Meerdere MP3’s samenvoegen tot één bestand met File Joiner

file joinerSoms kun je uren besteden aan iets voordat je ineens bedenkt dat er toch echt wel een eenvoudigere oplossing moet zijn. Dat had ik vanmiddag toen ik bezig was met het hernoemen van mp3 bestanden zodat ik ze daarna kon uploaden naar Google Play Music. Dat zijn audioboeken die bestaan uit soms tientallen losse tracks die je logischerwijs in de goede volgorde moet afluisteren. Omdat één verhaal regelmatig over meerdere cd’s verdeeld is krijg je bij het rippen niet automatisch de goede bestandsnamen mee en gaat het fout bij het afspelen.

De oplossing hiervoor was altijd het hernoemen van alle losse mp3’s in een eigen mapje zodat ze door mijn mp3 speler in de correcte volgorde werden afgespeeld. Google Play Music kent echter geen mapjes en ik wilde mijn bibliotheek daar niet ‘vervuilen’ met vele tientallen losse mp3’s die per se alleen maar gezamenlijk – in 1 specifieke volgorde – afgespeeld moeten worden. Ik zat nog even te prutsen met afspeellijsten waarbij je die volgorde wel kunt aangeven maar zag dat daarvoor nog steeds al die mp3’s los geupload moesten worden. En dat vond ik dus geen optie.

Ik bedacht me dat er toch vast wel een gratis programma moest zijn om mp3 bestanden samen te voegen tot één groot mp3 bestand en ja hoor, die had ik al snel gevonden via een blog van een lotgenoot. In een reactie op dat bericht echter meldde iemand dat die gebruik maakte van een piepklein gratis programma om precies hetzelfde te doen: mediabestanden, waaronder mp3’s, samenvoegen tot één groot bestand. Zonder dat je daarvoor weer een ander vereist (Windows) hulpprogramma geïnstalleerd hoeft te hebben.

File Joiner

Dat bleek dus File Joiner te zijn. Een klein programmaatje van nog geen 100Kb dat je zelfs zonder installeren – je hoeft het gedownloade bestand alleen maar te unzippen – van een USB stick kunt draaien. Het is bedoeld om opgesplitste bestanden – met bestandsextensies 001, 002 enz – weer samen te voegen tot het oorspronkelijke bestand maar het werkt ook vlekkeloos om mp3’s aan elkaar te plakken.

file joiner
Samenvoegen is een kwestie van de losse bestanden toevoegen aan de bestandenlijst, eventueel in de goede volgorde zetten met de pijlen aan de rechterkant, een naam bedenken voor het totaalbestand en op Join klikken. Twee seconden later heb je één totaalbestand dat je op je mp3 speler kunt zetten of, zoals in mijn geval, kunt uploaden naar Google Play Access. Doe je dat laatste, hou er dan rekening mee dat muziekbestanden bij Google Play Music maximaal 300MB groot mogen zijn. Daar kwam ik ook pas achter nadat 1 cd met alle 40 tracks zo’n 500 MB groot bleek te zijn. In dat geval zul je ofwel de tracks in wat lagere kwaliteit moeten rippen om de bestandsgrootte kleiner te krijgen (wat prima kan voor audioboeken) of toch twee grotere mp3’s moeten maken in plaats van eentje.

Volgende klus is één mp3 maken van The War Of The Worlds want die staat wel als compleet album op Google Play Music All Access (en Spotify) maar ik vergeet telkens de shuffle functie uit te zetten ;-)

Oh ja, File Joiner is freeware, 100% vrij te gebruiken en is beschikbaar onder een Creative Commons Naamsvermelding-Geen Afgeleide Werken licentie. Wat ik gewoon fantastisch vind.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (14) Write a comment

 1. Hoi Raymond,
  Bedankt voor je heldere uitleg. Ik ben meteen aan de slag gegaan om een Mix cd welke is opgesplitst in diverse nummers weer samen te voegen. Als ik de nummers selecteer en vervolgens op samenvoegen klik pakt het programma alleen de eerste in de lijst. Wat doe ik fout?

  Reply

  • Excuses,
   Ben er al achter. Windows Media Player ziet alleen de tijdsduur van het eerste nummer maar als je het laat doorspelen komen de volgende nummers vanzelf.

   Reply

 2. U zegt: `je hoeft het gedownloade bestand alleen maar te unzippen`. Mijn vraag luidt: hoe doe je dat.

  Reply

  • Heel veel bestanden die je van het internet kunt downloaden zijn in een (gecomprimeerd) archief verpakt. Het is een handige en standaardmanier om bestanden makkelijk te verspreiden door er één (klein) bestand van te maken.

   Zo’n bestand – een .zip bestand of een .rar bestand – moet eerst uitgepakt worden voordat je de bestanden die er in zitten, kunt gebruiken. Vanaf Windows XP kun je .zip bestanden gewoon openen in de Verkenner maar er is ook een gratis programma die dit probleemloos kan openen: 7-Zip (http://www.7-zip.org/)

   File Joiner zit echter in een .rar bestand dat niet geopend kan worden in de Verkenner. Het 7-Zip programma kan het echter wel openen. Mocht dat toch niet (goed) werken, dan kun je de proefversie van WinRAR (http://www.rarlab.com/) gebruiken om het uit te pakken.

   Reply

 3. Het combineren van meerdere MP3 tot een enkele kan ook met alleen winrar.

  Selecteer de bestanden, rechter muisknop-> toevoegen aan archief. Vul dan als extentie .mp3 in.

  En nu komt het, kies als inpakmethode “Opslaan”.

  Je hebt nu één mp3 die alle geselecteerde mp3’s bevat. Klinkt raar, maar werkt echt.

  Reply

 4. Beste Raymond,

  Bedankt voor je tip, heb het programma gedownload en meerdere MP3-files van een mix-cd achter elkaar gezet.
  Echter lijkt het er op dat hij het eind van het ene nummer en het begin van het ander een heel klein stukje inkort, dit geeft helaas een hoorbare overgang.
  Hoe kan ik dit verhelpen?
  Het is dus geen hoorbare pauze, maar wel een storend effect omdat de nummers niet meer soepel overgaan in elkaar.

  Lees het graag van je, alvast bedankt voor je tip.

  Reply

  • Hoi Erik,

   Hij kort het bij mij niet in? Ik heb net twee samengestelde mp3’s geluisterd en vergeleken met de oorspronkelijke mp3’s die daarin zitten en ik heb juist een halve seconde pauze als overgang zonder dat het eind van de ene track en het begin van de andere track wordt afgekapt. Nou is mijn versie van de software wat ouder dus misschien is het iets dat veranderd is in nieuwe versies?

   Reply

 5. Het kan nog eenvoudiger: open een ouderwets MS-DOS venster
  (opdracht cmd), ga naar de gewenste map en typ:
  type file2.mp3 >> file1.mp3
  en file2 is achter file1 geplakt.

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top