Chromecast: (een beetje) online video en muziek op je tv

chromecastToen Google vorig jaar juli de Chromecast aankondigde was ik niet meteen onder de indruk. Een HDMI stick die je in je tv steekt en waarmee je dan foto’s, video en muziek kunt streamen vanaf laptop, tablet of smartphone. Het klonk als een (nog) kleinere versie van de Apple TV maar dan met voorlopig zeer beperkte ondersteuning van apps. Het zou moeten werken met o.a. YouTube, Vevo, Google Play Music en Netflix met vooral veel beloftes (en hoop) dat andere partijen de Chromecast ook zouden gaan ondersteunen. De meest interessante eigenschap was echter degene waar het apparaatje zijn naam aan dankt: de mogelijkheid om een tabblad in Chrome te ‘casten’ naar tv toe met alles wat in de browser ook getoond kan worden. Of eigenlijk was dat niet echt de meest interessante eigenschap want dat was de prijs: 35 dollar.

Daar doe ik het voor

Ook al heb ik een Apple TV die prima bevalt, 35 dollar voor een gadget is bijna verdacht betaalbaar. Maar ik moest wachten want Google leverde de Chromecast niet uit buiten Amerika en om dat ding nou te importeren ging me ook wat ver. Vorige maand lanceerde Google echter een uitbreiding van de Play Store in Nederland voor apparaten en is de Chromecast nu ook hier te koop. En dus bestelde ik mijn eerste stukje Google hardware afgelopen week voor 38 euro inclusief verzendkosten.

In de doos

De Chromecast wordt in een mooi doosje geleverd en het is precies wat je zou verwachten. Een iets groter uitgevallen USB stick maar dan met een HDMI aansluiting. Wat je niet per se zou afleiden van alle foto’s is dat de Chromecast (natuurlijk) voorzien moet worden van stroom. Daarvoor heeft het apparaatje een mini USB aansluiting waarmee je met een USB kabel de Chromecast kunt verbinden met een USB poort in je tv. Heb je geen (vrije) USB poort in je tv, dan zit er een USB stekker in het doosje om hem op die manier van stroom te voorzien. Er is zelfs gedacht aan een kleine HDMI verlengplug voor het geval de HDMI poorten dicht bij elkaar zitten op je tv. De Chromecast is een stuk breder dan dan een reguliere HDMI kabel dus die verlengplug kan van pas komen.

Inpluggen en huppakee!

Zit de Chromecast eenmaal in een HDMI poort in je tv dan dien je hem nog wel in te stellen door naar de website te gaan (de Chromecast toont de url op tv). Dat kan op een pc of laptop maar ook met behulp van de Chromecast app op mobiel of tablet waarbij het niet uitmaakt of dat Android of iOS is – zolang het apparaat maar op hetzelfde (wifi)netwerk zit. Vanaf de website wordt er namelijk gezocht naar de Chromecast op je netwerk en wordt geprobeerd om de Chromecast automatisch in te stellen om van je wifi netwerk gebruik te maken. Is dat eenmaal gelukt dan start er nog automatisch een download met de laatste softwareupdate en is de Chromecast klaar om te gaan.

En wat kan ik met de Chromecast dan?

Vergelijkbaar met AirPlay van Apple krijg je in een aantal video- en muziekapps op mobiele apparaten een icoontje te zien waarbij je kunt kiezen om het beeld en geluid niet via dat apparaat te laten lopen maar via de Chromecast.

chromecast icoon
Je krijgt daar de naam te zien die je aan de Chromecast gegeven hebt (of de standaardnaam Chromecast gevolgd door een nummer als je de naam niet aangepast hebt) en in een mum van tijd wordt de video of de muziek afgespeeld via je tv. Het lijkt alsof je apparaat streamt via de Chromecast naar je tv maar toch is dat niet het geval. De Chromecast krijgt uit de app een seintje welke video of muzieknummer gespeeld wordt en gaat vervolgens zelf via wifi die video of dat muzieknummer ophalen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld AirPlay hoef je na het starten van ‘cast’ de app niet meer actief te houden en kun je gewoon wat anders doen op je tablet of telefoon terwijl de video of het muzieknummer doorspeelt.

Het nadeel van deze constructie is echter dat ondersteuning voor Chromecast ingebouwd moet zijn in de apps in plaats van dat dit gebeurt op het niveau van het besturingssysteem zoals bij iOS en AirPlay waar bijna alle video- en muziekapps automatisch AirPlay ondersteunen. Bij Chromecast ben je vooralsnog dan ook beperkt tot Netflix en (Google’s eigen) YouTube en Google Play Music apps. Deze werken echter wel op zowel Android als iOS dus die drie apps heb ik dan ook getest op mijn Nexus 7 en iPad 4 … wat snel en foutloos gaat. Eindelijk dus ook Netflix en YouTube op je tv kijken, of Google Play Music via je tv luisteren, met een Android apparaat als afstandsbediening.

