Eén digitale boekenkast met LeesID?

leesidBegin deze maand werd dankzij het Cultureel Persbureau duidelijk dat het CPNB (CB neem ik eigenlijk aan?) en de boekverkopers in Nederland bezig zijn met een project om een centrale omgeving te ontwikkelen waar consumenten toegang hebben tot al hun gekochte ebooks. Ongeacht bij welke ebookwinkel die gekocht zijn. LeesID moet, volgens de site die al in de lucht is, een soort overkoepelend platform worden waarop deelnemende ebookwinkels de gekochte ebooks toegankelijk maken zodat al je bestaande én nieuwe ebooks in je digitale boekenkast worden gezet. Het belooft ook nog eens op (bijna) alle apparaten te werken wat suggereert dat het behalve een boekenkast ook een eigen online ereader zal gaan bevatten.

Met LeesID kun je altijd bij al je ebooks. Ze worden namelijk automatisch in jouw digitale boekenkast gezet. En die boekenkast kun je altijd en overal bereiken. Boek kiezen en lezen dus!

En dat betekent dat het toch echt niet alleen maar gaat om het bij elkaar brengen van alle linkjes naar gekochte ebooks maar dat de ebooks zelf ook op LeesID komen te staan. Er valt anders weinig rechtstreeks te lezen.

Een prachtig ID

Er zijn alleen al in Nederland diverse ebookwinkels waar je je ebooks kunt kopen. Stuk voor stuk vereisen ze een eigen inlogaccount en hebben ze hun eigen ‘bibliotheek’ van titels die je gekocht hebt. Aangezien sommige ebookwinkels zich richten op specifieke genres en ze ook nog wel eens acties hebben die het aantrekkelijk maken verder te kijken dan alleen die ene ebookwinkel waar je normaliter je ebooks koopt, kan het inderdaad snel gebeuren dat je je aankopen bij meerdere ebookwinkels op de digitale boekenplanken hebt staan.

Ik koop zelf voornamelijk Engelstalige ebooks maar ook ik heb – bleek vorige maand nog tijdens mijn rondreis langs Nederlandse ebookwinkels – ebooks bij Bruna.nl, ebook.nl, managementboek.nl, Kobo en Bol.com staan. Gelukkig heb ik die zelf al op één plek bij elkaar gezet die ik altijd en overal kan bereiken. Maar het blijft een uitstekend plan om die versnippering en onoverzichtelijkheid tegen te gaan. Ik denk zelfs dat het een noodzakelijke stap is om gekochte ebooks op 1 plek te ontsluiten, wil je het kopen van ebooks echt laagdrempelig maken. En als je maar genoeg toegevoegde waarde weet te geven aan zo’n LeesID platform dan kan het zelfs de verkoop van (alle) ebooks gaan bevorderen. Kijk maar wat Steam heeft gedaan als centrale digitale spelletjeskast voor de pc games industrie.

Maar nu de praktijk nog

In de vergelijking met Steam zie je ook meteen de uitdagingen terug. Nu is Steam een distributieplatform en geen overkoepelend platform zoals LeesID maar ook Steam begon met een goed idee en moest vervolgens andere uitgevers overtuigen zich achter het platform te gaan scharen, ook al was dat zeker de eerste jaren niet altijd in hun eigen belang.

En die noodzaak om medewerking te krijgen van anderen zie je ook terug op de site van LeesID:

Als je een ebook bij een LeesID aanbieder koopt, wordt dit automatisch aan je boekenkast toegevoegd. Wel zo handig! Weten of jouw ebooks aanbieders zijn aangesloten? Je herkent ze binnenkort aan het LeesID logo op hun site.

Eén digitale boekenkast werkt natuurlijk alleen als ook alle ebookwinkels meedoen. En het is maar afwachten of dat het geval zal zijn. De grootste ebookwinkel lijkt in elk geval wel mee te gaan doen want Bol.com heeft al een eigen LeesID pagina op de site staan. Dat zal zeker helpen maar of ook Bruna, ebook.nl en managementboek.nl meedoen valt nog te bezien, laat staan alle 137 (!) ebookwinkels in Nederland.

De buitenlandse aanbieders zoals Kobo, Apple en Amazon met hun eigen gesloten ecosystemen zullen geen meerwaarde zien om mee te doen aan LeesID vermoed ik. Dat zou alvast betekenen dat alle ebooks die je bij deze ebookwinkels gekocht hebt – en nog gaat kopen – hoe dan ook zullen ontbreken in je digitale boekenkast van LeesID.

Van één digitale boekenkast is dus sowieso geen sprake vrees ik. Dat zal zelfs bij deelname van alle andere ebookwinkels aan LeesID nog sterk afhankelijk blijven van waar de lezer zijn ebooks koopt. Als je je ebooks exclusief koopt en leest op je iPad of Kindle dan zou ik geen verwachtingen hebben van LeesID maar ja, dat is ook niet nodig want je beschikt dan al over je eigen ene digitale boekenkast natuurlijk.

Het draait altijd om de toegevoegde waarde

Omdat ik wel verwachtingen – hoop eigenlijk – heb voor LeesID zie ik echter voldoende kansen. Mits ze ook echt andere (en meer) functionaliteiten gaan toevoegen aan dat nieuwe platform. Of ik nou bij Amazon, Apple, Kobo, Bol of welke andere ebookwinkel in mijn account kijk, het is armoe troef qua mogelijkheden die je daar hebt. Het zijn zonder uitzonderingen eenvoudige overzichten met gekochte titels die je hoogstens nog (opnieuw) kunt downloaden. Beheermogelijkheden zijn basaal of ontbreken, je eigen leeslijsten kun je er niet maken en over het algemeen zul je de ebooks moeten downloaden voordat je ze op de apparaten kunt zetten waar je ze op wilt lezen. Het is echt niet voor niets dat ik al mijn gekochte ebooks download en backup.

LeesID lijkt in elk geval de inhoud van je eboekenkast op meerdere apparaten toegankelijk te willen maken maar het is niet duidelijk hoe dat precies zal gaan. Downloaden van je ebooks zal nog steeds nodig zijn om ze op een ereader te krijgen neem ik aan. En voor de rest een app of een mobiele site?

Maar de toegevoegde waarde moet wat mij betreft bestaan uit minimaal de mogelijkheden die bijvoorbeeld Calibre ook biedt. Het kunnen bewerken van de titel- en auteurgegevens omdat die nou eenmaal niet altijd consequent correct worden aangeleverd. Het kunnen taggen en indelen van ebooks zodat je aparte lijstjes kunt maken en je eigen boekenplanken kunt inrichten. Het (automatisch) toevoegen van omschrijvingen van ebooks, net zoals die van de covers, zodat je ook voor je plezier in je digitale boekenkast gaat snuffelen.

Maar daarnaast zou je ook kunnen denken aan goede suggesties voor nieuwe titels, gebaseerd op wat er al in de boekenkast staat. Attenderingen op nieuwe titels van favoriete auteurs of nieuwe delen in een serie waar je al eerder een deeltje van gekocht had. Zoals Goodreads dat ook al lang doet voor me. Koppel dat aan een leuke prijsvergelijker die ook nog eens de goedkoopste aanbieder van gesuggereerde titels weet te vinden en ik maak onmiddellijk een LeesID aan.

Het zijn geen nieuwe revolutionaire functionaliteiten maar als je dan toch iets nieuws bedenkt dan zou je het wat mij betreft ook meteen goed moeten doen. Maar ik zal niet al te veel verwachtingen koesteren. Hoop op het beste, houd rekening met het ergste, nietwaar?

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (17) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top