eenmaal niet geïnteresseerd is in een complete cursus auteursrecht beperk ik mezelf tot een korte uitleg over de readerovereenkomst en wat binnen de Auteurswet de mogelijkheden zijn voor docenten om andermans materialen te gebruiken in hun eigen onderwijs.

Vanmiddag had ik echter de gelegenheid om het wel een stuk uitgebreider te doen want ik had aangeboden een cursus auteursrecht te verzorgen voor mijn collega’s in het Mediacentrum. Ruim vier uur lang kon ik eindelijk eens inzoomen op de Auteurswet, uitleggen wie makers en rechthebbenden zijn in hbo instellingen, welke werken er binnen onze eigen instelling gerekend kunnen worden onder auteursrechtelijk beschermde werken, wat je precies kunt doen als je het auteursrecht hebt en waarom de wereld van het auteursrecht draait om toestemming geven en toestemming vragen. Ik nam mijn tijd om te vertellen over contentlicenties, Creative Commons licenties en zo’n beetje alle beperkingen in de Auteurswet die relevant zijn voor onderwijs en bibliotheken. En kon ook wat vollediger ingaan op de onderwijsbeperking, readerovereenkomst en hoe dat in de praktijk werkt op Windesheim.

Om het nog wat praktischer te maken eindigde ik met een selectie van vragen die onze eigen docenten de afgelopen maanden gesteld hebben aan het Auteursrechten Informatie Punt en mochten de collega’s die als een quiz gaan beantwoorden. Die vragen ontbreken in de presentatie die ik hieronder neergezet heb – ik vind het niet helemaal zuiver om ze te delen, ook al zijn ze geanonimiseerd – maar alle overige slides zijn gewoon aanwezig. Je moet het wel doen zonder mijn verhaal er bij maar ik weet zeker dat ik hem nog wel een keer ga geven. Ooit :)

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (8) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top