Plex

Ook al doen de video- en muziekapps niet aan streamen, Plex kan dat wel met behulp van de ingebouwde Chromecast ondersteuning. Plex (Media Server) is een mediacenterdienst met software die je op een pc (of NAS) installeert om je muziek- en videobestanden te indexeren en af te spelen op diverse apparaten. Je hebt een betaald account nodig om de video’s via het web op andere computers af te spelen maar sinds een maand is het streamen via de eigen Plex apps naar de Chromecast  helemaal gratis. Nou ja bijna want de iOS app en Android app zijn best prijzig.

Het goede nieuws is wel dat ook dit uitstekend werkt. Kijk je vaak films of tv series op je laptop of pc? Dan kun je voor de prijs van de Plex app en een Chromecast nu naadloos wisselen tussen kijken vanaf je computerscherm of op een groot tv scherm. Bij Androidplanet vind je een uitgebreid artikel over hoe je de combinatie van Plex en Chromecast laat werken (en ja het werkt ook gewoon op een iPad).

Via Plex kun je ook een aantal videowebsites als kanalen toevoegen die je vervolgens ook kunt streamen naar de Chromecast. Hier zitten o.a. de Revision3 zenders tussen en de TED Talks maar ook RTL XL en Uitzending Gemist.

Tabcasten in Chrome

De mogelijkheid om een tab in Chrome te ‘tabcasten’ naar de tv is er eentje die door Google als experimenteel is bestempeld. Het vereist de Google Cast extensie die een verbinding legt tussen Chrome en je Chromecast. Vanaf dat moment kun je klikken op het nieuwe Chromecast icoon in je browserbalk om de actieve tab via de Chromecast op je tv tonen. In principe wordt alles getoond wat er in de tab te zien is inclusief alle videowebsites die niet rechtstreeks Chromecast ondersteunen.

Als experimenteel gelijk staat aan traag en onwerkbaar, dan is het label experimenteel helemaal terecht. Tabcasten werkt maar vraag niet hoe. Video’s van de Uitzending Gemist site worden bij mij met horten en stoten afgespeeld en zelfs op een fullhd tv komt een webpagina met tekst niet fijn tot zijn recht. Websites met een fel witte achtergrond bijvoorbeeld doen gewoon zeer aan je ogen als ze op je tv getoond worden en ook scrollen van pagina’s gaat met vertraging. Tabcasten zou een mooie manier moeten zijn om alle media op je tv te tonen die niet via één van de ondersteunde apps kunnen casten maar op dit moment voegt het eigenlijk helemaal niets toe.

Is het de 35 38 euro waard?

Gezien het huidige geringe aanbod van video- en muziekapps kun je je afvragen of de Chromecast zijn geld waard is. Het antwoord kan je natuurlijk alleen maar zelf geven maar het doet de paar dingen die het doet wel heel goed. Als je al een Apple TV hebt staan dan zul je weinig toegevoegde waarde hebben met een Chromecast want daar zit al een uitstekende YouTube en Netflix app op en uiteindelijk zijn dat voor nu ook de enige twee videoapps die de moeite waard zijn. Plex is een hele interessante optie maar laat ik even buiten beschouwing aangezien ik denk dat er maar weinig mensen zijn die speciaal voor de combinatie Chromecast en Plex voor het eerst aan de slag zullen gaan met de mediacenterdienst.

Heb je geen Apple TV maar wel een Netflix abonnement en een tablet of smartphone? Dan hoef je echt niet lang na te denken want de Chromecast is de goedkoopste oplossing om series en films op je tv te kijken. Een Apple TV kost zo’n 109 euro en kan alleen met Apple apparaten samenwerken waardoor eigenaren van Android apparaten of iedereen die eigenlijk alleen maar Netflix en/of YouTube wil kijken volgens mij snel klaar zijn met kiezen.

Voor de mogelijkheid om tabs in Chrome op je tv te toveren zou ik het vooral niet doen hoewel het interessant zal zijn om te zien of deze functionaliteit beter gaat werken in de toekomst. Google heeft vorige maand ook de ontwikkelsoftware voor Chromecast vrijgegeven en het valt dan ook te verwachten dat er de komende maanden nieuwe apps bijkomen die ondersteuning voor Chromecast gaan hebben. In Nederland hebben zowel RTL XL als NPO voor de Uitzending Gemist app al aangegeven hiermee te gaan komen dus ook als je het nu nog niet de moeite waard vindt, kan het lonen de ontwikkelingen in de gaten te houden. Het kan goed zijn dat er volgend jaar aanzienlijk meer apps beschikbaar zijn.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (6) Write a comment

  1. Wij hebben met ons netflix abo ook een nieuwe mediaspeler gekocht, de western digital live. Bedraad aangesloten doet die het perfect, hij vindt de NAS, de pc’s in het netwerk, kan netflix, youtube en uitzending gemist spelen, spotify premium, en nog een aantal dingen die we niet hebben uitgezocht nog. Het is iets meer, 77 euro, maar voor ons werkt dat perfect.

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top