Ik werd er een beetje chagrijnig en verdrietig van eigenlijk. Bibliotheekblad.nl – de website van en behorende bij het gelijknamige Bibliotheekblad – zit vanaf 9 april bijna volledig achter een betaalmuur. Natuurlijk moest je altijd al inloggen op de site om bij de artikelen uit (het archief van) Bibliotheekblad te komen maar alle nieuwsartikelen en de artikelen in de rubrieken die speciaal voor de site werden geschreven waren tot nu toe gewoon toegankelijk voor het brede publiek.
Aangezien dat meestal uitgebreide en goed geschreven artikelen waren was dat een prettige manier om nieuws en ontwikkelingen in het openbare bibliotheekvak te volgen. Zeker voor mij en de vele informatieprofessionals die niet werkzaam zijn in een openbare bibliotheek maar wel graag op de hoogte blijven van wat er speelt. Ik las die artikelen graag en reageerde er ook soms op omdat ik – nog steeds – vind dat we juist als informatiespecialisten niet genoeg *kunnen* doen aan elkaar informeren en het uitwisselen van kennis, nieuwtjes, ideeën en meningen.
Zo vanzelfsprekend is dat namelijk niet
Ook in een vakgebied waar gewerkt wordt met informatie en waar veel draait om de waarde die anderen aan die informatie hechten is het bepaald geen automatisme om de opgedane kennis hierover te delen met collega’s en geïnteresseerden. Op social media zijn we niet heel erg sterk vertegenwoordigd (hoewel ik het idee heb dat er een stijgende lijn in zit), het aantal actief bijgehouden biblioblogs daalt al jaren en de branche-/vakverenigingen bieden wel enkele platformen maar zijn hiervoor ook grotendeels afhankelijk van slechts een handjevol actieve deelnemers.
Vaktijdschriften als InformatieProfessional en Bibliotheekblad hebben daarmee mijns inziens de schone taak om naast de artikelen uit hun betaalde papieren tijdschriften ook laagdrempelig nieuwsartikelen aan te bieden die aansluiten bij de actualiteit. Deels natuurlijk om interesse te kweken voor een abonnement op de tijdschriften maar hopelijk ook vanuit het idee dat het vakgebied er zelf bij gebaat is om in het nieuws te zijn en te blijven. Dat het niet alleen nodig is om vakgenoten alert te houden op nieuwe ontwikkelingen maar ook dat de buitenwereld kan zien waar ons vakgebied überhaupt uit bestaat.
Maar die buitenwereld loopt tegen een betaalmuur op
Dus valt er geen nieuws meer te lezen op bibliotheekblad.nl voor niet-abonnees. Alle links naar eerdere nieuwsartikelen of artikelen uit de dossiers lopen nu (ook) dood als je niet beschikt over een abonnement. Een inlogscherm met linkje naar de mogelijkheid een (web)abonnement te nemen is wat resteert van wat eerder vrij toegankelijk was. Daar heeft niet alleen de buitenwereld last van die via Google wel de verwijzing naar, maar niet de artikelen zelf, kan raadplegen. Ook vakgenoten hebben nu een extra drempel om te nemen. Verwijzen naar artikelen op bibliotheekblad.nl via Twitter is zinloos geworden, net als linken naar artikelen vanaf blogs of de platformen van KNVI en de openbare bibliotheken. Dat geldt dus met terugwerkende kracht ook voor de diverse verwijzingen naar bibliotheekblad.nl op dit blog en dan was ik nog niet eens toegekomen aan het verwijzen naar het kritische artikel van Jan de Waal de afgelopen week over het ebookplatform van de openbare bibliotheken.
En daar word ik wel wat moedeloos van ja.
Maar je kunt er ook anders tegenaan kijken
@patrick23dingen @fabjerennt @rsnijders hoe meer deuren men sluit, hoe groter de waardering wordt voor open. Krijg ik energie van :-)
— Edwin Mijnsbergen (@emijnsbergen) April 10, 2014
@rsnijders @emijnsbergen @Tenaanval @digibieb @jtdeboer @tondekruyff Zouden we niet een OPEN groepsblog kunnen maken met een m/v of 10-15?
— Frank Huysmans (@fhuysmans) April 10, 2014
Zoals het echte informatieprofessionals betaamt zal er nog wel flink gediscussieerd worden over welk platform en het hoe en wat, maar zou het niet mooi zijn als een vervelende ontwikkeling omgedraaid zou kunnen worden naar iets positiefs? Dat in plaats van minder er zometeen meer gedeeld gaat worden door collega’s uit het bibliotheek- en informatievak?
Daar zou ik in elk geval wel weer vrolijk van worden. Deel/doe je mee?
#
[Vakblog] Bibliotheeknieuws achter de betaalmuur http://t.co/dSuMWvOo7u
RT @rsnijders: [Vakblog] Bibliotheeknieuws achter de betaalmuur http://t.co/dSuMWvOo7u
RT @rsnijders: [Vakblog] Bibliotheeknieuws achter de betaalmuur http://t.co/dSuMWvOo7u
RT @rsnijders: [Vakblog] Bibliotheeknieuws achter de betaalmuur http://t.co/dSuMWvOo7u
Bibliotheeknieuws achter de betaalmuur: http://t.co/FHcn1SiY4B
+1 RT @rsnijders [Vakblog] Bibliotheeknieuws achter de betaalmuur http://t.co/qXuX2dipDA. Vooral de dode links zijn ergerlijk
Bibliotheeknieuws achter de betaalmuur
http://t.co/g77vWDar60
@Anneafra Lees ook het stuk van @rsnijders hierover! http://t.co/nKjdAySeLW
RT @rsnijders: [Vakblog] Bibliotheeknieuws achter de betaalmuur http://t.co/dSuMWvOo7u
Inderdaad heel jammer ..deze volledige tolmuur. Ik heb het idee dat de redactie hiervoor niet verantwoordelijk is maar de eigenaar van bibliotheekblad. Maar wie goed in de geschiedenis duikt zal zien dat wij als branche (VOB) niet de verantwoordelijkheid hebben genomen om in de eigen sector een onafhankelijke nieuwsvoorziening in stand te houden. De NBD heeft toen het blad overgenomen en een online site gestart. Tegenvallende reclame inkomsten, minder abonnees op het papierenblad probeert men nu te compenseren met een betaalmuur. Natuurlijk is dit een verkeerde oplossing. Mijn visie is dat het bibliotheekblad weer een onderdeel van de bibliotheken gaat worden. Eventueel in samenwerking met biebtobieb en knvi.me. De versnippering van allerlei bronnen is alleen nog echte bibliothecarissen op te sporen ;-)
+2 @fhuysmans: +1 RT @rsnijders [Vakblog] Bibliotheeknieuws achter de betaalmuur http://t.co/KG6aHTE3BY. Vooral de dode links zijn ergerlijk
Zie ik ineens mijn tweet verschijnen in de blogpost van @rsnijders http://t.co/dLetu3388h
RT @rsnijders: [Vakblog] Bibliotheeknieuws achter de betaalmuur http://t.co/dSuMWvOo7u
Bibliotheeknieuws achter de betaalmuur http://t.co/hXDuaB7rUs
RT @rsnijders: [Vakblog] Bibliotheeknieuws achter de betaalmuur http://t.co/dSuMWvOo7u
RT @bibliotheek20: Bibliotheeknieuws achter de betaalmuur http://t.co/hXDuaB7rUs
“Bibliotheeknieuws achter de betaalmuur” http://t.co/Ag3S9n2tNq
RT @Ali_Molenaar: “Bibliotheeknieuws achter de betaalmuur” http://t.co/Ag3S9n2tNq
[…] als vakblad voor de openbare bibliotheek volgens mij moeite met het bereiken van de doelgroep (de betaalmuur op de eigen site zal niet geholpen hebben) en ik ben nieuwsgierig of er ruimte is voor twee vakbladen die zich […]
[…] werd ik niet heel vrolijk van. Ook voor bibliothecarissen en informatiespecialisten is het bijhouden van vakliteratuur, het lezen […]